Naposled je zaključeno Izvedensko mnenje v postopku preizkusa primerne višine denarne odpravnine manjšinskim delničarjem družbe SCT, d.d. Dolgo pričakovano Izvedensko mnenje (dokument na 35 straneh) je VZMD prejel kot zastopnik 241 od skupno 563 malih delničarjev, ki jih je na skupščini SCT, dne 31. 8. 2007, izključil oz. razlastil glavni delničar družba Delfi, d.d., z odpravnino 26,74 EUR za delnico. Takratne skupščine sta se udeležila predstavnik Sekcije SCT in Delfi pri VZMD mag. Aleksander S. Kucler in predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič ter napovedala izpodbojno tožbo (nedelitev dobička/dividend) in sodni preizkus primernosti denarne odpravnine, ki je bila nato preko odvetniške družbe Veršič-Perčič tudi sprožen. VZMD je s pomočjo kompetentnih strokovnih sodelavcev vztrajal, da je odpravnina, ki jo je predlagal in sprejel Delfi absolutno prenizka, saj je pomenila oceno celotnega SCT na pičlih 12.136.914 EUR. Argumentom VZMD zdaj pritrjuje tudi Izvedensko mnenje, ki ga je pripravila Brigita Aljaž (sodna izvedenke za ekonomijo-finance in pooblaščena ocenjevalka vrednosti podjetij ter pooblaščena revizorka) in ob isti metodi ocenjuje SCT na vsaj 32.490.452 EUR oz. 71,59 EUR na delnico, kar bi pomenilo izplačilo dodatne odpravnine iztisnjenim delničarjem v višini 44,85 EUR za vsako delnico. »Po dveh letih in pol od očitno(!) sporne iztisnitve, sprožitve sodnega postopka, dveh narokih na sodišču, nekaj neuspelih poizkusih Poravnalnega odbora izvedencev za pripravo alternativne ocene, je prejeto Izvedensko mnenje pomemben premik v pravo smer ter vsaj obuditev sicer omajanega zaupanja malih delničarjev v mehanizme pravne države,« je proučitev Izvedenskega mnenja pospremil predsednik VZMD.

 Sledi zgodovinski pregled zadevnega dogajanja na podlagi kar sedmih zgovornih poročil VZMD.TV

Predstavnik Sekcije SCT in Delfi pri VZMD mag. Aleksander S. Kucler o problematiki iztisnitve iz SCT, 27. 5. 2008:




Izjava mag. Aleksandra S. Kuclerja po zadnjem - drugem - naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:




Izjava mag. Kristjana Verbiča za RTV Slovenija po zadnjem - drugem - naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:




Izjava mag. Kristjana Verbiča po zadnjem - drugem - naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:



Skupščini DELFI, d.d., 9. 9. 2008:

 


Skupščini DELFI, d.d., 10. 4. 2009:


Prva skupščina družbe SCT, d.d., po pripojitvi družbe Delfi, d.d., 2. 10. 2009 :

 

 

Značke: iztisnitev