Jutri 26.3.2008 ob 12.30 je na Okrožnem sodišču v Ljubljani narok za glavno obravnavo o predlogu za sodni preizkus denarne odpravnine ob iztisnitvi malih delničarjev SCT,pri kateri je SCT vrednoten na pičlih 12 mio EUR.

 

 

Zgodovina lastninjenja družbe SCT, d.d., izhaja iz obdobja po osamosvojitvi, ko so ljudje svoje certifikate zamenjali za delnice družbe SCT, d.d., in tako postali delničarji tega podjetja. Podjetje je v naslednjih letih poslovalo pozitivno in izkazovalo dobiček iz katerega pa so se samo nekajkrat delile minimalne dividende. Delnice so bili nezanimive do leta 2003, ko je bila vsem fizičnim osebam - delničarjem družbe SCT, d.d., predstavljena možnost, da svoje delnice zamenjajo za delnice družbe Delfi, d.d. Javno je bila ta poteza predstavljena kot zaščita pred sovražnim prevzemom s strani tujcev, kasneje pa se je izkazalo, da je bil njen osnovni namen povečanje kontrole - delnice Delfi, d.d., so s statutom namreč prenosljive le s privolitvijo nadzornega svet družbe Delfi, d.d. Tega so, in ga še vedno, sestavljali ljudje iz vodstva družbe SCT, d.d.

 

Delfi je v naslednjih letih posredno, s pomočjo poslovno povezanih podjetij, od SOD in KAD pridobil deleže družbe SCT. Leta 2005 je družba Delfi - uradno zaradi kapitalske ustreznosti - objavila svojo dokapitalizacijo, s katero je želela podvojiti kapital. Pravico do nakupa novih delnic po ceni 7.500 SIT (31,30 EUR) so imeli samo obstoječi delničarji družbe Delfi. Zaradi neinformiranosti se je za dokup novih delnic se je odločilo samo nekaj delničarjev družbe Delfi, tako da je bila skoraj vsa nova emisija po »čudnih« pravilih prodana družbi Glotis, d.o.o., v lasti managerjev SCT. Ti so dokapitalizacijo izvedli predvsem s pomočjo kreditov na podlagi zastavljenih papirjev, katerih še niso imeli v lasti. Družba Delfi je nadaljevala s kupovanjem delnic družbe SCT. Pričelo pa se je tudi interno trgovanje z delnicami družbe Delfi po ceni 25 EUR, kar je 6 EUR nižje od dokapitalizacijske cene. Poleg družbe Glotis, d.o.o., so bili do pred nedavnim največji lastniki družbe Delfi podjetja, katerih lastniki oz. vodstva imajo osebne ali poslovne stike s predsednikom uprave SCT. Ta podjetja so BTC, d.d., WEB, d.o.o., LHB Finance, d.o.o., Begrad, d.d., in CM Celje, d.d.

 

Pred nekaj dnevi so ta podjetja družbi SCT prodala skupaj 24% družbe Delfi, pri čemer je SCT v 100% lasti družbe Delfi. Zato po zakonu te delnice predstavljajo lastne delnice in nimajo glasovalnih pravic. To vpliva na novo razmerje delničarjev družbe Delfi, družba Glotis, d.o.o., prej 60 % lastnica ima tako 79% glasovalnih pravic s čimer bi lahko (po predvidevanjih že v kratkem) izvedla dokapitalizacijo. Preseženi prag 90% pa je osnova za iztisnitev še preostalih malih delničarjev družbe Delfi - tistih brez katerih lastniki družbe Glotis, d.o.o., sploh ne bi uspeli prevzeti podjetja SCT.

 

Na čudno lastninjenje družbe SCT je VZMD opozoril mali delničar podjetij SCT in Delfi Aleksander Kucler. Mediji, državni organi, javnost in mali delničarji družbe Delfi so bili preko VZMD obveščeni o zgornjih dejstvih, vsi pa so počasi pričeli dojemati kakšni so resnični nameni vodstva družbe SCT - torej poceni in z manipulacijo priti do celotnega premoženja največje slovenske gradbene družbe, katero je s svojimi žulji zgradilo na tisoče slabo plačanih ljudi.

 

Aleksander Kucler in predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič sta pravice malih delničarjev zastopala na skupščinah obeh družb, ki sta se dogajali isti dan, v praktično istem času, dne 31. 8. 2007. Ker je na dan skupščine družba Delfi razpolagala z več kot 90% družbe SCT, je bil na skupščini potrjen sklep o prenosu preostalih delnic iz manjšinskih na večinskega delničarja, tj. družbo Delfi. Sam sklep ne bi bil problematičen, če bi manjšinski delničarji za svoje delnice SCT dobili primerno denarno odpravnino. To se seveda ni zgodilo, saj je bila ta na podlagi revizorjevega poročila o primernosti denarne odpravnine, določena na 26,74 EUR kar znaša le dobro tretjino knjižne vrednosti. Fizično se je preknjižba delnic zgodila 19. 12. 2007.

 

Ker je mali delničar Aleksander Kucler menil, da je predlagana cena odločno prenizka, je ob strokovni pomoči VZMD na Okrožnem sodišči v Ljubljani, dne 10. 1. 2008 vložil predlog za sodni preizkus denarne odpravnine po 388. členu ZGD. V njem je, s pomočjo primerjave družbi SCT v svetu podobnih družb, prikazano, da znaša primerna precej več in bi morala znašati od 6 pa do 33 krat več kot pa je znašala ponujena denarna odpravnina. Da pa ta ocena ni osamljena govorijo tudi analize nekaterih slovenskih borznih družb, ki delnico družbe SCT vrednotijo od 10 do 20 in več krat več, kot pa je bila višina ponujene denarne odpravnine malim delničarjem.

 

Višje vrednotenje družbe SCT bi prineslo koristi tako izključenim delničarjem družbe SCT, kot tudi obstoječim delničarjem družbe Delfi, saj bi v obeh premerih uradno povečalo in potrdilo premoženje družbe SCT, katerega pa je do sedaj vodstvo družbe SCT vrednotilo na vsega 12.136.914 EUR.

 

Narok za glavno obravnavo je določen na dan 26. 3. 2008 ob 12.30 uri na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

 
 

 

Značke: iztisnitev