Mali delničarji, združeni v družbi pooblaščenki SCT Strojegradnja, so v sodelovanju z VZMD vložili zahtevo za sklic skupščine z namenom revizije spornih poslov in odškodninske tožbe zoper člane uprave in nadzornega sveta Strenia, d.d.


SCT Strojegradnja družba pooblaščenka, d.d., imetnik več kot desetine osnovnega kapitala družbe STRENIA, d.d., uveljavlja pravico, da na podlagi 296. člena ZGD-1 zahteva, da uprava družbe STRENIA, d.d., v zakonsko določenem roku skliče skupščino družbe. Razlog za sklic skupščine je zaskrbljujoče poslabšanje finančnega stanja družbe v preteklem obdobju, katerega posledica je tudi nejasno zadolževanje, vodenje nekaterih investicij, predvsem pa vodenje posameznih poslov v preteklih poslovnih letih, zato namerava delničar na skupščini družbe predlagati revizijo vodenja posameznih poslov družbe (posebna revizija).


Poleg tega so mali delničarji, združeni v družbi pooblaščenki SCT Strojegradnja, v sodelovanju z VZMD podali tudi zahtevo, da skupščina družbe sprejme sklep, da posebni zastopnik v roku 15 dni od prejema poročila posebnega revizorja, zoper člane uprave in člane nadzornega sveta, vloži tožbo za povrnitev škode v zvezi z vodenjem posameznih poslov, ki je družbi nastala kot posledica kršitve dolžnosti članov organov vodenja in nadzora družbe.


Poročilo o zadnji skupščini delničarjev Strenia, d.d.


član VZMD Franc Pečnik, direktor SCT Strojegradnje družbe pooblaščenke, d.d., in mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD, sta se udeležila 12. skupščine delničarjev družbe STRENIA, d.d., ki je bila 27. avgusta na sedežu družbe v Ljubljani.


V zakonitem roku je Franc Pečnik vložil nasprotne predloge k 2., 3. in 5. točki dnevnega reda. Pri 2. točki je zahteval razkritje vsebine poslovnega dogovora med STRENIA, d.d., in IMKO, d.d., pri 3. točki je predlagal da se del bilančnega dobička skladno z določbami ZGD-1 nameni za dividende delničarjem in sicer v višini 5 EUR na delnico. Hkrati je skladno z kodeksom upravljanja javnih družb zahteval ločeno glasovanje o razrešnici uprave in nadzornega sveta. Pri 5. točki pa je predlagal, da se za člana nadzornega sveta imenujeta Franc Pečnik, kot direktor ter zakoniti zastopnik SCT Strojegradnje, ki ima 42,81 % lastništva v družbi STRENIA, d.d., in Ervina Repovša kot predstavnika večinskega lastnika.


Navedeni predlogi so bili zavrnjeni, vložene pa so izpodbojne tožbe. Delničarji družbe pooblaščenke SCT Strojegradnja, d.d., si s pomočjo VZMD prizadevajo iz družbe STRENIA, d.d., izstopiti po pošteni ceni saj kljub 42,81 % lastništvu nimajo nikakršnega vpliva ali nadzora nad domnevno spornimi finančnimi transakcijami družbe.