Danes je sedež VZMD v Ljubljani obiskal predsednik Sindikata pomorščakov Slovenije Karl Filipčič, sprejela sta ga predsednik in sekretar VZMD.


SKUPNO OBVESTILO ZA JAVNOST

VSESLOVENSKEGA ZDRUŽENJA MALIH DELNIčARJEV IN

SINDIKATA POMORŠčAKOV SLOVENIJE



Predsednik sindikata pomorščakov Karl Filipčič se je v skladu s sklepom,  sprejetim na letni konferenci sindikata pomorščakov Slovenije z dne 04.11.2006, sestal dne 11.12.2006 s predsednikom Vseslovenskega združenja  malih delničarjev mag. Kristjanom Verbičem. Predstavil mu je problematiko  malih delničarjev Pomorske družbe d.d., ki za svoje delnice ne morejo  iztržiti poštene vrednosti. Pomorščaki, združeni v družbi pooblaščenki Pomorski družbi d.d. so delnice pridobili z zamenjavo za neizplačane plače iz časa, ko je bila Splošna plovba d.o.o. pred stečajem. Poleg tega so se  delu neizplačanih plač tudi odrekli. Vendar Pomorska družba d.d. in njen direktor gospod Vladimir Zevnik kljub pričakovanjem delničarjev ni zagotovil tekočega obveščanja o izboljšanju  poslovanja Splošne plovbe d.o.o. in s tem večanju vrednosti njihovih  delnic. Potrebnih in zadostnih informacij delničarji-pomorščaki niso dobili niti od Splošne plovbe d.o.o. Nasprotno, domnevno povezani družbi Istrainvest d.o.o. je kot kaže Pomorska družba d.d. pomagala, da je od pomorščakov po ugodni ceni kupila več kot 50% delež družbe  pooblaščenke brez predhodnega posveta delničarjev in na ta način omogočila družbi istarainvest d.o.o. prevladujoč položaj v družbi. Pomorščaki delničarji pomorske družbe so bili postavljeni v podrejen položaj in s tem najverjetneje oškodovani za nekaj sto milijonov sit.  Pri tem se postavlja vprašanje, kdo je delnice lahko prodal in kako je družba Istrainvest d.o.o. prišla do podatkov o delničarjih družbe pooblaščenke, saj delniška knjiga pomorske družbe d.d. ni javna in ni niti dostopna večini malih delničarjev.  Poleg tega mali delničarji, ki imajo še sedaj v družbi pooblaščenki  manjšinski delež, pa za svoje delnice prav tako ne morejo pričakovati poštene ponudbe.

Mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD je predlagal, da se v okviru Vseslovenskega združenja  malih delničarjev ustanovi posebna sekcija, ki bo skrbela za zaščito malih
delničarjev Pomorske družbe d.d. na podlagi njihovih izkazanih interesov.  Tako bi imeli združeni delničarji večje možnosti, da v primeru prodaje svojih delnic zanje iztržijo pošteno ceno. Smiselno pa bi bilo preučiti tudi okoliščine v katerih so nekateri mali delničarji svoje delnice že odprodali ter možnosti za poplačilo morebitne razlike v kupnini.

Ljubljana 12.12.2006

Mag. Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev
Karl Filipčič, predsednik Sindikata pomorščakov Slovenije