Danes je na podlagi soglasnega sklepa Izvršilnega odbora predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič poslal odprto pismo na Petrol, KAD in SOD. V njem izraža zaskrbljenost nad sistematično neenakopravno obravnavo malih delničarjev.

 

 

 

 

Spoštovani predsednik Nadzornega sveta družbe Petrol gospod Viktor Baraga!

 

 

Izvršilni odbor Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) z obžalovanjem ugotavlja, da ste popolnoma ignorirali predlog VZMD za imenovanje dr. Mirana Mejaka za člana Nadzornega sveta Petrol, d.d. Predlog smo Vam posredovali po lanskoletnem sestanku s predsednikom Uprave družbe Petrol, gospodom Markom Kryžanowskim, ko smo se seznanili z odstopom člana Nadzornega sveta družbe Petrol, gospodom Jožetom Zagožnom. V skladu s takratnim dogovorom smo Vam dne 10. novembra 2006 poslali predlog za oblikovanje predloga skupščini družbe Petrol s strani Nadzornega sveta za imenovanje novega člana, ki bi ga v Nadzorni svet izvolili na predlog malih delničarjev.

 

 

Omenjeni predlog VZMD ste pisno po povratnici prejeli dne 13. novembra 2006. Tako smo bili 13. aprila 2007, ob razpisu 16. skupščine družbe Petrol, toliko bolj neprijetno presenečeni, ko smo prebrali, da Nadzorni svet predlaga v izvolitev novega člana Nadzornega sveta mimo malih delničarjev in neupoštevaje predlog Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Zato smo Vam dne 23. aprila po povratnici poslali pismo, s katerim smo zahtevali pojasnila, na podlagi katerih strokovnih razlogov Nadzorni svet našega predloga ni obravnaval oz. ga je zavrnil ter na podlagi katerih podatkov je Nadzorni svet ocenil delo Uprave v minulem letu za uspešno, saj iz bilančnih podatkov izhaja, da je družba Petrol, ob znatnem povišanju marž iz osnovne dejavnosti, ustvarila le 15 % povečanje dobička (s 3,8 mrd na 4,356 mrd).

 

 

Spričo navedenega je najmanj, kar bi pričakovali, da nas boste povabili na pogovor, preden objavite kandidaturo oz. predlog za izvolitev novega člana Nadzornega sveta in preden ga podpre tudi Uprava, tokrat prvič še preko organiziranega zbiranja pooblastil blizu 42.500 delničarjev, seveda na stroške družbe Petrol.

 

 

Želimo izpostaviti, da malim delničarjem naložbe v delnice najpogosteje pomenijo obliko varčevanja na dolgi rok ter so zato življenjsko zainteresirani za stabilen in trajen razvoj družbe, za kar jim pripada, sploh glede na visoko udeležbo v kapitalu, tudi ustrezen položaj nadzora družbe. čeprav delež malih delničarjev v skupnem kapitalu družbe Petrol, d.d., presega 30 %, je njihov vpliv na zasedanjih skupščine premajhen. Višina stroškov za zbiranje  pooblastil za zastopanje na skupščini, s katerimi bi eventualno uveljavili nasprotne predloge, pa je za male delničarje težko dosegljiva in racionalno opravičljiva. Seveda bi bilo drugače, če bi stroške za pooblastila nosila družba Petrol, tako kot  jih dejansko v primeru zbiranja pooblastil za zastopnike iz vrst Uprave.

 

 

Neenakopravnost malih delničarjev je očitna, saj bi bil poizkus uveljavljanja nasprotnih predlogov izredno drag in praviloma preglasovan. Dejstvo je, da že od nastanka prvih Nadzornih svetov v največjih gospodarskih družbah, skupščine sprejemajo nasprotne predloge samo takrat, ko jih podajajo ali podprejo predstavniki paradržavnih družb, več ali manj po smernicah aktualne oblasti. čeprav sta KAD in SOD manjšinska lastnika, s prisotnostjo posameznikov obvladujejo skupščine in tako tudi sestavo Nadzornega sveta.

 

 

Pričakovali smo, da boste upoštevali zgoraj navedene razmere ter brez nepotrebne konfrontacije in implicitnega navajanja na nasprotni predlog, vsaj obravnavali naš predlog. Upamo, da se bo s članstvom Slovenije v Evropski Uniji odnos do malih delničarjev vsebinsko vendarle spremenil ter sledil načelom spoštovanja njihovih pravic. To lahko v izraziti - žal za naše razmere nepredstavljivi - meri spremljamo v vseh urejenih in uspešnih evropskih ekonomijah kot polnopravni člani Združenja delničarjev EU - Euroshareholders.

 

 

V želji, da boste v prid malih delničarjev in evropeizacije oz. normalizacije razmer v delniških družbah našli razumevanje za naše argumente, Vas lepo pozdravljamo,

 

 

za Izvršilni odbor

 

 

mag. Kristjan Verbič

 

 

predsednik VZMD

 

 

 

 

Poslano:

 

 

- g. Viktor Baraga - Nadzorni svet Petrol, d.d.

 

 

- g. Marko Kryžanowski - Uprava Petrol, d.d.

 

 

- mag. Marko Pogačnik - Slovenska odškodninska družba, d.d. (SOD);

 

 

- g. Tomaž Toplak - Kapitalska družba, d.d. (KAD);

 

 

- javna občila.

 

 

 

Značke: skupščina