Na jutrišnji skupščini Pomorske družbe VZMD ponovno organizirano.Oviranje obveščanja delničarjev,ki so pomorščaki na ladjah se nadaljuje.Predlagana je razveljavitev spornih sklepov prejšnje skupščine.

 

K delničarskemu sporazumu v okviru VZMD je pristopilo že 10,74 % lastnikov Pomorske družbe, ki jim ni vseeno za njihovo premoženje. V tokratnem organiziranem zbiranju pooblastil za jutrišnjo skupščino, ki bo 20. 5. 2008, ob 12.00 uri, v prostorih Splošne plovbe v Portorožu, do predpisanega roka zbralo 2986 glasov, kar predstavlja preko 5,42 % vsega kapitala, oziroma 58 pooblastil od 360-ih delničarjev. Pri tem je potrebno poudariti, da je uprava Splošne plovbe ponovno vztrajno blokirala elektronsko pošto in pozive pomorščakom-lastnikom Pomorske družbe, posredovane na ladje, da se udeležijo skupščine osebno ali preko pooblaščencev. Vzrok za takšno ravnanje je potrebno iskati v sledečih dejstvih.

 

VZMD in Karl Filipčič sta vložila izpodbojne tožbe zaradi »zaprte« dokapitalizacije, s katero so načrtovali zmanjšanje lastniških deležev v Pomorski družbi in posledično razvrednotenje delnic, ter zaradi neimenovanja predstavnika malih delničarjev v organ nadzora in s tem onemogočanja ustreznega pregleda poslovanja. Postopki v obeh navedenih primerih še tečejo. Iz dnevnega reda skupščine Pomorske družbe je razvidno, da je večinski lastnik spoznal svojo zmoto glede dokapitalizacije in zdaj predlaga umik spornega sklepa (ki je še vedno predmet sodnega postopka). To potrjuje, da za zaprto dokapitalizacijo ni bilo nobenih utemeljenih razlogov, hkrati pa predstavlja velik uspeh za male delničarje , ki so uspeli ubraniti lastniška razmerja.

 

VZMD je, spričo številnih spornih postopkov ter prepletenih povezav med posamezniki in družbami okoli Pomorske družbe, Splošne plovbe in Istrainvesta, vložil kazensko ovadbo zaradi morebitnega oškodovanja premoženja malih delničarjev, ki je še vedno v teku. Poleg tega je mali delničar Pomorske družbe na Evropskem sodišču vložil tožbo zaradi neizdanih delnic Pomorske družbe, d.d., s katerimi upravlja (manipulira!) kar uprava Splošne plovbe, d.d., ki glasuje proti interesom malih delničarjev, četudi gre prejkoslej za lastne delnice Pomorske družbe, brez glasovalne pravice.

 

Predstavnik malih delničarjev Pomorske družbe Karl Filipčič je ob pomoči VZMD vložil tožbo za izdajo delnic v nematerializirani obliki (sedaj imajo namreč zgolj »potrdila«), kar bi moralo biti, skladno z zakonskimi določili, urejeno že davno. Na žalost pa Pomorska družba tega ni pripravljena storiti in v resnici vodi nekakšno tajno delniško knjigo, kar je lahko podlaga za netransparentno poslovanje ter razne manipulacije, ki so jim bili številni mali delničarji že priče. Večinski delničar sicer priznava, da je potrebno izdajo delnic ustrezno urediti, vendar pa naj tega ne bi storil »zaradi velikih stroškov«, kar je popolna neresnica.

 

Več o dogajanju na jutrišnji skupščini pa v prihodnjih poročilih VZMD TV.

 

 

 

Značke: skupščina