Včeraj je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, odpotoval v Wiesbaden, kjer se bodo v teh dneh v navezavi na Generalno skupščino evropskega združenja delničarjev, Euroshareholders, zvrstili številni pomembni dogodki. Že včeraj se je mag. Verbič udeležil uvodne družabne večerje, namenjene neuradnim pogovorom med predstavniki nacionalnih združenj Euroshareholders, strokovnjaki s področja investicij in nekaterimi najvidnejšimi nemškimi gospodarstveniki, danes pa tekom celotnega dneva poteka šesta mednarodna konferenca investitorjev v organizaciji vodilnega nemškega združenja delničarjev, Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz e.V. - DSW. Glavne teme predavanj in razprav, ki jih vodijo investicijski strokovnjaki in gospodarstveniki svetovnega renomeja, so letos kolektivne tožbe investitorjev, plače direktorjev, korporativno upravljanje podjetij, pričakovanja in zahteve sodobnih investitorjev ter čezmejno glasovanje v združeni Evropi.

Danes se v Wiesbadnu, Nemčija, pod okriljem nemškega združenja delničarjev, Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz e.V. - DSW, odvija šesta mednarodna konferenca investitorjev, katere se je udeležil tudi mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD. Na konferenci, ki jo je z uvodnim nagovorom otvoril dr. Eckart John von Freyend, predsednik DSW, o aktualnih temah in problematikah predavajo najvidnejši nemški investicijski strokovnjaki in gospodarstveniki.

O kolektivnih tožbah investitorjev kot sredstvu za dosego pravic delničarjev v ZDA sta predavala ugledna mednarodna pravna strokovnjaka iz ZDA, Deborah Sturman in Joe Rice, o evropskih vidikih kolektivnih tožb investitorjev pa je govoril prof. dr. Burkhard Hess z Univerze v Heidelbergu. Dr. Paul Coenen, odvetnik pri Nizozemskemu združenju delničarjev - VEB, je predstavil nizozemski sistem pravne zaščite investitorjev. Predavanja so se nato nadaljevala na temo direktorskih plač oziroma, če je za potrditev le - teh potrebna odobritev delničarjev.

Po odmoru za kosilo bo uvodni govor podal Max Dietrich Kley, bivši predsednik uprave CEO BASF, nejvečje svetovne kemijske korporacije, konferenca pa se bo nadaljevala z razpravo o korporativnih oblikah vodenja, ki jo bodo s svojimi predavanji vodili investicijski strokovnjaki iz Belgije, Nemčije, Francije in Velike Britanije. O spremenjenih procesih upravljanja v družbi Siemens bo govoril Andreas Pohlmann, glavni koordinator pogajanj pri Siemensu, nadalje pa se bodo udeleženci seznanili z zahtevami in pričakovanji sodobnih investitorjev, o katerih bo predaval Werner Brandt, član izvršnega odbora in glavni finančnik pri CFO SAP AG, vodilnega podjetja na področju poslovne software opreme. Predavanju bo sledila razprava investicijskih strokovnjakov z Nizozemske, Rusije, Velike Britanije in ZDA.

Konferenca se bo zaključila s predavanjem Oliverja Linde iz britanskega podjetja Georgeson, največjega podjetja z dejavnostjo zbiranja pooblastil v svetovnem merilu, in sicer na temo prekomejnega glasovanja oziroma zbiranja pooblastil v prostoru Evropske unije, udeleženci pa bodo pogovore nadaljevali v sproščenem vzdušju na slavnostnem sprejemu in večerji.

Značke: mednarodno