Istrabenz17052019

Včeraj in danes so se zvrstile tri skupščine turističnih družb, Hoteli Bernardin, d.d., Sava Turizem, d.d., in Istrabenz, d.d. V vseh je največji delničar družba SAVA, d.d., in vse se v medijih tako ali drugače omenjajo v povezavi z oblikovanjem državnega turističnega holdinga ter spopadom interesov za nakup slovenskih turističnih kapacitet. Dogajanja pozorno spremljajo v VZMD, ki v teh procesih skuša aktivno zaščiti interese blizu 10.000 malih delničarjev.

Na skupščini družbe ISTRABENZ, d.d., ki je potekala popoldan v Portorožu, je bilo prisotnega 30,72 % kapitala z glasovalno pravico, Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, pa je na njej - tudi iz naslova delnic vključenih v "Delniško OPORO" pri VZMD - zastopal 2,4 % vseh prisotnih glasov. Skupščino je namesto prvotno predlaganega odvetnika Stojana Zdolška, (zaradi njegove zadržanosti) vodil odvetnik Denis Kostrevc. Da se v ozadju bije oster boj za obvladovanje slovenskih turističnih kapacitet, je pokazalo tudi glasovanje o razrešnici Upravi in Nadzornemu svetu, kjer je kot edina PROTI glasovala Gorenjska banka, d.d. (8,24 %), nedavno prevzeta s strani AIK Banke, srbskega poslovneža Miodraga Kostića. 

Neposredno po sklicu skupščine sta družbi Maksima invest, d.d. – v stečaju, in Finetol, d.d. – v stečaju, podali tudi zahtevo za razširitev dnevnega reda, pri čemer sta predlagala glasovanje o zmanjšanju in povečanju osnovnega kapitala družbe. Glede na predlagani sklep naj bi se kapital družbe z 21.615.756,97 € zmanjšal na 5.180.000,00 €, pri čemer bi se iz zneska zmanjšanja kapitala (16.435.756,97 €) pokrila izguba v enakem znesku. Za tem bi se osnovni kapital povečal za 14.600.000,00 €, pri čemer bi bilo izdanih 14.600.000 novih navadnih imenskih delnic. 

Predmet stvarnih vložkov bi bile denarne terjatve upnika Družbe za upravljanje terjatev bank, d.d. (DUTB) do družbe, v skupni višini do 60.332.386,00 €. Ob tem je bila z vidika VZMD problematična predvsem izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev do novih delnic, na skupščini pa so se odprla še številna druga vprašanja.

Noben izmed predlagateljev se namreč ni niti prijavil in tudi ni bil prisoten na skupščini, družba Finetol - v stečaju pa celo ni več delničar Istrabenza. Predsednik skupščine je opozoril še ba nepopolnost samega predloga, saj ni predvideval posledične spremembe Statuta, prav tako pa bi moralo biti, ob izključitvi prednostne pravice obstoječih delničarjev do novih delnic, podano Poročilo o določitvi emisijske vrednosti novih delnic. Povrh vsega je še sam predstavnik DUTB predlagal, da se o takem sklepu ne glasuje, saj z njimi naj ne bi bil usklajen.   

Še pred obravnavo omenjenega predloga se je tako vnela debata, ali naj se točka umakne ter kdo naj jo umakne. DUTB je predlagal, da se o takšnem predlogu ne glasuje, med tem ko je Predsednik skupščine poudaril, da je predlagatelj Maksima invest – v stečaju podal soglasje za umik omenjene točke. Ob tem je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, prisotne povprašal, zakaj odsotni predlagatelj podaja soglasje k umiku, ko pa bi lahko kot predlagatelj zahteval umik omenjene točke ter kdo dejansko sploh predlaga umik. Predstavnika DUTB je tudi povprašal, zakaj svojega nasprotovanja in nesodelovanja pri izvedbi omenjenega sklepa niso sporočili takoj po javni objavi dodatne točke dnevnega reda. Predstavnika DUTB je na to pojasnil, da so se v tem času poskušali s predlagatelji sklepa uskladiti, vendar niso bili uspešni.

V VZMD še izpostavljajo, da je DUTB samemu Istrabenzu pred časom že zasegel vse delnice hčerinske družbe Istrabenz Turizem, d.d., pri čemer se pojavljajo indici, da pogoji - pod katerimi so bile delnice zasežene in prenesene - še zdaleč niso odražali dejanske tržne vrednosti, zaradi česar bi bilo oškodovanih vseh preostalih 9.473 delničarjev!

Predsednik skupščine je na koncu odločil, da bo glede na svoje pristojnosti sam umaknil omenjeni predlog, zato se o njem na skupščini ni glasovalo.

Sicer v VZMD opozarjajo tudi na dejstvo, da ima kar 5.180 malih delničarjev Istrabenza svoje delnice še vedno na ukinjenih registrskih oz. prehodnih računih pri KDD, zaradi česar lahko že v kratkem ostanejo brez svoje naložbe (v korist »demografskega sklada« oz. Republike Slovenije).

Podobno velja tudi za slabo tretjino od 35 delničarjev družbe SAVA TURIZEM, d.d., ki za povrh ne bodo mogli prejeti niti – sicer simboličnih – dividend, ki so bile izglasovane na današnji dopoldanski skupščini, kjer je bilo prisotnega 99,92 % kapitala družbe, poleg glavnega delničarja, družbe Sava, d.d. (99,91% vseh delnic), le še pooblaščenec enega izmed malih delničarjev Jožef Zidar in mag. Verbič.

Glede na sprejeti sklep o razporeditvi bilančnega dobička bi delničarji lahko prejeli dividendo v višini 0,0519 € bruto na delnico - skupno dobra 2 mio € - pod pogojem da banke upnice izdajo soglasje za omenjeno delitev dividend. V nasprotnem primeru pa bodo delničarji prejeli dividendo v višini 0,0322 € bruto za delnico oz. skupno 1.277.853,75 €.

Oba prisotna mala delničarja sta na skupščini takšnemu predlogu nasprotovala. Predsednik VZMD je med drugim opozoril na dejstvo, da večina malih delničarjev - glede na višino dividende - dejansko ne bo prejelo nikakršnega izplačila, saj bodo stroški izplačila, ki jih delničarjem zaračunavajo finančni posredniki, enaki ali pa celo večji kot prejeta neto dividenda. Glede na lastniško strukturo in število delničarjev se pojavlja vpraševanje smiselnosti tovrstnega izplačila, saj bosta iz tega naslova omembe vredno izplačilo prejela le družba Sava (99,91 % vseh delnic) in drugi največji delničar, družba CERTA, d.d. (0,028%). V VZMD zato že razmišljajo o ustrezni racionalni rešitvi za 34 manjšinskih delničarjev.

Skupščina je po pričakovanjih potrdila tudi vse preostale predlagane sklepe, vključno s spremembami Statuta družbe, seznanitvijo z letnim poročilom, podelitvijo razrešnice Upravi in Nadzornemu svetu ter imenovanjem revizorja za poslovno obdobje 2019-2021, ki je postal Deloitte Revizija, d.o.o. Za konec so se seznanili še s sklepom Sveta delavcev družbe o odpoklicu članov Nadzornega sveta družbe – predstavnikov zaposlenih Antona Vidica in Tomislava Saba - ter imenovanju novih: Gregorja Osojnika in Tomislava Saba.

V Portorožu pa je že včeraj potekala tudi skupščina družbe HOTELI BERNARDIN, d.d., v primeru katere VZMD preko Delničarskih sporazumov in programa »Delniška OPORA« zastopa skoraj 100 delničarjev, s preko 50.000 delnicami (0,32%) za katere si prizadeva doseči izstop iz družbe pod poštenimi pogoji. Iz VZMD so 558 malih delničarjev k povezovanju povabili novembra lani, po objavi mizerne prevzemne ponudbe, podane s strani največjega delničarja, družbe Sava, d.d., v višini 1,26 € za posamezno delnico.

V VZMD si prizadevajo, da bodo v procesu oblikovanja omenjenega turističnega holdinga - in ob dejstvu, da se pojavljajo tudi drugi interesenti za nakup slovenskih turističnih kapacitet - za podpisnike Delničarskega sporazuma oz. pristopnike k »Delniški OPORI« v kratkem uspeli zagotoviti prodajo njihovih delnic pod bistveno boljšimi oz. poštenimi pogoji.

Na skupščini so se delničarji seznanili z Letnim poročilom ter sprejeli sklep, da se čisti dobiček iz poslovnega leta 2018, v višini 1.587.446,66 €, uporabi za kritje prenesene izgube iz preteklih let, ki po pokritju znaša 21.353.188,98 €. Skupščina je podelila razrešnico Upravi in Nadzornemu svetu za leto 2018 ter za revizorja za poslovno leto 2019 imenovala družbo Deloitte Revizija. Po odstopu Andreja Lazarja in odpoklicu Toma Šemeta so delničarji za nova člana Nadzornega sveta imenovali Vanesso Grmek in Aleša Škoberneta. 


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev