Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) mag. Kristjan Verbič se je na povabilo Slovenske demokratske stranke (SDS) udeležil odprtega foruma »Slovensko gospodarstvo pred zahtevnimi izzivi« Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) mag. Kristjan Verbič se je na povabilo Slovenske demokratske stranke (SDS) udeležil sinočnjega odprtega foruma »Slovensko gospodarstvo pred zahtevnimi izzivi«, ki je potekal v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Med gostujočimi uvodnimi govorci, predstavniki zbornic in združenj, je mag. Verbič izpostavil nekaj ključnih vidikov tudi iz perspektive VZMD. (na sliki levo, povzeti po RTV SLO, Odmevi: mag. Andrej Šircelj, mag. Samo Hribar Milič, Janez Janša, mag. Kristjan Verbič, Japec Jakopin)

SDS Forum - Govor Kristjana Verbiča

Pri tem se je dotaknil sistemske ureditve izobraževanja za delničarstvo in podjetništvo ter vključitev teh vsebin že v osnovnošolski kurikulum; pripoznanja kapitalskega trga, kot enega od strateških področij državnega značaja; vzpostavitev prijaznega okolja za tuje investicije in njihovo privabljanje (področja se s programom Invest to Slovenia - investo.si resno loteva tudi VZMD); ureditev zakonodaje na področju upravljanja gospodarskih družb ter obravnave delničarjev in investitorjev (dopolnjen predlog VZMD si oglejte s klikom na sliko dokumenta spodaj).

 Predlogi VZMD za spremembe in dopolnitve zakonodaje Zakon o gospodarskih drubah ZGD in Zakon o prevzemih ZPrePosebej pa je mag. Verbič izpostavil pomen sodelovanja - ne le med politiko in gospodarstvom, pač pa tudi civilno-družbeno sfero in vsemi družbenimi segmenti - ki mora biti usmerjeno v hiter in uspešen izhod iz poglabljajoče se krize. K temu je dodal, da bi se bržčas lahko izognili marsikateri bridki izkušnji tudi, če bi bilo v preteklosti več posluha za opozorila in konkretne predloge, ki jih je VZMD (vse od ustanovitve pred šestimi leti) na podlagi neposrednih praks naslavljal na obe vladi, oba prisotna, bivša ministra za gospodarstvo (mag. Andrej Vizjak in dr. Matej Lahovnik), poslance in politično sfero nasploh.

Tako je ob sinočnji priložnosti mag. Verbič nekaterim prisotnim izročil tudi dopolnjen predlog VZMD za spremembe Zakona o gospodarskih družbah (ZGD) in Zakona o prevzemih (ZPre) - za ogled kliknite na sliko levo.

Nekaj poudarkov in VIDEO REPORTAŽ o prizadevanjih VZMD za uveljavitev sprememb in dopolnitev področne zakonodaje, predvsem ZGD in ZPre, si oglejte v nadaljevanju.

 

Prepis zvočnega zapisa nagovora mag. Kristjana Verbiča

Lepo pozdravljeni!

Spoštovane, spoštovani, hvala lepa za povabilo.

V VZMD se z veseljem udeležujemo priložnosti, ki so usmerjene v sodelovanje, tega nam bo vsekakor v časih, ki jih živimo in so pred nami, potrebno več, kot smo ga bili zmožni doslej oz. v zadnjem obdobju. Govorim o sodelovanju, ne samo med gospodarstvom in politiko, pač pa tudi med civilno-družbeno sfero in drugimi segmenti družbe. To nas bo popeljalo v boljše čase, v katere tudi v našem Združenju ne dvomimo. S tem v zvezi bi želel podati nekaj kratkih poudarkov.

Eden od teh je prav gotovo, ko govorimo o različnih družbenih segmentih, vprašanje izobraževanja - tudi v perspektivi delničarstva in podjetništva. Prepričani smo, da je potrebno ustrezne vsebine vključiti v kurikulum že na ravni osnovnošolskega izobraževanja in kasneje. Torej, kaj je delničarstvo, kaj je podjetništvo in ne nazadnje, kaj so osnove družbeno-ekonomske ureditve, ki jo živimo, torej kapitalizma. Tega nam vsekakor manjka. Ob lastninjenju in privatizaciji smo iz vseh državljanov naredili delničarje. Večina od njih, praktično nihče, ni vedel, kaj to pomeni - kakšne so s tem povezane pravice in odgovornosti. Čas je, da se te stvari uredijo. Še vedno imamo preko 500.000 delničarjev in vsekakor bi bil drugi poudarek iz perspektive našega Združenja, da je potrebno kapitalski trg pripoznati kot enega strateških ciljev, usmeritev in področij - tudi z vidika države. Tiste skupnosti, ki so to na ta način uredile, so uspešne, in smo se - do marsikatere od takšnih - do nedavnega počutili superiorni - pa danes nismo več in so nas prehiteli.

Torej tudi kapitalski trg je področje, ki zahteva strateški pristop z državnega vidika. S tem v zvezi samo vprašanje pokojninske reforme, ki je lahko usmerjena tudi v to, da se z ustreznimi stimulacijami in olajšavami državljane Republike Slovenije - ne državo, kot lastnika - usmeri v to, da bodo varčevali za namene pokojnine, dodatno tudi z lastništvom v slovenskih podjetjih in tistih resursih, ki jih želimo pogosto vendarle ohraniti - ne v državni, pač pa v lasti državljanov. Tukaj so pristopi k temu lahko zelo učinkoviti in uspešni, tako z vidika skupnosti, kot vidika posameznika in gospodinjstev.  

Naslednja stvar, ki bi jo želel s tem v zvezi izpostaviti je vprašanje tujih investicij. Vesel sem, ko slišim mag. Marjana Hribarja (op. Generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo), da se na tem področju obetajo pomembne spremembe in izboljšave. Nujno je to postoriti, kajti tudi po tej plati smo žal zaostali in postali za marsikoga nezanimivi ali celo čudaki. Je pa to tista usmeritev, ki nam lahko prinese ne samo nova znanja, svež kapital, ki ga nujno potrebujemo, pač pa tudi pozicijo, ki smo jo želeli imeti v geostrateškem smislu, kot tisti, ki so vsaj na področju jugovzhodne Evrope ustrezen most in pristop. Tudi ta moment zamujamo. Zdaj je skrajni čas, da ga izkoristimo.

Še enkrat torej, s tem zaključujem, pri tem je potrebno sodelovanje in jaz upam, da bo tudi razumevanja iz naslova politike in njenih predstavnikov v bodoče več. Tukaj sta dva gospodarska ministra (op. mag. Andrej Vizjak in dr. Matej Lahovnik) s katerimi smo v preteklosti, vse od ustanovitve našega Združenja, v zadnjih šestih letih, sodelovali, kakor tudi z vsemi parlamentarnimi političnimi strankami in iz neposredne prakse predstavljali probleme ter rešitve, kakor jih vidimo, predlagamo. Žal je bilo doslej premalo razumevanja s strani obeh vlad, obeh ministrov. Le nekatere stvari smo uspeli uveljaviti. Prepričan sem, da bi marsikatero bridko izkušnjo iz preteklosti, ob opozorilih, ki smo jih dajali tudi iz našega Združenja, bilo moč preprečiti ali se ji izogniti. A vendarle, prepričan sem, da bomo, ob sodelovanju vseh segmentov, v prihodnje tudi to zmogli, zato vam želim vsem uspešno delo v prihodnje in se veselim izzivov in rešitev, za katere sem prepričan, da jim bomo skupaj kos.

Hvala lepa.

 


Odbor za gospodarstvo podprl predloge VZMD, 8. maj 2009:


Nekaj relevantnih VIDEO REPORTAŽ VZMD.TV

Za OGLED VIDEO REPORTAŽ kliknite na posamezno fotografijo:

 

 

Novela ZGD-1B, kot je bila predlagana, je pomenila odprtje novega področja možnih zlorab za večinske delničarje, še posebej za lastnike »finančnih holdingov« (bivših PIDov). Ilustrativni prikaz posledic in poročilo VZMD.TV s potrditvene seje Odbora DZ RS.

 


Odbor za gospodarstvo DZ RS podprl predloge VZMD

Ljubljana 8. 5. 2009

Na današnji seji je Odbor za gospodarstvo Državnega zbora (DZ) povzel in sprejel vse predloge, ki jih je podal VZMD v zvezi z novelo Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1C), vključno z dodatnim predlogom amandmaja, ki uvaja ničnost skupščin, sklicanih neupoštevaje zakonski rok, kakor v primeru današnje skupščine Infond Holdinga. Predsednik VZMD, ki je na seji skupaj s strokovnimi sodelavci aktivno sodeloval, je takšen razplet ocenil pozitivno ter kot rezultat intenzivnih pogovorov s predstavniki Vlade, DZ in Poslanskih skupin v DZ.

Hkrati pa je ob zaključku seje Odbora mag. Kristjan Verbič izrecno opozoril, da: »tudi tokratna novela zakona žal še vedno ne vključuje bistvenih in nujnih sprememb ZGD, kot jih že dalj časa predlaga VZMD na podlagi poglobljenih strokovnih analiz, in bi dejansko šle v smeri ureditve katastrofalnega stanja na področju korporativnega upravljanja v Republiki Sloveniji ter akutne problematike manipulacije z lastnimi delnicami, stvarnimi vložki, iztisnitvami in ustrezno zaščito manjšinskih delničarjev.« Zato tudi obžaluje, da Odbor s petimi glasovi za in sedmimi proti ni sprejel predloga, ki ga je podal član Odbora mag. Andrej Vizjak, dopolnil pa predsednik Odbora Vili Rezman, da Odbor predlaga Vladi, naj se opredeli do preostalih predlogov VZMD ter čimprej pripravi novo novelo ZGD.

Po besedah mag. Verbiča je dejansko škoda, da je umanjkalo politične volje, da bi Odbor za gospodarstvo predlagal Vladi, naj čimprej pristopi k pripravi predloga novele ZGD-1D, za zagotovitev celovite ureditve področja pravic manjšinskih delničarjev, krepitvijo načel enake obravnave delničarjev in njihove informiranosti, glede na cilje in načela, kot so opredeljeni že v noveli ZGD-1C in kakor izhajajo iz Direktive 2007/36/ES, na implementacijo (izključno!) katere se sklicuje tokratna novela ZGD-1C. Pri tem predsednik VZMD še dodal, Direktiva EU v prvi vrsti namenjena izboljšanju zaščite manjšinskih delničarjev in udejanjanju njihovih pravic, ki jo VZMD dobro pozna, saj je kot aktivni in ugledni član Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders) sodeloval v postopku priprave vsebin Direktive.

Vendarle pa je v razpravi na Odboru Minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik vzpodbudno zagotovil, da lahko najkasneje do jeseni pričakujemo novo novelo ZGD, sicer pa je pozdravil prizadevanja in predloge VZMD, ki naj bi bili v prihodnje bolj upoštevani.


Minister Lahovnik zagotovil pomembne spremembe vladnega predloga novele ZGD na jutrišnji seji Odbora za gospodarstvo DZ

Ljubljana, 7. 5. 2009

Na sinočnjem sestanku Ministra za gospodarstvo dr. Mateja Lahovnika in predsednika VZMD mag. Kristjana Verbiča je minister pritrdil večini predlogov VZMD ter zagotovil, da bo temu primerno na jutrišnji seji Odbora za gospodarstvo Državnega zbora (DZ) predlagal pomembne spremembe vladnega predloga novele Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1C). Tako naj bi bila iz predloga novele umaknjena večina členov, ki jih je VZMD v svojem konstruktivnem predlogu argumentirano označil kot odstranitev zadnjih ovir »popolne tajkunizacije« Slovenije. Poleg tega je minister zagotovil tudi implementacijo včerajšnjega dodatnega predloga amandmaja VZMD, ki bi prinesel ničnost skupščin, sklicanih neupoštevaje zakonski rok, kakor v primeru jutrišnje skupščine Infond Holdinga.

V VZMD kljub zadovoljstvu spričo zagotovil ministra opozarjajo, da novela zakona žal še vedno ne vključuje bistvenih in nujnih sprememb ZGD, kot jih že dalj časa predlaga VZMD in bi dejansko šle v smeri ureditve katastrofalnega stanja na področju korporativnega upravljanja v Republiki Sloveniji ter akutne problematike manipulacije z lastnimi delnicami, stvarnimi vložki, iztisnitvami in ustrezno zaščito manjšinjskih delničarjev. Zato bo predsednik VZMD na jutrišnji seji Odbora za gospodarstvo DZ predvidoma predlagal sprejem priporočila Vladi, da v najkrajšem času pripravi novo novelo Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1D), ki bi končno vključevala vsaj ključne predloge sprememb in amandmajev, ki so jih pripravili strokovni sodelavci VZMD na podlagi neposredne in dnevne prakse VZMD ter poglobljene analize akutnega področja korporativnega upravljanja in zaščite malih delničarjev.

Z željo po domišljenem, konstruktivnem in učinkovitem reševanju nakopičene, akutne in kompleksne problematike ter neznosnega stanja na področju korporativnega upravljanja v Republiki Sloveniji predsednik VZMD, tudi danes nadaljuje z intenzivnimi sestanki s predstavniki Vlade in Poslanskih skupin v DZ oz. nosilci politične in zakonodajne moči, pri čemer si prizadeva zagotoviti nujne spremembe zakonodaje in posledično tudi sodne prakse, hkrati pa preprečiti sprejem tistih predlogov Vlade, ki bi vodili v dodatno poglabljanje stiske malih delničarjev in velike večine državljanov. Pri tem VZMD ponovno skrajno resno opozarja na strahoten prepad med besedami in zagotovili ter zakonskimi predlogi (novela ZGD-1C) in dejanskim ravnanjem nosilcev političnih in javnih funkcij.

Sicer VZMD pristojna ministrstva, Vlado RS in DZ RS vse od svoje ustanovitve oz. od leta 2006 vztrajno ter s konstruktivnimi predlogi opozarja na kratkovidnost in neustreznost - z evropsko zakonodajo nepovezanih - posegov v slovenski pravni red, katerih rezultat je očiten vsakomur že prek površnega spremljanja javnih občil. Žal tudi ob tokratnem predlogu novele ZGD, kot ga je Vlada RS sprejela 5. 3. 2009 - navkljub drugačnim obetom - ni upoštevala glavnine in bistvenih predlogov VZMD oz. »Predloga sprememb in dopolnitev VZMD k noveli ZGD-1C ter k ZGD-1«, poslanega Ministru za gospodarstvo, dr. Mateju Lahovniku, dne 2. 2. 2009, teden za tem pa še Generalnemu sekretarju Vlade RS, gospodu Milanu M. Cviklu. Že pred tem pa je bila Vlada RS temeljito seznanjena s stališči in predlogi VZMD z dopisi in pobudami z dne 19. 11. 2008, 11. 12. 2008, 10. 1. 2009, 14. 1. 2009 pa še s »Temeljnimi izhodišči VZMD glede upravljanja družb v Republiki Sloveniji«). Posebej nazorno in skupaj z relevantno pravno prakso - izhajajočo tudi iz številnih tožb, ki so jih člani in sodelavci VZMD v preteklih nekaj letih delovanja VZMD sprožili pred pristojnimi sodišči - pa tudi ob obisku Misije OECD, na sedežu VZMD, dne 15. 1. 2009.


Pismo ministru Lahovniku o nezakonitosti in zlorabah »neurejenih« delniških knjig

Ljubljana, 27. 5. 2009

VZMD resno opozarja na problematiko neizdaje delnic v nematerializirani obliki, s katero se vsakodnevno srečuje. Veliko uprav družb, še posebej takšnih, kjer lastninjenje ni zaključeno, še vedno ni izpolnilo določb ZGD-1, ki se nanašajo na izdajo delnic v nematerializirani obliki, saj za takšno kršitev v ZGD-1 sankcije niso predvidene. S takšnim ravnanjem in kršenjem ZGD-1 uprava, ki je praviloma tudi lastniško močna, onemogoča (organizirano) delovanje malih delničarjev, uveljavljanje njihovih pravic, kakor tudi razpolaganje z njihovimi delnicami in lastnino, ob hkratnem izogibanju prevzemni zakonodaji. VZMD navaja nezaslišan primer Pomorske družbe, d.d., zoper katero zaradi neizdanih delnic vodi postopek na Okrožnem sodišču v Kopru, ki pa je narok za glavno obravnavo, kljub nujnosti in dolgotrajnemu postopku, brez obrazložitve le dva dni pred obravnavo že drugič preklicalo in prestavilo. VZMD predlaga da se pri spremembah zakonodaje zagotovi preprečitev izogibanja zakonskih določil, kot je npr. neizdaja delnic. O tej problematiki bo predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič med drugim spregovoril tudi na današnjem sestanku z ministrom dr. Matejem Lahovnikom.

Pri postopku noveliranja Zakona o gospodarskih družbah ZGD-1C so bile v razpravi posebej izpostavljene spremembe zakona, ki se nanašajo na sodelovanje malih delničarjev na skupščinah družb in uveljavljanje njihov pravic. Kot ena izmed ključnih predpostavk za učinkovito izvajanje pravic malih delničarjev je bil poudarek namenjen tudi urejenemu stanju v delniških knjigah, vpisanih v Centralni register nematerializiranih vrednostnih papirjev, kar bi moralo biti za vse družbe urejeno že s 1. 1. 2007. O tem je - kot o dokončno urejeni zadevi - na Odboru izrecno spregovorila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarstvo mag. Darja Radić.

Zato VZMD toliko resneje opozarja na problematiko ne-izdaje delnic v nematerializirani obliki, s katero se pri svojem delu vsakodnevno srečujemo. Veliko uprav družb, še posebej takšnih, kjer lastninjenje ni zaključeno, še vedno ni izpolnilo določb ZGD-1, ki se nanašajo na izdajo delnic v nematerializirani obliki, saj za takšno kršitev v ZGD-1 sankcije niso predvidene. S takšnim ravnanjem in posledično kršenjem ZGD-1 pa uprava, ki je praviloma tudi lastniško močna, onemogoča (organizirano) delovanje malih delničarjev, uveljavljanje njihovih pravic, kakor tudi razpolaganje z njihovimi delnicami, lastnino. VZMD navaja tudi številne primere, med drugimi: Kurivo Gorica, d.d., Varis Lendava, d.d., (kjer se je stanje z vložitvijo tožbe vendarle uredilo) in nenazadnje Pomorska družba, d.d., ki ga je VZMD, kot eklatantno nezaslišan primer dejanskega stanja, primoran natančneje predstaviti. 

Gre za izrecen dokaz pomanjkljive zakonske ureditve navedene problematike ter konkreten primer kršenja določb ZGD-1, ki se nanašajo na izdajo delnic v nematerializirani obliki, posledično pa še izogibanje prevzemni zakonodaji. Družba pooblaščenka Pomorska družba, d.d., že vse od ustanovitve leta 1998 vodi delniško knjigo na sedežu družbe. Ob strokovni pomoči VZMD so mali delničarji zaradi neizdanih delnic v letu 2008 na Okrožnem sodišču v Kopru vložili tožbo, s katero zahtevajo vpis delnic v centralni register in s tem spoštovanje določb ZGD-1. Dne 13. 5. 2009 bi moral biti na Okrožnem sodišču v Kopru že tretji narok za glavno obravnavo v navedenem gospodarskem sporu, vendar je koprsko sodišče, kljub nujnosti in dolgotrajnemu postopku, narok brez obrazložitve le dva dni pred obravnavo že drugič preklicalo in prestavilo v naslednji mesec.

VZMD poudarja, da Pomorsko družbo, d.d., na sodišču zastopa odvetnik Gregor Velkaverh, ki je istočasno tudi predsednik nadzornega sveta Pomorske družbe, d.d., pooblaščenec direktorja družbe in pooblaščenec večinskega lastnika družbe pooblaščenke. Očitno pa je vpliv odvetnika Gregorja Velkaverha na koprskem sodišču takšen, da mali delničarji, kljub jasnemu zakonskemu določilu iz 182. člena ZGD-1, niti po pravni poti ne morejo zagotoviti spoštovanja zakonskih določil in preprečiti oškodovanja, nepotrebne in dolgotrajne obravnave pa samo še povečujejo sodne zaostanke in s tem onemogočajo učinkovito delovanje sodne veje oblasti. Z izogibanjem vpisa vseh delničarjev Pomorske družbe, d.d., v KDD nadzorni svet in direktor Pomorske družbe, d.d., prikrivata podatke in število delničarjev družbe pooblaščenke ter se s tem izogibata tudi uporabi določil Zakona o prevzemih. S tem, ko s podatki o vseh delničarjih razpolagajo izključno organi družbe, ki so tesno povezani z večinskim lastnikom, to očitno vodi k netransparentnemu trgovanju z delnicami, malim delničarjem preprečuje prosto razpolaganje z njihovim premoženjem in jih sili k prodaji delnic pooblaščencu večinskega lastnika - odvetniku Gregorju Velkaverhu po ceni, ki jo kot edini možni kupec določi večinski lastnik.

V konkretnem primeru namernega zavlačevanja glede vpisa delnic v centralni register ni ukrepala niti Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki s svojim pasivnim delovanjem v tem primeru omogoča in dopušča kršenje veljavne zakonodaje, vse to pa se dogaja v škodo malih delničarjev.

VZMD predlaga, da se pri spremembah zakonodaje, ki jih pripravlja Ministrstvo za gospodarstvo, pripravijo tudi podlage za preprečitev izogibanja zakonskih določil, kot je npr. neizdaja delnic v centralnem registru nematerializiranih vrednostnih papirjev, hkrati pa prosi za ukrepanje (v okviru pristojnosti) v konkretnem primeru Pomorske družbe, saj dnevno prejema ogorčene proteste delničarjev, ki jih v registru neupravičeno še vedno ni.

 

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 190 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.euroshareholders.eu/EuroVote - več o sistemu EuroVote