Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič se je danes odzval na nekatere zavajajoče navedbe v zvezi z organiziranim zbiranjem pooblastil za skupščino Pomorske družbe, na kateri VZMD želi preprečiti poskus "zaprte" dokapitalizacije s strani nemškega ladjarja.
KRATEK OPIS UčINKOV PREDLAGANE DOKAPITALIZACIJE POMORSKE DRUŽBE



Popolnoma nesporno je, da je s strani uprave (direktorja Pomorske družbe g. Jochena Doehleja) in nadzornega sveta pod vodstvom predsednika g. Gregorja Velkaverha in člana g. Miroslava Grče predlagana dokapitalizacija izrazito neugodna in škodljiva za male delničarje. Poleg tega, da so glede na njihov predlog mali delničarji izključeni iz dokapitalizacije, nemški ladjar za svoj - tako imenovani(!) - stvarni vložek dobi mnogo preveč delnic oz. povedano drugače, so te delnice izdane mnogo prepoceni.


Pri izračunu vrednosti Pomorske družbe, upoštevaje ceno, doseženo pri prodaji deleža Banke Koper in zgolj dobiček iz leta 2006, bi bila ena delnica pomorske družbe vredna 232,10 EUR, po skupščini oz. uspelem predlogu dokapitalizacije pa samo še 175,39 EUR, kar je znižanje njene vrednosti za 25%. Tako bi bil povprečen mali delničar, ki ima 70 delnic Pomorske družbe, praktično prikrajšan kar za cca. 4.000 EUR. Oškodovanje je v takšnem primeru očitno, zato bi bilo nemara smiselno proučiti domnevo o kaznivem dejanju zlorabe položaja


Navedbe g. Kaludjeroviča, v njegovih dopisih oz. pamfletih o vlogi Vseslovenskega združenja malih delničarjev ter našem organiziranem zbiranju pooblastil (v popolnem skladu z zakonodajo in utečeno prakso) za bližnjo skupščino, so izrazito zavajajoče in zlonamerne. In sicer do te mere, da se ne moremo izogniti vprašanju, kakšne osebne interese in koristi utegne pri tem imeti g. Kaludjerovič. Ne nazadnje bi pod predlaganimi - presenetljivo ugodnimi - pogoji Pomorsko družbo prejkoslej želela dokapitalizirati večina obstoječih delničarjev in ne samo Doehle.


Namreč, Pomorska družba je res zadolžena za cca. 3,1 milijona EUR (skupaj z obrestmi), vendar je hkrati tudi lastnica 21,05% deleža Splošne plovbe, ki je vreden - po zgoraj opisani metodi - najmanj 12,5 milijona EUR. Družba lahko del svojega premoženja proda in poplača vse dolgove, v kolikor bi bil g. Kaludjerovič res tako zaskrbljen zaradi omenjenih kreditov. Za 5,25% delež bi se po naši oceni lahko iztržilo mnogo več, kot je družba zanj plačala, hkrati pa bi ji - poleg njenega prvotnega deleža - ostal še velik dobiček. V kolikor pa družba želi ta delež obdržati, bi kredite brez posebnega napora lahko vrnila iz prejetega dobička, ki ji glede na njen lastniški delež pripada.


Samo v letu 2006 naj bi splošna plovba ustvarila 16 milijonov EUR dobička, kar sorazmerno 21,05% deležu pomeni 3,3 milijona EUR udeležbe na dobičku za Pomorsko družbo. Morda pa je ravno to razlog, da se z dokapitalizacijo tako mudi, saj bi v tem primeru večina tega dobička pripadla Doehleju, za kar si kot kaže prizadeva g. Kaludjerovič, ko s svojimi izjavami podpira praktično oškodovanje pomorščakov.


Vsekakor bi bilo potrebno narediti pošteno vrednotenje celotne Splošne plovbe, šele potem bi lahko določili vrednost Pomorske družbe in posledično tudi število izdanih delnic za predvideni stvarni vložek. V tem primeru bi se izkazalo, da so zgoraj navedene številke mnogo prenizke in bi bile prave vrednosti dosti bliže tistim, ki jih je naprimer izračunal kapetan D. Milin, ki situacijo in stanje v Splošni plovbi pozna neprimerno bolje od nas.


Lep pozdrav in mirno morje,


mag. Kristjan Verbič

predsednik VZMD