Predsednik in sekretar VZMD sta se sinoči vrnila s podaljšanega obiska v Bruslju: sprejeti vsi predlogi VZMD za potek,dnevni red,zamik(zaradi vrha EU-ZDA)Skupščine Euroshareholders v Sloveniji, ki jo bo ob udeležbi predstavnikov WFIC spremljala predst.gos

Predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič je na tokratnem sestanku v Bruslju preko 50 predstavnikom Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders), Svetovne federacije investitorjev (WFIC - World Federation of Investors Corporations) ter predstavnikom nacionalnih združenj delničarjev in investitorjev predstavil predloge VZMD v zvezi s pripravo prihodnje Generalne skupščine Euroshareholders v Ljubljani. Ob številnih bi- in multilateralnih pogovorih se je med drugim srečal še z Generalnim sekretarjem Evropske federacije finančnih posrednikov in svetovalcev Vincent J. Derudderjem, vodjo Trgovske in ekonomske sekcije Kanadske misije pri EU Jean B. Leblancom, direktorjem Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja dr. Boris Cizeljem, predstavnico Evropske komisije Florence Francois-Poncet idr. 

Predstavniki Euroshareholders in WFIC so sprejeli vse podane predloge, med drugim vključitev sprejema združenja delničarjev Hrvaške na dnevni red Generalne skupščine v Sloveniji, ki bo sicer vseboval številne pomembne točke, kot naprimer: nove direktive EU za urejanje mnogih pravic in vprašanj s področja delničarstva, zagotovitev veljavnosti t. i. class action tudi v EU in razsodb sodišč iz ZDA tudi za evropske delničarje - v številnih dosedanjih odmevnih primerih, predvsem pa v bodoče.

Soglasno je bil sprejet tudi predlog VZMD, da se v okviru spremljevalnega programa Skupščine organizira tudi predstavitev slovenskega gospodarstva, Slovenije kot strateškega izhodišča z prisotnost podjetij v Srednji in Vzhodni Evropi, Rusiji ter naložbenih možnosti v Sloveniji in regiji. Na podlagi obsežnejše in mestoma žolčne debate pa je bil sprejet tudi predlog VZMD za enotedenski zamik datuma Generalne skupščine v Sloveniji, ki je bil sicer že določen za 13. junij 2008. Predsednik VZMD je zbrane namreč opozoril, da mu odgovornost nalaga predlagati alternativni datum, saj je iz zanesljivih virov prejel informacijo, da bo ravno 13. junija v Sloveniji potekal »vrh EU in ZDA« in s tem povezana srečanja na najvišji ravni, zato je v tem kontekstu dolžan opozoriti na nekatere precej problematične vidike za izvedbo Skupščine v istem terminu na praktično istem mestu. Ob tem je mag. Verbič zbrane seznanil tudi z relevantno vsebino uradnega sestanka s predsedujočim Sveta EU, predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšo ter izpostavil izraženo pripravljenosti za sodelovanje in pomoč pristojnih institucij Republike Slovenije, posebej v času predsedovanja Svetu EU, pri prizadevanjih VZMD oz. Euroshareholders in WFIC, katerih članica je VZMD - PanSlovenian Shareholders' Association. 

Tako je predstavnikoma VZMD v Bruslju uspelo v Agendo Generalne skupščine Euroshareholders v Ljubljani, 20. junija 2008, ki se je bodo udeležili tudi najvidnejši predstavnikov WFIC, vključiti tudi predstavitev slovenskega gospodarstva ter naložbenih možnosti v Sloveniji in regiji. Gre namreč za izjemno priložnost za takšno predstavitev ter navezavo pomembnih stikov, saj sta obe združenji (WFIC in Euroshareholders) ugledni mednarodni instituciji, ki združujeta vplivne investitorje, ekonomiste in mnenjske voditelje na lokalnih, nacionalnih in transnacionalnih ravneh. V okviru Generalne skupščine in njihovega tridnevnega bivanja v Sloveniji bo VZMD skušalo zagotoviti ustrezne predstavitve, obiske in srečanja, ki bi pomenile kar najboljši izkoristek te enkratne priložnosti. To je po mnenju mag. Verbiča tudi v neposrednem interesu Republike Slovenije in njene ekonomije, pri čemer je izrazil zadovoljstvo z doslej izkazanim zanimanjem ter pripravljenostjo za sodelovanje in pomoč pristojnih državnih institucij ter pomembnejših in uglednejših gospodarskih družb in subjektov.

Značke: mednarodno