Minuli teden je v Madridu potekala zgodovinska skupščina multinacionalke FERROVIAL, ki je - ob ostrem nasprotovanju španske vlade - z veliko večino (ob 77,70 % prisotnega kapitala) potrdila pridružitev družbe ter selitev sedeža iz Španije na Nizozemsko. Kot pooblaščeni predstavnik Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE) se je skupščine udeležil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Slednji je v razpravi čestital upravi in vsem zaposlenim za izjemne rezultate ter poudaril, da je pomemben cilj Evropske unije krepiti vezi med državami članicami in njenimi prebivalci, tudi z namenom gospodarskega in socialnega napredka. Skupni notranji trg predstavlja območje brez meja, kjer mora biti zagotovljeno prosto gibanje kapitala, storitev in ustanavljanja družb, odločitve o morebitni selitvi pa lahko sprejmejo le delničarji oz. lastniki. 

V okviru skupščine se je mag. Verbiču za pomembno podporo zahvalil tudi Predsednik uprave FERROVIAL, Rafael Del Pino Calvo-Sotelo, medtem ko je njegovemu nastopu sledil bučen aplavz polne dvorane delničarjev. Slednji so kasneje predlagano pridružitev in selitev tudi potrdili, Predsednik VZMD pa je ob tem izrazil upanje, da ta primer pomeni tudi krepitev konkurenčnosti znotraj EU ter med različnimi zakonodajnimi in davčnimi okolji. Celotni nastop mag. Verbiča in utrip dogajanja na skupščini si oglejte v VIDEO KOLAŽUhttps://youtu.be/7RGcfGlAF08

Dogajanje v družbi FERROVIAL spremlja izjemno število španskih in tujih medijev, saj gre za osrednjo novico v Španiji, družba pa je močno prisotna tudi v globalnem infrastrukturnem sektorju oz. na ključnih področjih avtocest, letališč, gradbeništva ter mobilnosti in energetske infrastrukture. Med drugim gradi ter upravlja letališča, pristanišča, avtoceste in železnice v Evropi, severni in južni Ameriki ter Avstraliji, npr. Heathrow, Terminal 1 JFK, Glasgow ipd. Tako je mag. Verbič pred in po sami skupščini za tamkajšnje medije podal več izjav (VIDEO: www.europapress.tv/economia/759378/1/presidente-asociacion-eslovena-vzmd-respeta-decision-ferrovial), še pred tem pa je opravil številne sestanke in srečanja z Generalnim sekretarjem Svetovne federacije investitorjev (WFI), Jean-Pierre Paelinckom, najvišjimi predstavniki Španskega združenja manjšinskih delničarjev (AEMEC), nekaterimi vodilnimi pravnimi strokovnjaki ipd.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si