Na današnji 22. skupščini Intereurope, d.d., je VZMD podprl predlog za ločeno glasovanje o podelitvi razrešnic posameznim članom uprave v poslovnem letu 2009. Takšno glasovanje je VZMD utemeljeno predlagal že na nedavnih skupščinah Zavarovalnice Triglav, d.d., Save RE, d.d., in NLB, d.d., pri čemer so v VZMD upravičeno pričakovali podporo največjih oz. ključnih lastnikov države Republike Slovenije in »paradržavnih« skladov KAD, d.d., in SOD, d.d. Presenetljivo pa navedeni delničarji doslej takšnega glasovanja (izrecno ga predvideva lanskoletna novela Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1C)) niso podprli - in to navkljub vsem deklaracijam o transparentnosti in ugotavljanju odgovornosti, ter bržčas v imenu vseh državljanov. Danes je bilo naposled le drugače. 

Podobno se »pravna(?!)« država Republika Slovenija še vedno spreneveda v primeru Splošne plovbe, d.o.o., in Pomorske družbe, d.d. Na današnji skupščini slednje je VZMD podprl predlog o razrešitvi predsednika nadzornega sveta (odvetnika) Gregorja Velkaverha, ki zaradi - kot vse kaže - delovanja v korist večinskega lastnika, nemškega ladjarja Jochena Doehleja, ne zastopa ustreznih interesov družbe, kakor zahteva ZGD-1, zaradi česar ne uživa zaupanja malih delničarjev. Ob tem v VZMD izpostavljajo, da je bila zaradi poskusa oškodovanja malih delničarjev pri dokapitalizaciji družbe, zoper upravo in nadzorni svet Pomorske družbe, d.d., vložena kazenska ovadba, kar je še dodaten razlog za nezaupnico obema organoma upravljanja družbe.

Ob vsem tem je odvetnik Gregor Velkaverh je kot pooblaščenec uprave zadolžen tudi za vpis delničarjev družbe v centralni register KDD, vendar tega še vedno ni v celoti izvršil. Pri tem se sklicuje na nepopolne podatke, kar je glede na dejstvo, da so delničarji Pomorske družbe znani že več kot 10 let, popolnoma neresno in dodatno utrjuje sume, da gre v ozadju lahko za prikrivanje kupovanja delnic.

V VZMD opozarjajo na novo pomembno dejstvo, ki kaže na odnos organov Pomorske družbe, d.d., do malih delničarjev. Pomorska družba, katere edina dejavnost je upravljanje 21,05 % deleža v Splošni plovbi, d.o.o., je namreč pretekli teden na skupščini Splošne plovbe - poleg SOD-a(!) - edina podprla predlog družbe Doehle ICL, s čimer je bilo v nadzorni svet Splošne plovbe izvoljenih 6 predstavnikov družbe Doehle ICL in 2 predstavnika SOD-a. Na ta način pomorščaki, ki jim je država preko družbe pooblaščenke zagotovila 20 % delež Splošne plovbe, v nadzornem svetu Splošne plovbe nimajo več svojega predstavnika, saj Jochen Doehle, kot direktor Pomorske družbe, bržkone prioritetno ne zasleduje interesov pomorščakov. V VZMD ponovno izpostavljajo, da je Jochen Doehle, kot direktor v letu 2007, skupaj s predsednikom nadzornega sveta Gregorjem Velkaverhom predlagal in na skupščini tudi izglasoval dokapitalizacijo Pomorske družbe, s katero bi bili mali delničarji oškodovani za več kot 2,5 mio EUR. Po dolgotrajnih sodnih postopkih, ko se je dokazalo evidentno oškodovanje malih delničarjev, je bil sklep skupščine o takšni dokapitalizaciji razveljavljen.

Presenetljivo in v nasprotju z zavezo Vlade RS o transparentnem imenovanju članov nadzornih svetov preko KAS-a, je pretekli teden SOD na skupščini Splošne plovbe predlagal imenovanje 8 članov nadzornega sveta Splošne plovbe, od katerih je bilo 5 predstavnikov družbe Doehle ICL. Glede na kasneje sprejet predlog družbe Doehle ICL, se je SOD o imenovanju članov nadzornega sveta Splošne plovbe brez vsakega javnega vabila neposredno in mimo KAS-a dogovarjal z družbo Doehle ICL in kasneje tudi podprl njen predlog. Družba Doehle ICL pa je na ta način tudi formalno prevzela popoln nadzor nad največjim (zaenkrat še) slovenskim ladjarjem, ki ga je ob asistenci SOD-a obvladovala že pred prodajo državnih deležev leta 2007.

Sledi še nekaj relevantnih poročil VZMD.TV: 

VZMD.TV - INTEREUROPA - 21. skupščina:

 

 

 
 
 

 

 

Predsednik Uprave Mercate, d.d., Marko Mencin, ki je največji manjšinski delničar (preko 10 % delež Pomorske družbe, d.d.,), zaradi sporne dokapitalizacije vztraja pri postopku na sodišču v Kopru. Pomenljivo je, da na sodišču Pomorska družba, d.d. ne prizna napake, ki jo je storila z izključitvijo prednostne pravice za nakup delnic za vse, razen za družbo Istrainvest, d.o.o., ki je cca. 58 % lastnica Pomorske družbe, d.d., in preko ladjarja Petra Dohleja, ki je direktor in lastnik Istrainvesta ter hkrati večinski lastnik Splošne plovbe, d.d. 

VZMD.TV - 5. oddaja 2/3:

Predsednik Sindikata pomorščakov Slovenije Karl Filipčič je trn v peti Splošne plovbe, d.d., ki ga je le-ta na nedemokratičen način odstranila iz sindikalne pisarne in nastavila svojega »poslušnega« človeka. V prid Karla Filipiča je že končanih več sodnih postopkov, nekaj pa jih je še v teku. In kateri je njegov izvorni greh, ki je privedel do omenjene situacije? Javno je opozarjal na škodljivo in usklajeno delovanje posameznikov iz uprave Splošne plovbe, d.d., pri poceni odprodaji delnic Pomorske družbe, d.d.,  Istrainvestu, d.d. 

VZMD.TV - 5. oddaja 3/3:

Mag. Kristjan Verbič je na skupščini 20. 5. 2008 že četrtič organizirano zastopal male delničarje Pomorske družbe, d.d. Uspešno je zastopal 55 delničarjev, ki imajo v lasti 5 % kapitala, kar je uspeh, še zlasti v luči namerne blokade informiranja in pošte na ladje, kjer se še vedno nahaja večina lastnikov Pomorske družbe. Po vključitvi VZMD je cena delnic skoraj dvakratno narasla in znaša trenutno 140 € za delnico. Pomemben uspeh pa je tudi to, da bo delniška knjiga Pomorske družbe, ki je tajna in ni vpisana pri KDD, d.d., kot veleva zakon, sestavni del notarskega zapisnika včerajšnje skupščine in bo na voljo vsem preostalim delničarjem.