VZMD z nasprotnim predlogom predlogu nadzornega sveta Mercatorja predlaga izvolitev mag. Kristjana Verbiča za novega člana nadzornega sveta s polnim mandatom, kot predstavnika malih delničarjev, ki jih je v Mercatorju prek 17.000 s prek 20% lastniškim deležem. Predlog je rezultat celotedenske poglobljene razprave v okviru VZMD in širše ter ga podpisujejo predsedniki vseh organov VZMD, podan je v zakonitem roku, ki nalaga upravi družbe, da nasprotni predlog javno objavi, skupaj s svojo opredelitvijo.

 

 

Nasprotni predlog VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov k 4. točki dnevnega reda 14. skupščine družbe Poslovni sistem Mercator, d.d.: Izvolitev novega člana nadzornega sveta

 

Nasprotni predlog sklepa:

Za člana nadzornega sveta družbe Skupščina izvoli mag. Kristjana Verbiča, za mandatno obdobje štirih let od dneva izvolitve na skupščini družbe.

 

Povzetek obrazložitve:

Mercator, d.d., je ena najpomembnejših delniških družb v Republiki Sloveniji in regiji JV Evrope ter ima v svoji lastniški strukturi preko 17.000 malih delničarjev, ki imajo v lasti preko 20 % družbe. VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov (delničar-predlagatelj) - kot edina institucija v Republiki Sloveniji, ki sistematično, organizirano in konstruktivno zastopa interese malih delničarjev - ugotavlja, da skupina malih delničarjev oziroma njen del lastniške strukture ni ustrezno zastopan oziroma odražen v sestavi nadzornega sveta družbe.

 

VZMD (delničar-predlagatelj) si v vseh relevantnih primerih sistematično prizadeva, da mali delničarji iz naslova svojega lastništva uspešno uveljavijo svoje pravice ter pridobijo možnost sodelovanja tudi pri upravljanju in nadzoru družbe. Hkrati delničar-predlagatelj izpostavlja, da predlog nadzornega sveta ni utemeljen, vsaj z vidika odraza lastniške strukture, saj predlagani kandidat dr. Wolfgang Putschek ne predstavlja, zastopa ali odraža nobenega segmenta lastništva družbe (ne sam, ne pravni subjekti, v katerih je aktiven, namreč niso delničarji družbe Mercator, d.d.). Prav tako predlog nadzornega sveta ni utemeljen in ustrezen glede na opredelitev mandatne dobe članov nadzornega sveta, saj predlaga krajši mandat, kot je ga izvolitev določa statut družbe. To neskladnost delničar-predlagatelj v svojem nasprotnem predlogu odpravlja s predlogom izvolitve svojega, glede na zgoraj navedeno primernejšega, kandidata za dobo štirih let, kar ustreza določbam statuta družbe.

 

Zato delničar-predlagatelj predlaga skupščini družbe, da za člana nadzornega sveta imenuje mag. Kristjana Verbiča. Po izobrazbi je magister znanosti. Je ustanovitelj in predsednik VZMD, ki že vrsto let angažirano, uspešno in načelno skrbi za zaščito in uveljavitev interesov malih delničarjev ter uravnoteženje odločanja in procesov v delniških družbah, izboljšanje razmer na kapitalskem trgu ter ugodnejši ekonomski položaj posameznika in skupnosti. Je aktivni član Združenja članov nadzornih svetov.

 

Na podlagi navedenega delničar-predlagatelj predlaga upravi, da v skladu s prvim odstavkom 300. člena ZGD-1 nasprotni predlog objavi, in jo hkrati obvešča, da bo na skupščini ugovarjal predlogu nadzornega sveta.

 

 

Dr. Miran Mejak, predsednik Sveta VZMD

 

Dr. Ludvik Toplak, predsednik Strokovnega sveta VZMD

 

Mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD

 

Značke: skupščina