VZMD je na današnji 34. skupščini družbe Zavarovalnica Triglav, d.d., poleg neposredno po sklicu vloženega nasprotnega predloga, vložil še dodatne nasprotne predloge. Z njimi je utemeljeno predlagal ločeno glasovanje o razrešnicah članom organov upravljanja in nadzora ter delitev dobička delničarjem, pri čemer naj bi za dividende namenil manj kot stotino od 252,5 mio EUR celotnega dobička. Predstavniki večinskih delničarjev (»paradržavnih« skladov) - Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) oz. Kapitalska družba (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD) so spet - v izrecnem nasprotju z lastnimi deklariranimi načeli in opredelitvami - glasovali proti

NASPROTNIM PREDLOGOM

k točki 3 sklicane skupščine: Uporaba bilančnega dobička za leto 2009, podelitev razrešnice Upravi in Nadzornemu svetu.

Nasprotni predlog sklepa 3.1.:

3.1. Bilančni dobiček za leto 2009 v višini 252.529.148,51 EUR se uporabi:

-       za izplačilo delničarjem 2.273.514,80 EUR (bruto dividenda znaša 0,10 EUR na delnico);

-       preostanek bilančnega dobička v višini 250.255.633,71 EUR  se prenese v naslednje poslovno leto.

Dividende se delničarjem začno izplačevati v roku 60 dni po končani skupščini, in sicer po

stanju vpisov v delniško knjigo, vodeno pri KDD - Centralni klirinško depotni družbi, d. d.,

Ljubljana, na dan 30. 6. 2010.

Nasprotni predlog sklepa 3. 2.:

3.2. Skupščina sprejme sklep,, s katerim potrdi ločeno poimensko glasovanje o podelitvi razrešnice članom uprave za poslovno leto 2009.

Nasprotni predlog sklepa 3. 3:

3.2. Skupščina sprejme sklep,, s katerim potrdi ločeno poimensko glasovanje o podelitvi razrešnice članom nadzornega sveta za poslovno leto 2009.

Utemeljitev:

Družba Zavarovalnica Triglav, d.d., ima preko 30.000 malih delničarjev, ki jim - zlasti v težjih časih in okoliščinah zaostrenih gospodarskih razmer - prejemki v obliki dividend pomenijo še neprimerno več kot sicer. Zavarovalnica Triglav je v preteklih letih izplačevala sorazmerno nizke dividende, preostale ustvarjene dobičke - oziroma njihov dobršen del - pa prenašala in namenjala rezervam za svoje razvojne načrte.

Glede na dejstvo, da celoten znesek dividend - z vidika celotnega dobička družbe - ni velik in predstavlja manj kot stotino, smo v VZMD mnenja, da bi bilo smiselno v težkem letu dividende kvečjemu povišati oz. izpalčati vsaj takšne kot v preteklem letu. K takšnemu ravnanju VZMD tudi sicer poziva upravljavce in predstavnike gospodarskih družb v Republiki Sloveniji, ki so v sorodnih okoliščinah zmožne slediti in presegati začrtane dividendne politike ter višine izplačanih dividend v preteklih letih.

To bi delničarjem, posebej malim, vsekakor veliko pomenilo in hkrati utrdilo prepričanje, da družba Zavarovalnica Triglav razume položaj malih delničarjev ter ceni njihovo pomembno in stabilno prisotnost v lastniški strukturi družbe - zato jim v težkih časih, kljub slabšemu poslovanju, »stoji ob strani«. Ob tem v VZMD izpostavljamo, da so v preteklosti družbi in njenim načrtom stali ob strani tudi mali delničarji, ko so podpirali razvojno usmerjeno politiko sorazmerno nizkih dividend.

V skladu s prvim odstavkom 294. člena ZGD-1 predlagatelj nasprotnega predloga predlaga, da se o razrešitvi posameznih članov tako uprave kot tudi nadzornega sveta glasuje ločeno. Tako se bo lahko ugotovilo ali je tudi vsakemu članu vodenja kot tudi nadzora potrjeno in odobreno delo v letu 2009, kar je posebej pomembno spričo številnih menjav v obeh organih družbe.

S spoštovanjem, 
mag. Kristjan Verbič 
predsednik VZMD

Sicer je VZMD že okviru 7-dnevnega roka od sklica skupščine je VZMD vložil nasprotni predlog k Predlogu sklepa pri 6. točki dnevnega reda 34. skupščine družbe Zavarovalnica Triglav, d.d., sklicane preteklo sredo 26. 5. 2010 in sicer za 28. 6. 2010. Z nasprotnim predlogom k Predlogu, kot ga je podal nadzorni svet družbe, VZMD predlaga, da se namesto Vladimirja Uršiča »za nadomestnega člana Nadzornega sveta imenuje dr. Ludvik Toplak, z mandatom od dneva imenovanja na skupščini do 7. 4. 2013.«

VZMD.TV - zgovorno in aktualno poročilo z 32. skupščine, 6. 4. 2009, pa tudi 33. skupščine Zavarovalnice Triglav, 24. 8. 2009:

 


 

Podobno kot v drugih delniških družbah, ki so glede na lastniško strukturo primerljive z družbo Zavarovalnica Triglav, d.d., si tudi v primeru slednje VZMD utemeljeno prizadeva, da bi devetčlanski nadzorni svet družbe vključeval vsaj enega člana, ki bi avtonomno, strokovno in kredibilno predstavljal male delničarje oz. odražal ta pomemben segment lastniške strukture. V lastniški strukturi družbe Zavarovalnica Triglav, je namreč preko 30.000 malih delničarjev, ki imajo skupaj v lasti blizu 16 % vseh delnic družbe, vendar doslej na ta način žal niso imeli možnosti ustrezne participacije pri nadzoru in upravljanju.

Zato se je Komisija VZMD za izbor kandidatov za člane nadzornih svetov nemudoma odzvala na uradno sporočilo, z dne 13. 4. 2010 - o sklepu Nominacijskega odbora o objavi poziva k vlaganju kandidature za nadomestnega člana Nadzornega sveta družbe Zavarovalnica Triglav, d.d. Komisija VZMD je tako na svoji korespondenčni seji, dne 19. 4. 2010, soglasno sprejela odločitev, da za nadomestnega člana nadzornega sveta družbe Zavarovalnica triglav, d.d., predlaga kredibilnega in nespornega strokovnjaka z bogatimi izkušnjami - dr. Ludvika Toplaka. Navedenega kandidata so člani Komisije izbrali iz nabora preko 30 evidentiranih kompetentnih kandidatov.

VZMD je omenjeni predlog 19. 4. 2010 poslal nadzornemu svetu družbe Zavarovalnica Triglav, d.d., ob čemer so izrazili upanje, da »mali delničarji tokrat lahko računajo na podporo Nominacijskega odbora in obstoječega Nadzornega sveta«. Zato so v VZMD z nelagodnim presenečenjem sprejeli odločitev Nadzornega sveta družbe, ki je razvidna iz sklica 34. skupščine, objavljenega 26. 5. 2010. Skladno s temeljnimi načeli korporativnega upravljanja in načeli OECD je po prepričanju VZMD skrajni čas, da mali delničarji tudi v tej družbi dočakajo izvolitev nadzornika.

Kot del nasprotnega predloga je VZMD priložil tudi »Europass« življenjepis kandidata, iz katerega so razvidne njegove presežne kvalifikacije in izkušnje.

Dr. LUDVIK TOPLAK, doktor pravnih znanosti.

Izkušnje: predsednik Evropskega centra Maribor, univerzitetni profesor za civilno in mednarodno gospodarsko pravo, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu, rektor Univerze v Mariboru, član Republiške skupščine in predsednik Družbeno-političnega zbora, podpredsednik Iskre Delta Computers, izkušnje ima tudi z delom v Sekretariatu za zakonodajo Beograd. Pridobil je številna socialna in tehnična znanja ter kompetence za vodenje velikih in malih sistemov - posebej v gospodarstvu - pri tem je vzpostavil širok krog komunikacij v gospodarstvu, izobraževanju, raziskovanju in politiki.