Evropska konferenca finančnih storitev 17 6 2021

V torek je potekala 19. letna Evropska konferenca finančnih storitev (EUFSConf21), ki velja za večji dogodek, na katerem se običajno v Bruslju zbere preko 400 mednarodnih udeležencev, predvsem predstavnikov bank oz. finančne industrije, odločevalcev ter pripravljavcev politik, ki razpravljajo o vsakokratnih najpomembnejših vprašanjih s področja evropskih in globalnih finančnih trgov.

Konferenca, ki so jo gostile družbe BARCLYS, GENERALI in KREAB, je tokrat izjemoma potekala v virtualni obliki, na njej pa je svoje poglede in razmišljanja delilo preko 20 govorcev, kot so Predsednik skupine Generali, Gabriele Galateri di Genola, Glavni izvršni direktor Barclays Europe, Francesco Ceccato, Glavni izvršni direktor London Stock Exchange Group, David Schwimmer, častni govorec dogodka pa je bil Minister za finance RS, mag. Andrej Šircelj. Na povabilo organizatorjev je dogajanje aktivno spremljal tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je - podobno kot ob nedavni konvenciji Federacije evropskih borz - ministru Širclju in drugim udeležencem zastavil več vprašanj.

Med drugim je mag. Verbiča zanimalo, kakšno agendo je pripravila Slovenija za svoje predsedovanje, glede uresničevanja ambicije skupnega kapitalskega trga EU, ter zakaj Slovenija neprestano (VIDEO) dodatno zaostruje in omejuje fiduciarne račune vrednostnih papirjev (VIDEO) - ki so ključni pri čezmejnem (in evropskem) trgovanju z vrednostnimi papirji - in je to v izrecnem nasprotju s pravnim redom EU, zaradi česar je bil VZMD primoran sprožiti postopek pred Evropsko komisijo. Navedeno med drugim otežuje tudi delovanje programa »Delniška OPORA«, ki so ga v VZMD vzpostavili za olajšanje imetništva in dostopa do trga vrednostnih papirjev za male delničarje in individualne vlagatelje, kar je ena od prioritet EU. Za nemoteno delovanje, zaščito in krepitev »Delniške OPORE« so se med drugim zavzeli tudi pri Evropski federaciji investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE).

Zbrani so na štirih panelih razpravljali o priložnostih in izzivih vnovičnega po-pandemičnega vzpostavljanja poslovanja, ki je prineslo številne nove rešitve oz. izboljšave. Dotaknili pa so se vse popularnejšega vzdržnostnega in dolgoročnega investiranja, digitalnih valut centralnih bank oz. prihodnosti digitalnega Evra ter Evrope in vznikajočih novih globalnih partnerstev, ki bodo zaznamovala prihodnost. Vsekakor gre za aktualna vprašanja, ki jih tudi v VZMD želijo vsaj delno nasloviti na prihajajoči mednarodni investitorski konferenci septembra v Sloveniji, ki jo VZMD letos ponovno organizira skupaj z BETTER FINANCE (VIDEO). Upoštevaje, da bo srečanju prisostvovala tudi Svetovna federacija investitorjev (WFI), kakor tudi številni drugi mednarodni udeleženci, ki se bodo v času predsedovana Slovenije Svetu EU mudili pri nas, v VZMD pričakujejo odlično razpravo - tudi ker se bo širok spekter akterjev s tega področja po dolgem času naposled tudi neposredno fizično srečal.

VZMD se je - kot dolgoletni član EUROSHAREHOLDERS, BETTER FINANCE in WFI - v preteklosti že večkrat izkazal z organizacijo tovrstnih visokih srečanj in dogodkov. Med drugim so že leta 2008 (VIDEO) in ponovno leta 2012 (VIDEO) v Ljubljani organizirali mednarodni letni srečanji, kjer se je - tudi v okviru širšega dogodka Investors` Week – sestalo blizu 170 predstavnikov in članov treh največjih svetovnih združenj individualnih investitorjev, ki so sprejela LJUBLJANSKO DEKLARACIJO (VIDEO). Poleg tega je VZMD za člane svojih mednarodnih poslovno-investitorskih programov:investo.si in investo.international, v minulih 8 letih izpeljal preko 60 mednarodnih turnej (VIDEO), v okviru katerih je zagotovil aktivno prisotnost in predstavitve na preko 150 mednarodnih poslovnih konferencah in investitorskih srečanjih, na 5 kontinentih. Dogajanje bo tudi tokrat spremljala ekipa VZMD.tv, ki je v preteklih letih nabrala številne izkušnje tudi s slikovitimi reportažami o dogodkih v tujini (VIDEO).

Vse zainteresirane v VZMD in BETTER FINANCE vabijo k sodelovanju in širitvi programa ter si prizadevajo, da bodo ob ugodni epidemiološki sliki dogodke izvedli z neposredno udeležbo. V kolikor slednje ne bi bilo izvedljivo, bodo srečanja potekala v virtualni obliki. Več informacij o dogodkih in možnostih udeležbe bodo iz VZMD sporočili v prihodnjih tednih.