will you afford to retire

Ob objavi in predstavitvi letnega poročila o realnih donosih pokojninskih shem, ki ga vsako leto pripravi Evropska federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE), je včeraj v Bruslju potekala tudi okrogla miza z naslovom »Will you afford to retire?« - VIDEOwww.youtube.com/watch?v=Zo5Yo1xov90&t=70s. Letošnje poročilo med drugim izpostavlja resne izzive, s katerimi se soočajo dolgoročni varčevalci v pokojninskih shemah, toliko bolj po burnem letu 2022. Okroglo mizo so pozorno spremljali tudi v VZMD, sicer ustanovnem članu BETTER FINANCE, ki združuje 40 nacionalnih organizacij delničarjev, vlagateljev in uporabnikov finančnih storitev iz prav vseh držav EU, pri čemer združuje kar 5 milijonov individualnih vlagateljev.

Kot enega izmed ključnih problemov v BETTER FINANCE izpostavljajo katastrofalne donose v večih kategorijah varčevalnih produktov. Nenehen trend neustreznih nominalnih donosov namreč ne pokriva visoke inflacije, posledično pa znatno pada prihodnja kupna moč številnih vlagateljev v pokojninske sheme. Glavni krivec za nizke dejanske donose so razporeditev glavnine sredstev v obveznice – celo z negativnimi donosi – in visoke provizije. Ob tem pa - zaradi nepreglednosti stroškov - varčevalci težko primerjajo različne ponudnike in produkte pokojninskih varčevanj.   

V BETTER FINANCE pozivajo regulatorje EU in posameznih držav, naj uvedejo predlagana pravila in ukrepe za nadzor posameznih produktov, njihovo upravljanje in obveščanje vlagateljev. Še posebej izpostavljajo oblikovanje osnovnih podatkov za dolgoročne vlagatelje, ki morajo biti enostavni, pregledni in med seboj primerljivi. Prav tako je potrebno preprečiti konflikt interesov na strani upravljavcev in prodajalcev tovrstnih produktov ter dolgoročno in pokojninsko varčevanje razbremeniti davčnih bremen. Med predlaganimi ukrepi so še uvedba avtomatske vključenosti v poklicno pokojninsko shemo, ki jo posameznik lahko naknadno spremeni, možnost začasnega odloga vplačevanja v pokojninsko shemo brez pogodbenih kazni ter uskladitev in vzpostavitev skupne jamstvene sheme pokojninskih zavarovanj znotraj EU.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si