DBS24012024

Na včerajšnji poslednji skupščini družbe UNION HOTELS COLLECTION, d.d. – v likvidaciji, je bilo prisotnega 96,14 % kapitala z glasovalno pravico. Skupščina je z 80,14 % podprla Poročilo o poteku likvidacijskega postopka in predlog za razdelitev premoženja po katerem bodo delničarji prejeli izplačilo v višini 0,22 € na delnico. Kot je predhodno izpostavil likvidacijski upravitelj, Matej Rigelnik, je šlo v tokratnem primeru za rekordno hitro izpeljano likvidacijo družbe, saj je bila odločitev zanjo sprejeta na skupščini marca 2023. Družba je že pred tem oddelila večino premoženje na novoustanovljeno družbo EQUINOX Nepremičnine, d.d., nima več zaposlenih, zaključila pa je tudi dve odprti tožbi iz leta 2021. Od nje je tako ostalo le še 388.251,16 € na transakcijskem računu. Kljub temu pa vsak mesec družbi nastaja med 10 in 15 tisoč € stroškov. Likvidacijski upravitelj je izrazil še obžalovanje, da družba ne bo mogla uporabiti 2 mio € davčne izgube iz preteklih let.

V sklopu razprave je pooblaščenec VZMD zastavil vprašanje, zakaj se likvidacija ni zaključila z bilančnim letom 2023, koliko dodatnih stroškov bo zaradi tega nastalo in kdaj lahko delničarji pričakujejo izplačilo. Kot je ob tem pojasnil likvidacijski upravitelj, se bodo izplačil, ki bo potekala preko KDD, lotili nemudoma. Dodal je še, da so si prizadevali likvidacijo zaključiti do konca leta 2023, vendar se je po širšem posvetovanju izkazalo, da je - v izogib tveganju izpodbijanja - potrebno opraviti še tokratno skupščino, ki glede na zakonske roke ni mogla biti opravljena prej. Pojasnil je, da stroški »zamika« ne odstopajo od prej opisanih 10 do 15 tisoč € na mesec, pri čemer je dodatno pojasnil, da gre za mesečne stroške družbe, ki jih poleg računovodstva predstavljajo predvsem stroški Ljubljanske borze in Centralne Klirinško depotne družbe (KDD). Ob tem je dodal, da sta - ob samem umiku delnic iz trgovanja oz. izbrisu delnic - KDD in Ljubljanska borza družbi izstavila še dodatna nezanemarljiva računa.  

VZMD je bil prisoten tudi na današnji izredni skupščini družbe DBS, d.d., ki je bila sklicana na zahtevo delničarja SKUPINA PRVA, d.d., in je - ob 83,07 % prisotnega kapitala z glasovalno pravico - odločala o sestavi celotnega Nadzornega sveta družbe. Delničarji so najprej odločali o spremembi Statuta družbe, ki bi omogočala imenovanje sedmih članov Nadzornega sveta, a je takšen predlog - namesto potrebne ¾ večine - prejel zgolj 31,51 % glasov podpore. Zato je Skupina Prva na svoj prvotni predlog za imenovanje članov Nadzornega sveta podala Nasprotni predlog, s katerim je predlagala enega nadzornika manj (Miha Mušič). Tako so bili s 100 % podporo v Nadzorni svet imenovani Iris Dežman, Gregor Rovanšek, Ivan Lenart, Nikolaj Maver, mag. Gregor Sluga in mag. Matija Gantar.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si