12 najvecjih delnicarjev abankeNa današnji 26. skupščini družbe Abanka Vipa, d.d., ki je potekala v Ljubljanskem hotelu Union, je bilo prisotnega 88,79 % kapitala. Tokratna skupščina je minila predvsem v znamenju predloga že tretje dokapitalizacije banke v slabem letu dni, pri čemer je tokratno dokapitalizacijo v višini 90 milijonov €, za razliko od prejšnjih dveh, z Odredbo zahtevala Banka Slovenije, s škandalozno zahtevo po izključitvi prednostne pravice obstoječih delničarjev do vpisa novih delnic, zaradi česar sta Uprava in Nadzorni svet Abanke predlagala, da se k vpisu novih delnic povabi le delničarje, ki imajo najmanj 1 % delež v osnovnem kapitalu. To pomeni, da bo izmed 1.060 obstoječih delničarjev Abanke k dokapitalizaciji povabljenih le največjih 11 delničarjev, med tem ko bodo vsi ostali delničarji ostali brez te možnosti. Omenjeno dejstvo je toliko bolj zaskrbljujoče, ker tokratna dokapitalizacija dopušča rekordno nizko ceno za nakup delnice in posledičen prevzem družbe pri ceni med 1,00 € in 9,99 € za delnico.

Da bi preprečil oškodovanje 1.049 malih delničarjev, je predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), mag. Kristjan Verbič, skušal podati nasprotni predlog, ki je predvideval možnost sodelovanja vseh, ali vsaj večine delničarjev pri dokapitalizaciji, vendar o njem delničarji niso glasovali, saj tega naj ne bi dopuščale določbe Zakona o bančništvu, v primeru omenjene zahteve Banke Slovenije. Mag Verbič je, poleg razpravljavcev mag. Stanislava Valanta in Rajka Stankovića (Društvo MDS), ostro protestiral proti praksi, ki jo uvaja Banka Slovenije, saj pomeni grobo oškodovanje manjšinskih delničarjev, ki so za nastalo situacijo najmanj odgovorni, hkrati pa z nizko prevzemno(!) ceno - le 4 % knjigovodske vrednosti Abanke - nagrajuje 11 večjih delničarjev, ki niso omogočili uspeha predhodnih dokapitalizacij. Ob tem je zahteval pojasnilo, kdo in na podlagi kakšnih argumentov je opredelil prag za sodelovanje delničarjev pri 1 % deležu v osnovnem kapitalu, kar dodatno omogoča netransparentnost in špekulacije, vendar kljub večkratnim zahtevam pojasnil ni prejel. Mag. Verbič je opozoril tudi na katastrofalne signale takšnih ravnanj (potencialnim) domačim in tujim investitorjem ter pozval večje delničarje, naj glasujejo proti takšni dokapitalizaciji navkljub morebitnim kratkoročnim in kratkovidnim interesom, saj je potrebna dokapitalizacija izvedljiva na primernejši način in z večjo verjetnostjo uspeha.

Spornemu povečanju osnovnega kapitala je nasprotovalo 5,94 % prisotnega kapitala, zaradi česar je bil sklep sprejet, VZMD in Društvo MDS pa sta napovedala izpodbijanje takšnega sklepa, čeprav ga Zakon o bančništvu naj ne bi dopuščal, zaradi česar je bila napovedana tudi uporaba morebitnih drugih pravnih sredstev.


Sorodna sporočila VZMD:

ABANKA - Današnja skupščina v znamenlju dokapitalizacije - Sreda, 30.05.2012

IZJEMEN SKUPŠČINSKI TEDEN OD LAŠKEGA DO PORTOROŽA - Petek, 05.06.2009

ABANKA - na skupščini vsaj deloma upoštevani predlogi VZMD - Četrtek, 28.05.2009

VIDEO POROČILO s skupščine Abanke Vipa - Četrtek, 29.05.2008

A-banka Vipa - nasprotni predlog zaradi neupoštevanja prednostne pravice - Ponedeljek, 26.05.2008


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 280 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 55 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - investo.international