ACH logo

Na današnji skupščini družbe ACH, d.d., je bilo prisotnega 96,73 % kapitala z glasovalno pravico.
Poleg večinskega delničarja, družbe Protej d.o.o. (91,42 %), so se skupščine udeležili tudi nekateri mali delničarji, med njimi tudi mag. Janez Košak, sicer član Strokovnega sveta VZMD, in Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.

Že prva točka dnevnega reda o izvolitvi organov skupščine se je pričela s sprejetjem nasprotnega predloga, ki ga je podal večinski lastnik, saj je prvotni predlog uprave za predsednika skupščine predvideval ravno direktorja večinskega lastnika, gospoda Primoža Raktelja. Skupščina je tako za predsednika izvolila odvetnika, mag. Mateja Kavčiča, se seznanila z 0 € bilančnega dobička, podelila razrešnici upravi in nadzornemu svetu ter za revizorja imenovala družbo Ernst & Young.

Vsi sklepi (razen izvolitve predsednika skupščine) so bili sprejeti soglasno, so pa delničarji zastavili številna vprašanja.

S strani mag. Košaka je bilo zastavljeno vprašanje o kratkoročnih pasivnih časovnih razmejitvah, predvsem glede na odprte postopke, povezane z družbo Coming. Kdaj se bodo sprostile, je pomembno vprašanje za delničarje, saj slednje znašajo kar 9,3 milijona €, uprava pa je pojasnila, da s tem povezani sodni postopki trenutno čakajo na odločitev Ustavnega sodišča.

Generalni direktor Rasto Oderlap je skupščini predstavil poslovanje in stanje v družbi, ki je v lanskem letu od svojih naložb dobila kar za 21 milijonov € dividend, čisti poslovni izid pa je znašal 8 milijonov €, med tem ko je v letu 2014 znašal še -5,9 milijona €. Izpostavil je tudi uspešno prodajo družbe Debitel, da je ACH ponovno postal formalni lastnik družbe Adria Mobil ter sklenjeni sporazum o finančnem prestrukturiranju. Ob vsem naštetem je Generalni direktor izrazil prepričanje, da si je družba vsaj delno povrnila zaupanje 370 malih delničarjev.

Glede na nadvse aktualno prodajo poslovne stavbe ACH na Baragovi 5 v Ljubljani, je g. Oderlap podal nekaj natančnih pojasnil o poteku postopka prodaje, pa tudi znesku iz naslova česar je v Letnem poročilu izkazanih 656.000 € izgube - glede na prodajno ceno 3,5 milijona €, upoštevaje knjigovodsko vrednost 4,15 milijona €.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 250 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.invest-to.net - več o mreži 57 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - invest-to.net