• Medij: Radio Ognjišče

radio ognjiščeRADIO OGNJIŠČE, 02.05.2019, UTRIP DNEVA, 15.11

MARJANBUNIČ (voditelj): Več kot pet let je že minilo od razlastitve delničarjev in lastnikov podrejenih obveznic slovenskih bank. Država še vedno ni sprejela sistemskega zakona, ki bi razlaščencem dal pravico do pravega sredstva, s katerim bi imeli možnost dokazovanja , da so bili ukrepi decembra leta 2013 nezakoniti. Zakonodaja se sicer pripravlja o v Vseslovenskem združenju malih delničarjev z njo še zdaleč niso zadovoljni. Tanja Dominko.

TANJA DOMINKO (novinarka): Kapitalski trg v Sloveniji je zatonu, ugotavlja predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjevKristjan Vebič. Ljudje so namreč v številnih primerih napak ali pa tudi načrtnih goljufij izgubili zaupanje vanj. Eden takih primerov je ravno zgodba s prodajo delnic in obveznic NKBM.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Kar 110.000 ljudi se je odločilo, da bo svoja sredstva neposredno vložila, torej ne iz naslova certifikatov, ampak neposredno denarna sredstva, svoje prihranke za nakup delnic v javni ponudbi Nove kreditne banke Maribor. Takratni odločevalci v nadaljevanju teh postopkov niso pravzaprav sledili temu kar je bilo takrat najavljeno in obetano tudi s prospekti in izjavami odločevalcev, da se bo v celoti država Republika Slovenija kot lastnik s svojimi paradržavnimi skladi umaknila iz lastništva.

TANJA DOMINKO (novinarka): To se torej ni zgodilo. Še več, vrednost delnic in obveznic so preprosto v zadnjih dneh leta 2013 izničili.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Da so pravzaprav ostali na koncu ti delničarji brez vsega. Še tudi zadnji, poleg seveda padanja same vrednosti delnic skozi čas, tudi z zaključno sanacijo in z izbrisom, torej popolnim izbrisom. Nenazadnje v tem primeru poglejte delničarji niti niso bili o tem sploh neposredno obveščeni.

TANJA DOMINKO (novinarka): In tako so bili ob vse celo tisti, ki so svoje depozite pretopili v podrejene bančne obveznice. Kakšna je sploh razlika med delničarji in imetniki podrejenih obveznic?

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): So tisti, ki so imetniki obveznic posodili denar in imajo banke do njih nenazadnje iz tega naslova dolg, to in kapitalski vložek, skratka tukaj je razlika in distinkcija.

TANJA DOMINKO (novinarka): Čeprav bi morali biti zaščiteni do te mere, do njihovo imetje ne bi propadlo v nobenem primeru, razen, če bi prišlo do stečaja banke. Nihče pa jih ni opozoril, da lahko do razlastitve pride tudi v primeru, če se vlada in parlament tako odločita, kot sta se leta 2013. In zdaj se pripravlja torej nova zakonodaja, toda Verbič ugotavlja, da je več razumevanja v Državnem svetu kot pa v koaliciji. V slednji so se namreč priprave zakona, ki bi popravil krivico, lotili ravno tisti, ki so zadevo zakuhali.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Ampak pravzaprav isti pripravljavci, ki so že leta 2013 vso to situacijo, ki se je izkazala za protiustavno, za razlastitve, ki so neupravičene, zakuhali in pripravili takratno spremembo zakona o bančništvu, torej ista ekipa na ministrstvu za finance pravzaprav danes pripravlja zakon in je pripravila zakon za vlado, ki je bil na vladi sprejet in poslan v Državni zbor, ki bi naj to protiustavnost odpravil. Koliko to počnejo iskreno, z dobrimi nameni je seveda samo po sebi jasno.

TANJA DOMINKO (novinarka): Narobe svet in tako se lahko samo čudimo zakaj se krivice ne odpravljajo, pa naj gre za šolstvo, zdravstvo ali pa delniške trge.

  • Medij: Radio Ognjišče
  • Avtor: Tanja Dominko
  • Rubrika: Utrip dneva