Stališče Sekcije malih delničarjev Aktive Invest pri VZMD glede dodatnih ponudb za odprodajo delnic.

V zadnjih dveh tednih se na Vseslovensko združenje malih deležnikov obračajo številni delničarji Aktive Invest d.d. z vprašanji povezanimi z aktivnostmi DELNICA d.o.o. in BPH Ilirika, ki obe ponujata odkup delnic Aktive Invest d.d, po novi, višji ceni in želita te kupiti takoj. Po informacijah, ki so prispele do VZMD, pri tem navajajo razlog, da te delnice kmalu ne bodo vredne nič, ker bo večinski lastnik prenehal trgovati z njimi. V takšnem primeru gre za zavajanje malih delničarjev, saj Zakon o prevzemih predvideva, da mora večinski lastnik, ob doseženih 90% lastništva, ravnati skladno z 68. in 69. členom Zakona o prevzemih, ki ju citiramo v celoti.

Zakon o prevzemih (ZPre-1), ki je stopil v veljavo 11. 08. 2006.

68. člen

(izključitev manjšinskih delničarjev)

(1) Za izključitev manjšinskih delničarjev ciljne družbe, v kateri je prevzemnik na podlagi uspešne prevzemne ponudbe pridobil najmanj 90-odstotni delež vseh delnic te družbe z glasovalno pravico, se uporabljajo določbe zakona, ki ureja gospodarske družbe, o izključitvi manjšinskih delničarjev iz družbe, če ni v drugem odstavku tega člena določeno drugače.
(2) če skupščina ciljne družbe na predlog prevzemnika kot glavnega delničarja v treh mesecih po objavi izida prevzemne ponudbe iz prejšnjega odstavka sprejme sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja, mora prevzemnik kot denarno odpravnino namesto denarnega zneska, določenega po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, ponuditi nadomestilo take vrste in v taki višini, kakor je bilo določeno v prevzemni ponudbi.

69. člen

(izstop manjšinskih delničarjev)

(1) Za izstop manjšinskih delničarjev ciljne družbe, v kateri je prevzemnik na podlagi uspešne prevzemne ponudbe pridobil najmanj 90-odstotni delež vseh delnic te družbe z glasovalno pravico, se uporabljajo določbe zakona, ki ureja gospodarske družbe, o izstopu manjšinskih delničarjev iz družbe, če ni v drugem odstavku tega člena določeno drugače.
(2) če manjšinski delničar v treh mesecih po objavi izida prevzemne ponudbe iz prejšnjega odstavka da zahtevo za odkup svojih delnic, lahko namesto denarnega zneska, določenega po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, zahteva nadomestilo take vrste in v taki višini, kakor je bilo določeno v tej prevzemni ponudbi.

Iz navedenega izhaja, da ni posebne bojazni, da bi delnica Aktive Invest d.d., čez noč postala brez vrednosti, ampak gre prej za željo, vzpodbuditi Vašo odločitev, da prodate delnice Aktive Invest, ki so sedaj po obeh ponudbah DELNICE d.o.o. in BPH Ilirika vredne 1.200,00 tolarjev. Edina razlika med ponudbama je v tem, da morate pri DELNICI d.o.o. vstopiti v delničarski sporazum, ki Vas stane 50,00 tolarjev po delnici, kako pa je s stroški prepisa in premije, ki jo obračuna BPH pa ni natančnega odgovora (ali plača kupec ali prodajalec) niti objave na spletni strani. Zato se morebitni prodajalci pred prodajo temeljito prepričajte o pogojih in končni ceni.

Značke: odprodaja