Danes - še pred pričetkom postopkov v Državnem zboru RS (DZ RS) - je VZMD na vse poslance DZ RS, svetnike DS RS, parlamentarne stranke, sindikate in nekaj drugih institucij poslal predloge amandmajev k noveli Zakona o gospodarskih družbah (ZGD), s katerimi želi preprečiti odstranitev še zadnjih ovir »popolne tajkunizacije« Slovenije, kar med drugim prinaša predlog Zakona, kot ga je pripravila Vlada RS. V VZMD upajo, da bo ob sprejemanju zakona v DZ RS prevladal razum in bodo upoštevani vsaj bistveni predlogi in utemeljena opozorila VZMD, ki ponovno in znova svari pred zakonskimi rešitvami, ki vodijo v dodatno poglabljanje nezavidljivega stanja na področju korporativnega ustroja in finančnega sistema v Sloveniji, s tem pa v še večjo stisko malih delničarjev ter velike večine državljanov.
Skrajno resna opozorila - vsebovana v Predlogu sprememb in amandmajev VZMD k noveli ZGD-1C ter k ZGD-1, ki prinaša tehtne obrazložitve in simulacije katastrofalnih učinkov, kakršne bi po oceni VZMD imelo sledenje Vladnemu predlogu novele ZGD-1C tudi s strani DZ RS - so bila danes poslana vsem poslancem, državnim svetnikom, parlamentarnim strankam, sindikatom in številnim drugim relevantnim institucijam.
VZMD si prizadeva, da bi v skorajšnjem zakonodajnem postopku kdo od poslancev ali poslanskih skupin privzel in upošteval vsaj ključne predloge sprememb in amandmajev, ki so jih pripravili strokovni sodelavci VZMD na podlagi neposredne in dnevne prakse VZMD ter poglobljene analize akutnega področja korporativnega upravljanja in zaščite malih delničarjev. Sicer VZMD pristojna ministrstva, Vlado RS in DZ RS vse od svoje ustanovitve oz. od leta 2006 vztrajno ter s konstruktivnimi predlogi opozarja na kratkovidnost in neustreznost - z evropsko zakonodajo nepovezanih - posegov v slovenski pravni red, katerih rezultat je očiten vsakomur že prek površnega spremljanja javnih občil.
Žal tudi ob tokratnem predlogu novele ZGD, kot ga je Vlada RS sprejela 5. 3. 2009 - navkljub drugačnim obetom - ni upoštevala glavnine in bistvenih predlogov VZMD oz. »Predloga sprememb in dopolnitev VZMD k noveli ZGD-1C ter k ZGD-1«, poslanega Ministru za gospodarstvo, dr. Mateju Lahovniku, dne 2. 2. 2009, teden za tem pa še Generalnemu sekretarju Vlade RS, gospodu Milanu M. Cviklu. Že pred tem pa je bila Vlada RS temeljito seznanjena s stališči in predlogi VZMD z dopisi in pobudami z dne 19. 11. 2008, 11. 12. 2008, 10. 1. 2009, 14. 1. 2009 pa še s »Temeljnimi izhodišči VZMD glede upravljanja družb v Republiki Sloveniji«). Posebej nazorno in skupaj z relevantno pravno prakso - izhajajočo tudi iz številnih tožb, ki so jih člani in sodelavci VZMD v preteklih nekaj letih delovanja VZMD sprožili pred pristojnimi sodišči - pa tudi ob obisku Misije OECD, na sedežu VZMD, dne 15. 1. 2009.
Pri tem so bili Vladi RS (ponovno) posredovani še »VZMD principles for OECD«, v obliki komentarjev na dokument »OECD; Accession self-assessment Slovenia« po posameznih principih oz. načelih, ter tudi dokumenta »Mnenje VZMD o predlogu novele ZGD-1B ter predlog amandmajev k ZGD-1B z obrazložitvijo« in »Ilustrativni prikaz spornih in zaskrbljujočih določb Novele ZGD-1B«, ki sta bila poslana in predstavljena Vladi Republike Slovenije in poslancem Državnega zbora Republike Slovenije v preteklem mandatu - in sicer v vseh fazah zakonodajnega postopka sprejemanja prejšnje novele Zakona o gospodarskih družbah: ZGD-1B.