20th_Anniversary_of_Slovenias_Independence_-_European_Parliament_in_Brussels_-_VZMD_Verbic - 20 obletnica Slovenije Bruselj 2011 Verbič VZMDV preteklem tednu se je predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) vrnil z daljše službene poti v Bruselj in Bejrut, v sklopu katere se je udeležil pomembnih zasedanj Svetovne federacije investitorjev (WFIC) in Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders) ter proslave ob 20. obletnici slovenske samostojnosti, ki jo je v Evropskem parlamentu pripravilo sedem tamkajšnjih slovenskih poslancev (na sliki levo), in kasnejšega slavnostnega sprejema v prostorih bruseljskega avtomobilskega muzeja, v organizaciji Stalnega predstavništva Republike Slovenije (RS) pri EU in Veleposlaništva RS v Belgiji.

Protest_Letter_on_the_EC_Funding_Failure_2011Ob teh priložnostih je mag. Kristjan Verbič slovenske poslance v Evropskem parlamentu, Evropskega komisarja dr. Janeza Potočnika, Stalnega predstavnika RS pri EU, veleposlanika dr. Rada Genoria, in druge pristojne predstavnike RS in EU, opozoril in neposredno seznanil s problematiko vloge ter financiranja organizacij delničarjev in individualnih investitorjev (kliknite dokument na desni), ki naj bi - skladno z zavezami Evropske komisije iz leta 2009 - predstavljale gonilo in srce reforme finančnih in kapitalskih trgov. Tako je v ta namen Evropska komisija predvidela tudi vzpostavitev neposrednega financiranja za zagotovitev ustreznega zastopanja interesov individualnih delničarjev in investitorjev.

Tem javnim deklaracijam in zavezam pa Evropska komisija v praksi žal ni sledila, saj je doslej zavrnila vsakršno možnost financiranja tovrstnih organizacij, vključno z zavrnitvijo Evropske federacije investitorjev (EuroInvestors), ki združuje kar 45 nacionalnih organizacij individualnih investitorjev in uporabnikov finančnih storitev, ki skupaj zastopajo približno 2 milijona državljanov EU. Hkrati je Evropska komisija, s sredstvi cca. milijon evrov, vzpostavila novo iniciativo Finance Watch (kjer ima EuroInvestors sicer svojega predstavnika v Izvršnem odboru), pri čemer je potrebno z vso zaskrbljenostjo izpostaviti aktualno financiranje številnih drugih organizacij s strani Evropske komisije, ki pa sočasno  prejemajo izdatna sredstva tudi neposredno od same finančne industrije, kar poraja resne dvome o njihovi avtonomnosti, objektivnosti in reformni naravnanosti!

V zvezi z navedenimi dogajanji se je VZMD vključil v skupno akcijo vseh nacionalnih združenj v okviru federacije EuroInvestors ter 15. 6. 2011 poslal dopis (kliknite na sliko zgoraj desno) vsem pristojnim predstavnikom Republike Slovenije. 

Bejrut - Euroshareholders Meeting 2011 - VZMD investo.si VerbičPo aktivni udeležbi na seji Izvršilnega odbora in Generalne skupščine WFIC ter slovesnostih 20. obletnici slovenske samostojnosti se je mag. Verbič iz Bruslja odpravil v Gent, kjer je z vodstvom WFIC obiskal novo informacijsko pisarno te ugledne mednarodne institucije, in še isti dan odpotoval v Bejrut, kjer se je udeležil mednarodne investitorske konference ter sej Izvršilnega odbora in Zakonodajnega komiteja Euroshareholders.

WFIC 2011 - VZMD investo.si VerbičV mednarodne aktivnosti v okviru programa investo.si (Invest to Slovenia) je bilo tudi tokrat vključenih 11 uglednih slovenskih delniških družb. Medtem, ko je bila na Generalni skupščini WFIC in Izvršilnem odboru Euroshareholders številnim predstavnikom z vsega sveta predstavljen tudi sistem EuroVote, vključno s predstavitvenim videom, ki ga je pripravila VZMD.TV. Pri tem so predstavniki organizacij, vključenih v WFIC, pokazali izjemno zanimanje za vključitev v razširjeni sistem EuroVote.


VIDEO REPORTAŽA ter VIDEO COMMENTARY o uradnem in prijateljskem obisku direktorja EuroInvestors in sekretarja Euroshareholders, častnega gosta VZMD na obeh osrednjih investitorskih sejmih v Sloveniji: 

Za ogled kliknite na povezave ali fotografije:

VIDEO REPORTAŽA - slovenska različica  (Bled, Bruselj, Carigrad, Ljubljana, Pariz, Varšava, 2008 - 2011)

VIDEO COMMENTARY - angleška različica  (Bled, Brussels, Istanbul, Ljubljana, Paris, Warsaw, 2008-2011)

 

Prache Verbič Euroshareholders EuroInvestors VZMD investo mali delnicarji Brnik Ljubljana Slovenia

Prache Verbic Euroshareholders EuroInvestors VZMD mali delničarji Kavalir investo Ljubljana Slovenia

 

POSNETEK OTVORITVENEGA GOVORA »Kapital 2011«  (Ljubljana, 20. 4. 2011)  

Otvoritev Prache Križanič Verbič Euroshareholders EuroInvestors VZMD mali delničarji Kapital Ljubljana

 

POSNETEK PREDAVANJA »Kako lahko pridejo do denarja tudi mali delničarji?!«  (Ljubljana, 21. 4. 2011)  

Predavanje Prache Verbič Euroshareholders EuroInvestors VZMD mali delničarji Kapital Ljubljana

 

VIDEO O PRIHODU sekretarja Euroshareholders in direktorja EuroInvestors  (Ljubljana, 20. 4. 2011) 

 

 

VIDEO IZJAVA o podpori Euroshareholders prodaji večinskega deleža Mercatorja  (Ljubljana, 21. 4. 2011) 

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 160 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia  

www.euroshareholders.eu/EuroVote - več o sistemu EuroVote


VIDEO REPORTAŽA in VIDEO COMMENTARY z dvodnevne mednarodne konference Knowledge Economy Network (KEN) - izjemno zanimanje za program investo.si  

Forum mednarodne mreže KEN, s sedežem v Bruslju - Hotel Habakuk, Maribor, 6. - 7. 6. 2011 (za ogled kliknite na fotografiji):

KEN Forum 2011 - Habakuk Verbič VZMD investo.si

KEN Forum 2011 - Hotel Habakuk - Verbič VZMD investo.si - English

Program Invest to Slovenia (investo.si) je - skupaj s predstavitvami najvidnejših slovenskih delniških družb - tudi ob tokratni priložnosti deležen izjemnega zanimanja preko dvestotih obiskovalcev iz petnajstih držav - med njimi uglednih mednarodnih strokovnjakov, ekonomistov, predstavnikov institucij in mnenjskih voditeljev - ki se aktivno udeležujejo dvodnevnega foruma mednarodne mreže Knowledge Economy Network - KEN, s sedežem v Bruslju. Forum poteka v kreativnem vzdušju mariborskega hotela Habakuk, 6. in 7. junija, pričel pa se je na predvečer, s sprejemom udeležencev, ki se ga je na povabilo predsednika mreže KEN udeležil tudi predsednik VZMD.

Sicer je mag. Kristjan Verbič obiskal sedež Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju že 7. 4. 2011 ter z direktorjem, dr. Borisom Cizljem, in njegovimi sodelavci izmenjal poglede, izkušnje in načrte, povezane z dejavnostmi obeh združenj ter njunih programov KEN - Knowledge Economy Network in investo.si (Invest to Slovenia) - za OGLED VIDEA o takratnem obisku v Bruslju kliknite na fotografijo:

 

VIDEO REPORTAŽA iz Bruslja (zgoraj): aktivna udeležba na novinarski konferenci Euroshareholders, ob objavi Zelene knjige korporativnega upravljanja EU Komisije, zagonu projekta EuroVote 2011 in Kodeksa glasovanj, obisku SBRA ter spremljajočih predstavitvah slovenskih družb v okviru programa investo.si

Neposredno po objavi osnutka Zelene knjige korporativnega upravljanja v EU (5. 4. 2011), s katerim je Evropska komisija odprla javno posvetovanje in razpravo o možnostih in načinih za izboljšanje upravljanja družb v EU (potekala bo do 22. 7. 2011), je Evropsko združenje delničarjev Euroshareholders izpeljalo odmevno novinarsko konferenco z naslovom: »Individual shareholders take action: Euroshareholders presents its EUROVOTE proxy voting service and its European-wide Voting Guidelines«.

Konferenco sta vodila predsednica Euroshareholders, gospa Jella Benner - Heinacher, in generalni sekretar Euroshareholders, gospod Guillaume Prache, udeležili pa so se je številni ugledni predstavniki Komisije in institucij EU, novinarji, strokovnjaki ter posamezni predstavniki 31 nacionalnih združenj Euroshareholders, med njimi tudi predsednik VZMD. Slednji je, poleg aktivne udeležbe na novinarski konferenci, spremljajočih predstavitvah in sestankih, obiskal tudi sedež Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju ter z direktorjem, dr. Borisom Cizljem, in njegovimi sodelavci izmenjal poglede, izkušnje in načrte, povezane z dejavnostmi obeh združenj ter njunih programov KEN - Knowledge Economy Network in investo.si (Invest toSlovenia), v okviru katerega so se tudi ob tokratni priložnosti predstavile nekatere ugledne slovenske družbe.

Na novinarski konferenci je bila posebna pozornost namenjena zagonu projekta EuroVote 2011, na podlagi nedavne potrditve (Generalne skupščine v Istanbulu, 25. 3. 2011) sklepov posebnega Delovnega telesa, ki ga je na pobudo VZMD za razvoj projekta (na Generalni skupščini v Madridu, 4. 6. 2010) ustanovil Euroshareholders. Ob tem so bile predstavljene tudi Temeljne usmeritve in kodeks glasovanj na skupščinah delničarjev ter preliminarna lista 76 najvidnejših delniških družb v EU - med njimi tri iz Slovenije - vključenih v sistem EuroVote v letu 2011. Med drugim je bilo izpostavljeno, da se družbam, vključenim v indeks EURO STOXX 50, do konca aprila lahko pridruži še kakšna ugledna slovenska družba oz. izdajatelj delnic, ki ima v lastništvu pomemben delež ali število investitorjev s področja drugih držav EU.

VZMD je tudi ob tokratni priložnosti v Bruslju zagotovil vidnejšim slovenskim družbam, članicam programa investo.si (Invest to Slovenija), pristnost z njihovimi predstavitvenimi materiali. V VZMD izražajo zadovoljstvo nad vse večjim zanimanjem slovenskih družb za vključitev v omenjeni program ter načrtujejo še intenzivnejše in ambicioznejše aktivnosti na mednarodnem področju ter v okviru programa investo.si. Tako je VZMD samo od konca lanskega leta izpeljal izjemno odmevno predstavitev na največjem evropskem sejmu borznih investicij, pariški Actionariji pri čemer je VZMD.TV pripravil tudi promocijsko-dokumentarni film v slovenskem in angleškem jeziku: »SLOVENIJA V PARIZU IZJEMNO USPEŠNO« oz. »SLOVENIA PRAISED IN PARIS« (za prikaz posameznega videa kliknite na pripadajočo sliko), ki sta naletela na izjemno dober odziv, zaradi česar ekipa VZMD.TV pripravlja podoben film tudi o tokratnem dogajanju v Bruslju.