20181009 092228

Današnja, 35. skupščina Deželne banke Slovenije, d.d., kjer je bilo prisotnega 91,72 % kapitala z glasovalno pravico, je potekala v znamenju menjav ter spremembe razmerij moči v nadzornem svetu in imenovanja posebnega revizorja zaradi preveritve vodenja posameznih poslov družbe, predvsem v povezavi z družbo SEMENARNA Ljubljana, d.o.o. Pred in na sami skupščini so bili podani številni nasprotni predlogi, kakor tudi razširitev dnevnega reda.

SKUPINA PRVA, d.d. (9,93 %), ki skupaj s svojimi skladi obvladuje 25,08 % vseh delnic in tako predstavlja največjega delničarja družbe, je kot nadomestna člana v Nadzornem svetu predlagala Iris Dežman in Tomaža Petroviča, ki bi nadomestila Viktorja Lenčeta in Simona Kolenca, ki jima je prostovoljno prenehal mandat. Damjana Škofiča pa je predlagala v Nadzorni svet za celoten 4 letni mandat. Nasprotni predlog je podala tudi ADRIATIC SLOVENICA, d.d. (2,84 %), ki skupaj z družbami iz kroga KD GROUP, sicer obvladuje 17,71 % vseh delnic. Namesto Damjana Škofiča je ADRIATIC SLOVENICA za člana nadzornega sveta predlagala Jureta Kvaternika, medtem ko je KAPITALSKA ZADRUGA, z.b.o. (21,00 %), ki skupaj s številnimi zadrugami in nekaterimi drugimi delničarji obvladuje blizu 42 % vseh glasov,  za članico Nazornega sveta predlagala Tjašo Primčič. 

Skupščina je na koncu s 57,68 % podprla - očitno kompromisni - nasprotni predlog, ki ga je oblikovala SKUPINA PRVA, pri čemer se je o vseh treh novih članih glasovalo hkrati, v Nadzorni svet pa sta bila za nadomestna člana imenovana Ines Dežman in Tomaž Petrovič, ki se jima bo mandat iztekel leta 2020, za člana s celotnim 4 letnim mandatom pa je bil  imenovan Jure Koletnik. S tem sta bloka okrog SKUPINE PRVA in ADRIATIC SLOVENICA preglasovali blok KAPITALSKE ZADRUGE, ki je še lani lastniško obvladoval družbo.  

V nadaljevanju je skupščina potrdila tudi z razširitvijo predlagano imenovanje posebnega revizorja zaradi preveritve vodenja posameznih poslov družbe. Revizorska družba ERNST & YOUNG, d.o.o., bo tako preverila vodenje posameznih poslov v obdobju zadnjih treh let in sicer: odločitve, ki jih je DBS sprejemala kot ustanovitelj družbe SEMENARNA Ljubljana, druge posle sklenjene s SEMENARNO Ljubljana in sklenitev sporazuma o prenehanju pogodbe o zaposlitvi s Predsednico uprave družbe DBS, Sonjo Anadolli. Ob tem je predlagatelj, SKUPINA PRVA, poudaril sum na neustrezno vodenje navedenih poslov ter izpostavil dejstvo, da je Predsednik Nadzornega sveta DBS, Peter Vrisk, kot pooblaščenec DBS opravljal tudi funkcijo družbenika SEMENARNA Ljubljana, prav tako pa opravlja še funkcijo Predsednika KAPITALSKE ZADRUGE, ki zastopa interese njihovih članov.

KAPITALSKA ZADRUGA je imenovanju posebnega revizorja nasprotovala s pojasnili, da banko tako ali tako že nadzira in revidira Banka Slovenije, da DBS posluje dobro ter da bodo z revizijo nastali družbi nepotrebni stroški, hkrati pa se v javnosti seje dvom o stabilnosti banke. KAPITALSKA ZADRUGA je zato napovedala izpodbijanje sklepa o imenovanju posebnega revizorja, kakor tudi sklepa o skupnem glasovanju o članih Nadzornega sveta in samo imenovanje novih članov.

Dogajanje v DBS pozorno spremljajo tudi v VZMD, ki ga je tudi na tokratni skupščine zastopal Predsednik, mag. Kristjan Verbič. Kot je po skupščini stanje pokomentiral mag. Verbič »je na današnji skupščini prišlo do pomembne spremembe razmerij v Nadzornem svetu, pri čemer pa noben izmed sprtih blokov nima zadostnih 75 % glasov, da bi lahko v Nadzorni svet posegel z razrešitvami, zato je bil korak v smeri posebne revizije tudi s tega aspekta pričakovan.«


Sorodna sporočila VZMD:

DEŽELNA BANKA SLOVENIJE – skupščina polemično o višini dividend, sestavi nadzornega sveta in spremembah Statuta – po napovedi izpodbojnih tožb morda kmalu sklic nove skupščine - petek, 30.03.2018

DBS – po skupščini brez dividend, sprememb statuta in dodatnega člana nadzornega sveta; PETROL - napetost pred pomembno skupščino - ponedeljek, 10.04.2017


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev