NP Dnevnik 15 7 2019

Ob včerajšnji novici, da je Agencija za varstvo konkurence (AVK) dovolila združitev časopisnih hiš Dnevnik in Večer, je na sedežu Dnevnika potekala tudi letna skupščina družbe. Prisotnega je bilo 93,58 % kapitala z glasovalno pravico, med drugim tudi VZMD, ki je ob iztsinitivi malih delničarjev iz ČZP Večer, d.d., leta 2016, dosegel dobrih 25 % dodatne denarne odpravnine.

Predsednik uprave, Bojan Petan, je poleg sinergijskih učinkov ob združevanju izpostavil, da naj bi na prihodnje izboljšanje poslovanja pozitivno vplivala tudi predvidena nova, 5 % stopnja DDV, ki naj bi veljala za knjige in tiskane medije ter naj bi imela podporo vseh 90 poslancev Državnega zbora RS.

VZMD je za skupščino pripravil tudi dva nasprotna predloga, ki sta predvidevala: ali delitev dividend v višini 8,00 € bruto na delnico, ali pa nikakršne delitve dividend. S sklicem je bila namreč predlagana - na skupščini pa  tudi potrjena - delitev dividend v višini pičlih 0,17 € bruto na delnico.

Kot je na sami skupščini izpostavil Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, izplačilo 0,17 € dividende ni racionalno z vidika večine manjšinskih delničarjev, saj žal za njih izplačilo dividend (po novem) povzroči zgolj dodatne stroške pri borzno-posredniških družbah oz. bankah, ti pa so v marsikaterem primeru celo višji od same dividende - torej se tem delničarjem namesto donosa povzroča realni minus. 52 malih delničarjev Dnevnika bo tako v treh letih praktično vse, od skupno dobrih 25.000 € "prejetih" dividend, namenilo za "stroške", povezane z izplačilom dividend. 

Z vidika interesa malih vlagateljev so zato v VZMD prepričan, da bi bilo bolje bilančni dobiček zadržati ter npr. v prihodnjem letu izplačati sorazmerno višjo dividendo. Predsednik uprave je pojasnil, da višje izplačilo ob rezultatih družbe v tem času ni mogoče, predlagana dividenda 0,17 € pa zadosti zakonskemu minimumu 4 % osnovnega kapitala. Za sprejem slednje so se odločili, ker so bili v preteklosti že soočeni z uspešnimi izpodbojnimi tožbam, zaradi ne-delitve bilančnega dobička.


Sorodna sporočila:

DNEVNIK, ELEKTRO LJUBLJANA – z nasprotnimi predlogi spremenili roke izplačil, ne pa tudi višine dividend - sreda, 04.07.2018

DNEVNIK – VZMD z Nasprotnim predlogom za višjo in prej izplačano dividendo ter opozorili o povzročanju dodatnih stroškov malim delničarjem - četrtek, 27.07.2017


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev