VZMD je prejel zapisnik 4. naroka pri Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, z dne 21. 6. 2011, ki vključuje tudi sodno poravnavo, po kateri znaša primerna denarna odpravnina iztisnjenim delničarjem družbe SGP Kograd-Igem Dravograd, d.d., 15,90 EUR na delnico, zato bo iztisnjenim delničarjem dodatno izplačanih 5,57 EUR na delnico (brezobrestno) več, kot je bilo delničarjem že izplačano obiztisnitvi (10,35 EUR na delnico), oziroma skupaj 140.854,16 EUR.

Dodatno odpravnino se je družba Igem, d.o.o., ki je iztisnitev izpeljala, zavezala izplačati na naslednji način: 50 % zneska v 60 dneh po sklenitvi poravnave in 50 % zneska v 90 dneh po sklenitvi poravnave. Delničarjem, vključenim v Sekcijo in Delničarski sporazum pri VZMD (10 od skupno 18 iztisnjenih delničarjev), bo dodatna odpravnina najprej nakazana na fiduciarni račun odvetniške družbe Veršič in Perčič, d.o.o., ki jo je za zastopanje iztisnjenih delničarjev v zadevnem sodnem postopku angažiral VZMD, za tem pa nadalje posameznim iztisnjenim delničarjem. 

S klikom na zgornjo fotografijo si oglejte VIDEO REPORTAŽOdrugega naroka pri Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, dne 19. 3. 2010 - prvi je potekal 3. 11. 2009 - zaradi sodnega preizkusa denarne odpravnine, izplačane ob iztisnitvi malih delničarjev iz družbe SGPKograd-Igem Dravograd, d.d., ki jo vodi direktor Oto Brglez. Sporno iztisnitev oz. prenos vseh delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja je na skupščini 24. 2. 2009 predlagal in sprejel glavni delničar (94,18 %) Igem, inženiring, gradbeništvo, ekologija, marketing, d.o.o., ki jo vodi direktor Tomaž Ročnik.

VZMD se je z g. Ročnikom (pa tudi g. Brglezem in g. Rosensteinom) med drugim soočil že pri spornem prevzemu LIP Radomlje, d.d., ki je bila - kot perspektivna družba - pripeljana na rob propada, nazadnje pa ob prav tako sporni iztisnitvi delničarjev iz družbe Swaty, d.d., s strani Avtotehne, d.d., katero lastniško obvladuje management skupaj z g. Ročnikom. V slednjem primeru je VZMD preko predstavnikov Sekcije Swaty tudi sprožil sodni preizkus denarne odpravnine - podobno kot v primeru družbe SGP Kograd-Igem, kjer je VZMD - preko predstavnice SekcijeKograd-Igem, Mete Zajc Pogorelčnik, in odvetniške družbe - Sodišču podal predlog za sodni preizkus denarne odpravnine.

Strokovni sodelavci VZMD in predstavnica Sekcije so bili namreč prepričani, da je denarna odpravnina v višini 10,35 EUR za delnico občutno prenizka, saj ni upoštevala premoženjskega in profitnega stanja družbe. V predlogu sodišču so med drugim izpostavili, da je revidirana konsolidirana knjigovodska (bilančna) vrednost delnice 31. 12. 2007 znašala 26,09 EUR, kar je 152 % več od izplačane odpravnine, ter dejstvo, da je družba v letu 2007 ustvarila 5,87 mio EUR čistega dobička za večinskega lastnika, kar je znašalo 13,50 EUR čistega dobička na delnico.

Zato je VZMD sodišču predlagal, da imenuje poravnalni odbor izvedencev za preizkus primernosti denarne odpravnine in od njega pridobi izvedensko mnenje, določi primerno odpravnino ter družbi IGEM, d.o.o., naloži, da iztisnjenim delničarjem doplača razliko med sprejeto odpravnino na skupščini družbe SGP KOGRAD-IGEM DRAVOGRAD, d.d., z dne 24. 2. 2009, in novo določeno višjo denarno odpravnino, kot jo bo ugotovilo sodišče. Hkrati je VZMD pozval vse iztisnjene delničarje, da se pridružijo Sekciji in postopku, ki je zdaj uspešno zaključen.

 

V VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter pozivajo že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD pravočasno sprožil postopke, da se vključijo v postopke oz. delničarske sporazume. Sicer takšne sodne postopke VZMD v imenu iztisnjenih malih delničarjev vodi oz. sodeluje z ustrezno strokovno podporo še v primerih SCT, d.d. (Delfi, d.d.), DrogaKolinska, d.d. (Istrabenz, d.d.), Dinos, d.d. (Euro Trend, d.o.o.), Autoemona, d.d. (KMH, d.o.o.), Turistično podjetje Portorož, d.d. (Terme Čatež, d.d.), Color, d.d. (Helios, d.d.), Swaty, d.d. (Avtotehna, d.d.), Dana, d.d. (Plasta, d.o.o.) itn.  

Uspešno je VZMD tovrstne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest, d.d. (Aktiva Holdings, B.V., Nizozemska), Terme 3000, d.d. (Sava, d.d.), Ilirija, d.d. (Janez Rozman), SGP Kograd-Igem Dravograd, d.d. (Igem, d.o.o.), ter izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe, d.d. (Zavarovalnica Triglav, d.d.) in Yulon, d.d. (Aquafil, S.P.A., Italija), medtem ko je postopek Kemofarmacija (Celesio, A.G., Nemčija) še v teku.


OGLED VIDEO PRISPEVKOV o sodnih postopkih v primerih iztisnitev (kliknite na fotografije ali modre povezave):  

Iztisnitev iz družbe KOGRAD-IGEM - poročilo z 2. naroka na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, 19. 3. 2010:

 

 

SCT, TRIGLAV NALOŽBE, COLOR - prisilna poravnava kot razlastitev, iztisnitev ter brca v rit od odpravnine:

VIDEO POROČILO s skupščin in naroka poravnalnega odbora, 24. 5. 2011:

 

 

Ministrstvo za finance RS, 2. 2. 2011: sestanek o možnosti poravnave v zadevi iztisnitve manjšinskih delničarjev iz TPP, d.d.:

 

Iztisnitev 2.378 delničarjev družbe Color s strani družbe Helios - sestanek Poravnalnega odborapostopku sodne preveritve primernosti denarne odpravnine, Ekonomska fakulteta UL, 11. 1. 2011:

 

 

Kar 100 % dodatne odpravnine iztisnjenim delničarjem ILIRIJE, d.d., po glavni obravnavi na Okrožnem sodišču v Kranju, 29. 9. 2010: 

 

 

Po sodni poravnavi SAVA iztisnjenim delničarjem Term 3000 izplačala dodatno odpravnino, 15. 12. 2009:

 

 

Iztisnitev iz družbe TERME 3000 - neposredno po obravnavi, dne 7. 10. 2009, pred kranjskim sodiščem

 

 

Poročilo VZMD TV o problematiki družbe TERME 3000, z dne 20. 4. 2008:

 

 

Iztisnitev iz SCT - tretji narok na Gospodarskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani, 22. 4. 2010:

 

 

Predstavnik Sekcije SCT in Delfi pri VZMD mag. Aleksander S. Kucler o problematiki iztisnitve iz SCT, 27. 5. 2008:

 

Izjava mag. Aleksandra S. Kuclerja po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča za RTV Slovenija po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Izjava mag. Kristjana Verbiča po drugem naroku na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani, 28. 5. 2008:

 

Prva skupščina družbe SCT, d.d., po pripojitvi družbe Delfi, d.d., 2. 10. 2009:

 

Kronološki pregled relevantnih sporočil in prispevkov o aktivnostih VZMD, povezanih z družbo SGP Kograd-Igem, d.d.:

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov
www.vzmd.tv - preko 180 video prispevkov VZMD.TV
www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si
www.euroshareholders.eu/eurovote/view - več o sistemu EuroVote