Novice - VZMD investo.si VZMD.TVNa čelo Skupine SMSG (European Securities & Markets Stakeholder Group) je bil včeraj, kot prvi predsednik,  izvoljen gospod Guillaume Prache, Generalni sekretar Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders) in Izvršni direktor Evropske federacije investitorjev (EFI - Euroinvestors) ter velik prijatelj VZMD in Slovenije (oglejte si VIDEO REPORTAŽE spodaj). Skupina SMSG je sestavni del ESMA (European Securities and Markets Authority) - neodvisne in samostojne institucije EU, ki poroča Evropskemu parlamentu, Svetu in Komisiji, in je s 1. 1. 2011 nadomestila dotedanji CESR (Committee of European Securities Regulators).

Prvič v zgodovini se je tako zgodilo, da ima nadzorni organ EU na področju financ globalno posvetovalno telo, ki mu predseduje predstavnik uporabnikov finančnih storitev, ne pa ponudnikov oz. finančne industrije, kot vselej doslej.

Zgodovinski dogodek in spremembo prakse je novi predsednik Guillaume Prache pospremil z besedami: »Gre za posebej dobrodošel signal in premik v teh negotovih časih največje finančne in ekonomske krize po drugi svetovni vojni, kakršno doživlja Evropa. Veselim se dela in prizadevanj s kolegi v SMSG, s katerimi bomo pomagali Evropskim finančnim oblastem, da se izkopljemo iz pričujočih razmer predvsem z zagotavljanjem zaščite uporabnikov finančnih storitev, kot ključnim ciljem, ki ga moramo doseči.« VIDEO REPORTAŽE o stališčih novega predsednika Skupine SMSG ob nedavnem obisku v Ljubljani so dostopne s klikom na sliko desno.

Skupina SMSG je prav tako izvolila še dva podpredsednika, in sicer Judith Hardt, Generalno sekretarko FESE (Federation of European Securities Exchanges), in Peter de Profta, Generalnega sekretarja EFAMA (European Fund and Asset Management Association).

Vloga ESMA je podobna dosedanjemu CESR, to pomeni, da bo s svojimi aktivnostmi pripomogla k stabilnosti finančnega sistema EU z zagotavljanjem celovitosti, transparentnosti, učinkovitosti in urejenega delovanja finančnih trgov, kot tudi zaščite investitorjev. Med najpomembnejšimi nalogami je utrjevanje nadzorniške konvergence, tako med nadzorniki finančnih trgov držav članic EU, kot tudi med sektorji, kar pomeni, da bo ESMA sodelovala z ostalima dvema evropskima finančnima agencijama, to sta EBA (European Banking Authority) in EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Agency). 


Za ogled kliknite na povezave ali fotografije:

VIDEO REPORTAŽA ter VIDEO COMMENTARY o uradnem in prijateljskem obisku direktorja EuroInvestors in sekretarja Euroshareholders, častnega gosta VZMD na obeh osrednjih investitorskih sejmih v Sloveniji:

VIDEO REPORTAŽA - slovenska različica  (Bled, Bruselj, Carigrad, Ljubljana, Pariz, Varšava, 2008 - 2011) 

VIDEO COMMENTARY - angleška različica  (Bled, Brussels, Istanbul, Ljubljana, Paris, Warsaw, 2008 - 2011) 

Prache Verbič Euroshareholders EuroInvestors VZMD investo mali delnicarji Brnik Ljubljana Slovenia

Prache Verbic Euroshareholders EuroInvestors VZMD mali delničarji Kavalir investo Ljubljana Slovenia

 

POSNETEK OTVORITVENEGA GOVORA »Kapital 2011«  (Ljubljana, 20. 4. 2011)

 POSNETEK PREDAVANJA »Kako lahko pridejo do denarja tudi mali delničarji?!«  (Ljubljana, 21. 4. 2011)

Otvoritev Prache Križanič Verbič Euroshareholders EuroInvestors VZMD mali delničarji Kapital Ljubljana

 

Predavanje Prache Verbič Euroshareholders EuroInvestors VZMD mali delničarji Kapital Ljubljana

 

VIDEO O PRIHODU sekretarja Euroshareholders in direktorja EuroInvestors  (Ljubljana, 20. 4. 2011)

 

VIDEO IZJAVA o podpori Euroshareholders prodaji večinskega deleža Mercatorja  (Ljubljana, 21. 4. 2011)

 

 

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 160 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia