Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič se, kot član Odbora direktorjev Evropske federacije investitorjev (EuroInvestors), danes mudi v Bruslju, kjer je v obravnavi strategija te ugledne mednarodne asociacije, ki združuje kar 45 nacionalnih organizacij investitorjev in uporabnikov finančnih storitev, ki skupaj zastopajo približno 2 milijona državljanov EU. Med obravnavanimi temami je tudi odgovor Evropskega komisarja za notranji trg in storitve, g. Michela Barniera, s katerim se je slednji nedavno odzval na protestno pismo VZMD, kot ustanovnega člana EuroInvestors (sporočilo o prejetem odgovoru si oglejte v nadaljevanju).


KOMISAR EU Michel Barnier odgovoril predsedniku VZMD na protestno pismo zoper neizpolnjevanje reformnih zavez EVROPSKE KOMISIJE, ki ga je mag. Verbič predstavil Komisarju EU dr. Janezu Potočniku

Bruselj & Ljubljana, 12. 9. 2011

Response Michel Barnier - EC Funding

Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, je prejel odgovor Evropskega komisarja za notranji trg in storitve, g. Michela Barniera (kliknite posnetek odgovora levo), s katerim se slednji odziva na protestno pismo VZMD, kot ustanovnega člana Evropske federacije investitorjev (EuroInvestors), ki združuje kar 45 nacionalnih organizacij investitorjev in uporabnikov finančnih storitev, ki skupaj zastopajo približno 2 milijona državljanov EU. Odgovor Komisarja Barniera bodo v prihodnjih dneh obravnavali strokovni sodelavci VZMD, za tem pa bo predmet obravnave ter opredelitve nadaljnjih korakov in strategije na sestanku Odbora direktorjev EuroInvestors, ki se ga bo v petek, 16. 9. 2011, v Bruslju udeležil tudi član omenjenega Odbora, mag. Kristjan Verbič

EC Funding of individual investors organizations - Janez PotocnikS protestnim pismom zoper neizpolnjevanje reformnih zavez Evropske Komisije - o vlogi združenj delničarjev in investitorjev - se je VZMD vključil v skupno akcijo vseh nacionalnih združenj v okviru federacije EuroInvestors ter 15. 6. 2011 poslal dopis (kliknite na posnetek dopisa desno) vsem pristojnim predstavnikom Republike Slovenije. Neposredno za tem je mag. Verbič nekatere visoke predstavnike RS in EU (med drugim Evropskega komisarja dr. Janeza Potočnika) tudi neposredno seznanil s problematiko vloge ter financiranja organizacij delničarjev in individualnih investitorjev, ki naj bi - skladno z zavezami Evropske komisije iz leta 2009 - predstavljale gonilo in srce reforme finančnih in kapitalskih trgov. Tako je v ta namen Evropska komisija predvidela tudi vzpostavitev neposrednega financiranja za zagotovitev ustreznega zastopanja interesov individualnih delničarjev in investitorjev.

Javnim deklaracijam in zavezam pa Evropska komisija v praksi žal ni sledila, saj je doslej zavračala vsakršno možnost financiranja tovrstnih organizacij, vključno z zavrnitvijo EuroInvestors. Hkrati je Evropska komisija, s sredstvi cca. milijon evrov, vzpostavila novo iniciativo Finance Watch (kjer ima EuroInvestors sicer svojega predstavnika v Izvršnem odboru), pri čemer je potrebno z vso zaskrbljenostjo izpostaviti aktualno financiranje številnih drugih organizacij s strani Evropske komisije, ki pa sočasno  prejemajo izdatna sredstva tudi neposredno od same finančne industrije, kar poraja resne dvome o njihovi avtonomnosti, objektivnosti in reformni naravnanosti.


Protest EUROINVESTORS zoper neizpolnjevanje reformnih zavez EVROPSKE KOMISIJE o vlogi združenj delničarjev in investitorjev ter pomembna zasedanja WFIC in EUROSHAREHOLDERS - intenzivna mednarodna dejavnost VZMD in programa investo.si   (kliknite sem za .pdf)

Protest EuroInvestors zoper neizpolnjevanje reformnih zavez EC


VIDEO REPORTAŽE o mednarodnih dejavnostih VZMD ter programu investo.si  (kliknite na sliko):

Novice VZMD, investo.si