2018 11 20 Odgovor na ponudbo

Minuli mesec je VZMD malim delničarjem družbe GORIČANE, d.d., poslal informativne dopise ter jih povabil, da se pridružijo postopkom za izstop iz družbe po čim višji ceni za delnico oz. primerni denarni odpravnini. Iz VZMD so namreč preko Odvetniške družbe Veršič – Perčič že v začetku septembra na glavnega delničarja naslovili Zahtevek za odkup delnic po 389. členu ZGD-1. Za ta korak so se odločili ob dejstvu, da z delnicami družbe Goričane na trgu »SI ENTER« Ljubljanske borze doslej ni bilo sklenjenega nobenega posla, družba pa - kljub 5.167.108,00 € bilančnega dobička za leto 2017, vsaj do leta 2022 - ne namerava izplačevati dividend, kot je na avgustovski skupščini pojasnil Andraž Stegu (Direktor in večinski lastnik), potem ko je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, podal Nasprotni predlog in predlagal delitev dividend v višini 7,00 € bruto na delnico, oz. skupno 3.132.374,00 €.

Zahtevo za odprodajo delnic oz. izstop iz družbe je VZMD naslovil na tri največje delničarje: Papigor, d.o.o., Papirus, d.o.o., in Stegu Andraža, ki so med seboj povezani in skupaj obvladujejo preko 90 % vseh delnic Goričan ter tako predstavljajo glavnega delničarja. V svojem odgovoru je glavni delničar ponudil 15,00 € za posamezno delnico ter ob tem poslal tudi »Informacijo o okvirni vrednosti delnice«, ki jo je zanj pripravila družba KPMG poslovno svetovanje, d.o.o., po kateri naj bi bila tržna vrednost na dan 31. 12. 2017 od 10,00 € do 15,00 € za posamezno delnico. Strokovni sodelavci VZMD so ponudbo proučili, ter prišli do zaključka, da ponujena odkupna cena ne odraža dejanske vrednosti podjetja. Tako je že samo bilančni dobiček družbe konec leta 2017 znašal kar 11,50 € na delnico, knjigovodska vrednost delnice pa kar 59,50 €. V preteklosti je sicer družba sama delnice odkupovala v sklad lastnih delnic, pri čemer je za njih v povprečju plačala 56,44 € na delnico (v letu 2004), oz. 40,83 € na delnico (v letu 2003).

Zaradi navedenega je VZMD glavnega delničarja že obvestil, da njegove ponudbe ne sprejema ter mu predlagal skupno srečanje oz. ga pozval k izboljšanju ponudbe. Strokovni sodelavci VZMD so namreč prepričani, da bi morala poštena vrednost delnice znašati precej več, kot omenjeni razpon ocenjene tržne vrednosti (s strani svetovalnega in ne revizijskega podjetja KPMG), in jo je moč doseči z oblikovanjem skupnega svežnja delnic malih delničarjev ter pogajanji oz. sodno preveritvijo primernosti denarne odpravnine. V ta namen v Združenju vabijo vse delničarje, da se pridružijo njihovim prizadevanjem v okviru Delniškega sporazuma oz. »Delniške OPORE«, ter na ta način omogočijo, da se VZMD tudi v njihovem imenu pogaja in/ali sproži postopke za prodajo delnic po čim višji ceni oz. doseže pošteno denarno odpravnino.

Približno tretjina delničarjev Goričan ima sicer svoje delnice še vedno na ukinjenih/prehodnih registrskih računih pri KDD, saj najverjetneje zaradi visokih borzno-posredniških stroškov svojih delnic vse do danes še niso prenesli na trgovalne račune ali jih prodali. Zaradi procesa ukinjanja registrskih računov bodo vsi delničarji, ki svojih delnic ne bodo prenesli z registrskih računov, v kratkem ostali brez svoje naložbe. Ti delničarji se lahko poslužijo mnogo ugodnejše in učinkovite rešitve, ki jo ponuja VZMD, ter pristopijo k njihovi »Delniški OPORI« (VIDEO) z enostavno izpolnitvijo PRISTOPNE IZJAVE in NALOGA ZA PRENOS. Pristopno izjavo delničarji pošljejo na VZMD (Hrenova 13, 1000 Ljubljana), nalog za brezplačni prenos pa lahko osebno oddajo v vložišču KDD (Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana) ali pa ga pošljejo po pošti – v tem primeru utegne KDD zahtevati dodatna dokazila o istovetnosti.

Za vsa dodatna pojasnila se delničarji lahko obrnejo na Informacijsko pisarno VZMD, vsak delavnik med 9.00 in 17.00, prek telefonskih številk 01 25 11 420 ali 031 770 771 in e-pošte delnice@vzmd.si


 

Sorodno sporočilo:

GORIČANE, TKI HRASTNIK – VZMD aktivno tudi v tokratnem skupščinskem valu ter s ponovnim vabilom delničarjem k povezovanju v prizadevanjih za maksimizacijo donosa iz njihovih naložb - sreda, 22.08.2018


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev