NP Goričane 22 8 2018

Na današnji skupščini družbe GORIČANE, d.d., je bilo prisotnega 98,6 % kapitala z glasovalno pravico, poleg Direktorja družbe Andraža Steguja, ki preko družb PAPIROG, d.o.o., in PAPIRUS, d.o.o., obvladuje 96,97 % vseh delnic družbe, le še Društvo MDS, ki ga je zastopal Izvršni direktor, Ljubiša Stanojević, ter VZMD, ki ga je zastopal Predsednik, mag. Kristjan Verbič. Po predlogu slednjega je skupščina ločeno glasovala o uporabi bilančnega dobička in podelitvi razrešnic Upravi in Nadzornemu svetu družbe. Medtem ko so bile razrešnice sprejete soglasno, pa je bil prvotni predlog, da bilančni dobiček za leto 2017 v znesku 5.167.108,00 € ostane nerazporejen, sprejet le s podporo povezanih največjih treh delničarjev. Tako VZMD kot MDS sta ob tem napovedala izpodbijanje takšnega sklepa. 

 

VZMD je sicer že pred skupščino na družbo naslovil Nasprotni predlog s katerim je predlagal delitev dividend v višini 7,00 € bruto na delnico, oz. skupno 3.132.374,00 €. Nasprotni predlog je v sodelovanju z Društvom MDS podal tudi mali delničar Hrovat Tomaž, ki je predlagal dividendo v višini 2,12 € na delnico. Takšno izplačilo nižje dividende pa po prepričanju VZMD ne bi bilo racionalno z vidika številnih malih delničarjev, saj žal za njih po novem izplačilo dividend povzroči stroške pri borzno-posredniških družbah oz. bankah, ti pa so v prenekaterem primeru celo višji od same dividende - torej se s tem delničarjem povzroča realni minus.

Direktor Stegu je sicer na skupščini pojasnil, da vsaj še do konca leta 2022 izplačilo dividend ne bo mogoče zaradi sporazuma o prestrukturiranju MRA, saj takrat zapade v plačilo breme v višini blizu 25 mio €. Predsednik VZMD je ob tem opozoril, da vse več družb MRA uporablja kot izgovor za neizplačilo dividend ter izpostavil, da je MRA vsekakor podrejen Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki v 399. členu med drugim izrecno opredeljuje, da se sklep skupščine lahko izpodbija, če se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini 4 % osnovnega kapitala. Hkrati je mag. Verbič opozoril tudi problematiko tretjine malih delničarjev, ki imajo svoje delnice še vedno na ukinjenih/prehodnih registrskih računih pri KDD, saj – najverjetneje zaradi visokih borzno-posredniških stroškov ­– svojih delnic še niso prenesli na trgovalni račun ali k »Delniški OPORI« pri VZMD. Zaradi procesa ukinjanja registrskih računov bodo namreč vsi ti delničarji, ki svojih delnic ne bodo prenesli z registrskih računov, v kratkem ostali brez svoje naložbe ter brez kakršnegakoli denarnega nadomestila oz. odpravnine.

Na skupščini so bila zastavljena tudi nekatera druga vprašanja, povezana z Letnim poročilom, na katere bodo podani pisni odgovori, v roku 30 dni pa tudi javno objavljeni. Skupščina je za novega člana Nadzornega sveta imenovala Marjana Mahniča, za revizorja za poslovno leto 2018 pa KPMG Slovenija, d.o.o.

Sicer VZMD pozorno spremlja tudi dogajanje v družbi TKI HRASTNIK, d.d., katere pomembna skupščina je potekala včeraj. Na skupščini so delničarji - ki obvladujejo družbo - najprej sprejeli sklep o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala, s čimer so osnovni kapital prepolovili tako, da vsaki delnici pripada le še 2,00 €. Neposredno za tem so sprejeli še sklep o povečanju osnovnega kapitala, s katerim bo družba izdala 408.713 novih delnic, ki bodo delničarjem na voljo po emisijski vrednosti 2,00 € na delnico. Na skupščini so bila zastavljena številna vprašanja povezana z določitvijo (prenizke) višine ponudbe za novo izdane delnice, s čimer bi lahko prišlo do razvodenitve premoženja delničarjev, ki pri povečanju kapitala ne bi sodelovali. Delničarja Kapitalska družba, d.d. (KAD), in D.S.U., d.o.o., sta zato napovedala tudi sodno izpodbijanje.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev