hram holding logo

Na današnji skupščini, enega redkih preostalih slovenskih finančnih holdingov, družbe Hram Holding, d.d. (4.478 delničarjev), je bilo prisotnega 71,87 % kapitala z glasovalno pravico. Skupščina se je seznanila z revidiranim letnim poročilom družbe in skupine za leto 2015 ter za pooblaščeno revizijsko družbo za leto 2016 imenovala KPMG Slovenija, d.o.o. Delničarji so soglasno potrdili tudi sklep o imenovanju Mateja Kovačiča, Aleša Jesiha in Blanke Muster za člane Nadzornega sveta družbe.


Poleg treh večjih delničarjev - Fokuss, d.o.o. (67,56 %), Atria, d.o.o. (2,58 %) in Jaroslava Žontarja (0,91 %) - se je skupščine udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je Upravo med drugim povprašal, kdaj si lahko delničarji obetajo kakšen donos od svoje naložbe oz. izplačilo dividend, hkrati pa je izrazil odobravanje dejstva, da družba na organiziranem trgu odkupuje delnice ter tako omogoča delničarjem izstop iz družbe pod tržnimi pogoji.

Predsednik uprave Jaroslav Žontar je ob tem pojasnil, da si v družbi želijo izplačati dividende, ko bodo razmere to dopuščale - uspeli so zmanjšati razmerje obveznosti v odnosu do kapitala ter prevzeli aktivno upravljanje njihove najpomembnejše naložbe, družbe Avtomerkur. V družbi se je iztekel davčni pregled, ki ni pokazal nepravilnosti. Družba si tudi iz naslova svetovalnih projektov obeta donose, vendar trenutno ni moč natančneje opredeliti, kdaj bodo pogoji omogočali izplačilo dividend, ki bi opravičevale tudi stroške, povezane z nakazovanjem številnim delničarjem.