Jutrišnje sporne skupščine Infond Holding, d.d., se bo kot predstavnik VZMD v Mariboru udeležil pionir in starosta prizadevanj za pravice malih delničarjev g. Harald Karner, ki bo po pooblastilu VZMD napovedal tudi izpodbojne tožbe. Sledi nekaj zgovornih ugotovitev in predlogov, ki jih jutrišnji skupščini že vnaprej namenja g. Harald Karner.

Podpisani Harald Karner v vlogi zastopnika VZMD, ki se bo po pooblastilu udeležil skupščine delničarjev Infond Holding, d.d., 8/05/2009, skupščini podajam naslednje ugotovitve in predloge:

Skupščina je bila brez razloga sklicana v prekratkem času. Nobena točka dnevnega reda ne opravičuje kršitve minimalnih pravic delničarjev do obveščenosti in pravice do udeležbe na skupščinah in sodelovanja v upravljanju družbe. To so osnovne pravice delničarjev. Njihovo omejevanje kaže na aroganco uprave in nadzornega sveta in na podcenjevanje delničarjev. Sklicati skupščino v tako kratkem roku, pa je še posmeh do tistih, ki so pred leti vstopili v to družbo preko lastninjenja. S svojo udeležbo so prispevali k rasti družbe in na žalost omogočili nekaterim bolje obveščenim posameznikom povečanje udeležbe do absolutne višine. Ker ni na noben način mogoče doseči drugačnih sklepov, kot jih v tej strukturi predlaga uprava, je še posebej potrebno poudariti, da se moč zlorablja, tudi na način, da se manjšini onemogoči organiziranje.

Po delniški knjigi, je v družbi 33.098 delničarjev, ki imajo 16.833.414 delnic. Od tega imata dve povezani osebi 77 %. Le koga je bilo strah, da bi se manjšina organizirala, in so zato sklicali skupščino v tako kratkem času. Vsaj poskrbite za zunanji izgled, če že ne uspete dobro upravljati družbe.
 
Uprava predlaga , da skupščina sprejme letno poročilo in sprejme sklep o razrešnici uprave in nadzornega sveta. Ker je po njihovem mnenju, družba uspešno poslovala in je razlog za izgubo samo prevrednotenje delnic Mercatorja. če bi bilo to res, sedaj ne bi sklicevali seje, ki zahteva od delničarjev, da nerede »samomor«, in dovolijo, da večinski delničar zamenja svoja posojila v lastniški kapital. Večinski delničar je imel že pred tem vso moč v družbi in je z upravljanjem družbe zasledoval samo svoje interese, ne pa interesov družbe in vseh njenih delničarjev. Torej je odgovoren družbi tudi za neuspeh.
 
Uprava in nadzorni svet v poslovanju družbe nista sledila ciljem družbe, za katere je bila družba ustanovljena, temveč cilju prevzema večinskega deleža družbe s strani Centra Naložbe in družbenikov družbe Center Naložbe, da se za vsako ceno pridobi večina v družbah skupine Pivovarna Laško.
 
Pri tem, v poročilu ni podan vpliv take politike na rezultate družbe in koristi vseh delničarjev družbe. To je kršitev določil ZGD-1!
 
Ob koncentraciji aktive družbe na povezane osebe okrog Pivovarne Laško, in ob prestrukturiranju portfelja iz kratkoročnih naložb v dolgoročne, uprava ni poskrbela za ustrezno prestrukturiranje virov. In sedaj naj se ji za nagrado podeli razrešnica. Uprava je za škodo odgovorna, nadzorni svet pa v obsegu svojih pristojnosti.  S skrbnostjo dobrega gospodarstvenika bi uprava lahko ugotovila, da je vodenje družbe v tako smer hazard. Neupoštevanje tveganj, nespoštovanje kodeksov finančnega poslovanja, je delovanje v škodo delničarjev, če bi pa prišlo do insolventnosti pa tudi upnikov.
 
Pokritje izgube  z zmanjšanjem kapitala družbe, sigurno ni odraz dobrega gospodarjenja. Posebej, ker do tega sploh ne bi prišlo, če ne bi družbe zlorabili za koristi Centra Naložbe in njenih lastnikov. Oziroma, če ne bi bila družba vzvod za doseganje ciljev lastniškega obvladovanja Pivovarne Laško!
 
Povečanje kapitala s stvarnimi vložki pa je omogočanje pokritja izgube, ki jo je glavni delničar s svojo politiko utrpel s prenosom na manjšino. Vsaj v delu, kolikor manjšina sploh še obstaja. če ne bi bilo tistih 22 % kapitala v rokah manjšine, bi odpadel ta motiv in bi mogoče probleme nelikvidnosti in grozeče insolventnosti rešili drugače. Uprava in nadzorni svet imata drugo možnost. Naj Center Naložbe od družbe odkupi - po nabavni ceni - delnice Pivovarne Laško, s tem se zmanjšajo dolgovi, družba se osposobi za svoje delovanje, zmanjšajo se bilance. Predvsem pa je zadovoljen cilj pretendontov do obvladovanja Pivovarne Laško, da dobe svojo večino. Brez sodelovanja v tem poslu cca. 33.000 delničarjev in brez nepotrebnega vzvoda preko Infond Holdinga.
 
Ker je uprava družbe s precenjeno vrednostjo delnice Pivovarne Laško oškodovala manjšino, naj to škodo odpravi z vračilom izgube manjšini. Z izključitvijo predkupne pravice sta uprava in nadzorni svet manjšini onemogočila participacijo v izboljšanju finančne situacije v okolju in pri nihaju vrednosti v drugo smer. če sama v to verjame, zakaj ne ponudi, da bi večinski delničar vpisal delnice  na podlagi stvarnega vložka ter jih ponudi z javno ponudbo vsem preostalim delničarjem. S tem bi deloma lahko rešil tudi problem likvidnosti in ne samo problema insolventnosti.
 
Ker z glasovanjem sploh ni mogoče priti do cilja in primernega izteka za manjšino, bo pač potrebno pravice manjšine poskušati zaščititi po sodni poti, zato bom v imenu VZMD na vse sklepe napovedal izpodbojne tožbe. Pri tem pridobimo vsaj nekaj časa, ki nam ga je uprava - s sklicem v nezakonitem in pičlem roku nekaj delovnih dni - ukradla.
 
Harald Karner, univ. dipl. ekon.
 
V Celju, četrtek, 7. maj 2009
Značke: skupščina