Inles logo

Danes je v Ribnici potekala skupščina družbe Inles, d.d., na kateri je bilo prisotnega 87,39 % kapitala z glasovalno pravico. Skupščine se je aktivno udeležil tudi Predsednik VZMD, ki je v  sklopu predstavitve letnega poročila, ob dejstvu, da je bilančni dobiček za leto 2015 v višini 20.893,39 € ostal nerazporejen, Predsedniku upravnega odbora zastavil vprašanje kakšne so rezerve  oz. nerazdeljeni dobički iz preteklih let. Ko se je izkazalo da slednje presegajo 2 milijona €, je mag. Verbič zastavil dodatno vprašanje, ali ima družba namen v prihodnosti deliti dividende. Družba že vrsto let delničarjem ne izplačuje nikakršnih dividend, zato se - tudi spričo prihajajoče ukinitve registrskih računov - upravičeno zastavljajo vprašanja, kakšno korist imajo delničarji iz naslova svoje naložbe v Inles, d.d. Predsednik upravnega odbora je pojasnil, da o delitvi dividend, zaradi investicijskih procesov, za zdaj niso razmišljali.



Skupščina je odločala tudi o imenovanju revizorja za leto 2016, pri čemer je delničar Jelovica, zastavil vprašanje kdaj namerava družba predlagati katerega izmed mednarodnih revizorjev, glede na to, da je družba vpeta v mednarodno okolje, saj 85 %  svojih izdelkov izvozi. Sklep o imenovanju RESNI, revizija in svetovanje, d.o.o., za revizorja za leto 2016, je bil tako sprejet z le 76 % prisotnih glasov.

S 4. točko dnevnega reda je bil v Upravni odbor imenovan Boštjana J. Thurnherrja, ki je tudi predsedoval skupščini. Ob tem je novi član upravnega odbora, po izrecnem vprašanju Predsednika VZMD, zagotovil tudi, da bodo v prihodnosti zagotovili tudi delitev dividend delničarjem družbe.

Skupščina je potrdila tudi umiku delnic družbe z organiziranega trga vrednostnih papirjev, pri čemer se je družba zavezala, da bo delničarjem, ki so na skupščini nasprotovali sklepu o umiku delnic z organiziranega trga, na njihovo zahtevo ponudila prevzem vseh njihovih delnic, s plačilo denarne odpravnine v višini 4,00 € na delnico.

Proti predlaganemu sklepu je glasoval le VZMD, pri čemer je mag. Verbič, napovedal izpodbijanje, še pred glasovanjem pa je zastavil Upravnemu odboru več vprašanj, med drugim, zakaj predlagajo umik, na kakšen način so prišli do denarne odpravnine 4,00 € na delnico in kako nameravajo zagotoviti prevzem delnic, če pa ima družba že v lasti 10 % lastnih delnic, kolikor je zakonsko maksimalno dovoljeno. Glede na to, da je proti predlaganemu sklepu glasoval le VZMD in je s tem edini upravičen do v sklepu omenjene možnosti za odkup delnic, je Predsednik VZMD zastavil tudi vprašanje ali ima družba predviden tudi aranžma za ostalih 952 delničarjev, v primeru, da bi se odločili za izstop iz družbe. V odgovoru je upravni odbor pojasnil, da so se za umik delnic odločili, ker so delnice nelikvidne in družba pa ima s tem le stroške. Denarno nadomestilo v višini 4,00 € so določili na podlagi zadnje cene na borzi, pred sklicem skupščine.

Glede na opozorilo Predsednika VZMD, da se umik dogaja ravno v času ukinjanja registrskih računov, je Predsednik upravnega odbora pojasnil, da družba namerava v septembru, ob sodelovanju borzno posredniške hiše, povabiti vse delničarje, da si ustrezno uredijo trgovalne račune. S strani mag. Verbiča je sledilo dodatno opozorilo, da je favoriziranje določene borznoposredniške hiše sporno ter da za nekatere delničarje odpiranje trgovalnih računov ni nujno. VZMD je namreč uspel tudi s predlogom, s katerim je bilo v novelo Zakona o nematerializiranih vrednostih papirjih, dodano, da delničarji, ki imajo svoje delnice v vrednosti do 100 € še vedno na registrskih računih pri KDD - prinaša oprostitev plačila sodnih taks, v primeru, da svojih delnic ne bodo prenesli na trgovalne račune pri borzno-posredniških hišah ali bankah in bodo zato po 1. 1. 2017 prenesene na sodni depozit, od koder jih bodo delničarji lahko v roku petih let pridobili tudi nazaj.