kompas hoteli Bled 2542017

Na Bledu se je ravnokar zaključila poslednja skupščina družbe Kompas hoteli Bled, d.d., na kateri je glavni delničar, družba Hotel Slon, d.d., iz družbe iztisnil male delničarje, pri čemer je kot primerno denarno odpravnino določil 10,37 € za vsako delnico. S strani manjšinskih delničarjev se je skupščine udeležil le Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je iztisnitvi nasprotoval ter napovedal možnost sodne preveritve primernosti denarne odpravnine. O primernosti sprožitve slednjega postopka se bodo strokovni sodelavci VZMD odločili po preučitvi Cenitvenega poročila, ki ga je mag. Verbič pridobil na današnji skupščini.


Podal je tudi nasprotni predlog, s katerim bi se bilančni dobiček za leto 2016 v znesku 236.380,29 €  in preneseni dobiček za leto 2015 v znesku 59.457,98 €, uporabila za izplačilo dividend v bruto vrednosti 1,34 € na delnico. Strokovni sodelavci VZMD so namreč prepričani, da je - glede na dejstvo, da gre najverjetneje za poslednjo skupščino družbe - primerno in zaželeno, da družba večino bilančnega dobička nameni za delitev dividend delničarjem. Dobiček je bil ustvarjen v letih, ko so delničarji zagotavljali kapital družbi, zato so upravičeni do donosov za svojo naložbo. Kljub navedenemu pa glavni delničar predloga ni podprl, zato se bo o uporabi bilančnega dobička odločalo v naslednjih poslovnih letih.

Skupščina je sicer sprejela tudi sklep s katerim je za novo mandatno obdobje štirih let v Nadzorni svet ponovno imenovala Borisa Pesko in Milorada Sikima.



www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev