Danes ob 12.00 je na Okrožnem sodišču v Ljubljani sklican narok za glavno obravnavo v gospodarskem sporu tožeče stranke VZMD zoper toženo stranko Maksima holding, d.d. VZMD je prek odvetnika mag. Blaža Strojana dne 10. 6. 2009 na Okrožno sodišče v Ljubljani vložil izpodbojno tožbo zoper sklep št. 4 skupščine družbe Maksima holding d.d., ki je bila 8. 6. 2009, s katerim je bilo upravi podeljeno pooblastilo za povečanje kapitala iz odobrenega kapitala in sicer z izključitvijo prednostne pravice obstoječih delničarjev. Hkrati je VZMD priglasil tudi udeležbo v postopku vpisa odobrenega kapitala in sprememb statuta v sodni register in predlagal zadržanje vpisa do odločitve o izpodbojni tožbi. 

VZMD.TV - skupščini delničarjev družbe Maksima holding, z dne 14. 7. 2009, in z dne 8. 6. 2009:

 

 

Maksima holding, d.d. je 8. junija izvedla skupščino, katere se je udeležil tudi predsednik VZMD. Na skupščini je bil med drugim sprejet predlog sklepa, ki se nanaša na spremembo statuta družbe v zvezi z odobrenim kapitalom, s katerim se upravi družbe podeli pooblastilo za povečanje kapitala iz odobrenega kapitala. Takšen sklep je na skupščini podprl le večinski lastnik FB Investicije, d.o.o., ki ga je tudi predlagal.

Pri sprejemanju omenjenega sklepa je bil kršen četrti odstavek 337. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki določa, da mora poslovodstvo skupščini predložiti pisno poročilo o utemeljenem razlogu za popolno ali delno izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev, poleg tega je v poročilu potrebno utemeljiti predlagani emisijski znesek. Tega poslovodstvo ni storilo, kar je razvidno iz zapisnika skupščine, na to dejstvo pa sta opozorila predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič in predstavnik delničarja Diamond, d.d., Stane Valant ter napovedala izpodbojne tožbe.

VZMD meni, da bi se morala uprava o razlogih izključitve prednostne pravice pisno opredeliti in zanj navesti utemeljene razloge. Izključitev prednostne pravice močno posega v položaj delničarjev družbe Maksima holding, d.d., in  zato je mogoča le iz razlogov, ki so na strani družbe - torej v njeno korist - ne pa na strani posameznega delničarja. Pisno poročilo uprave ni obstajalo, kar pomeni, da je bil pri sprejemanju izpodbijanega sklepa kršen ZGD-1 in da je zato potrebno izpodbijani sklep razveljaviti.

VZMD je zato v tožbi, vloženi preko odvetnika mag. Blaža Strojana, predlagal razveljavitev sklepa, sprejetega pod 4. točko skupščine družbe Maksima holding, d.d..