Finance, Albina Kenda, 6. 11. 2015

EK- rast izvoza se bo ohladila, rast domače porabe okrepila Page_2Evropska komisija Sloveniji za leto 2016 napoveduje 1,9-odstotno gospodarsko rast, kar je slabše od majske napovedi. Pri tem bo k rasti BDP bolj kot neto izvoz pripomogla zasebna domača poraba. Kar je morda sreča v nesreči, glede na to, daje Bruselj za leto 2016 poslabšal tudi napoved za Nemčijo kot največji slovenski izvozni trg.
Slovenski BDP se bo vletu 2015 povečal za 2,6 odstotka, vletu 2016 pa bo rast nekoliko skromnejša, 1,9-odstotna. Take so napovedi evropske komisije (EK) za Slovenijo iz jesenskih napovedi, kjer je zbrala predvidevanja za vse članice EU.
Bruselj dal boljšo napoved za leto 2015, slabšo za 2016
V primerjavi s spomladanskimi gospodarskimi napovedmi, ki so jih v Bruslju objavili maja, so tokrat izboljšali napoved o rasti slovenskega BDP za letos: maja so menili, da bo rast 2,3-odstotna, zdaj predvidevajo, da bo 2,6-odstotna. Poslabšali pa so napoved za prihodnje leto, saj so maja menili, dabo slovenski BDPprihodnje leto zrasel za 2,1 odstotka, zdaj pa predvidevajo, dabo rast 1,9-odstotna.
Napoved enaka kot pri BS, manj optimistična odUmarjeve
Omenjeni napovedi EK za leti 2015 in 2016 sta enaki kot napovedi Banke Slovenije (BS), kijih je ta objavila minuli mesec. So pa manj optimistične od oktobrskih napovedi Mednarodnega denarnega sklada (MDS), ki v Sloveniji letos predvideva 2,3-odstotno, za leto 2016 pa 1,8-odstotno rast.
Napoved EK je obenem tudi manj optimistična od vladnega urada Umar, ki je jesensko napoved - na tej temelji tudi proračun zaleto 2016 - objavil septembra. Umar letos v Sloveniji pričakuje 2,7-odstotno rast, za leto 2016 pa 2,3-odstotno rast, kar je 0,4 odstotne točke več v primerjavi z napovedjo EK.
Umar: Vse ustanove napovedujejo podobno
Pri Umarju so sporočili le, da vse napovedi mednarodnih in domačih ustanov napovedujejo podobno gibanje gospodarske aktivnosti - nadaljevanje okrevanja v letošnjem in prihodnjih dveh letih. »Sicer majhne razlike med napovedmi za leto 2016 so predvsem posledica različnih predpostavk o intenzivnosti rasti izvoza in državne
porabe,« pravijo in dodajajo, da bo nekoliko manjša rast v letu 2016 posledica upada javnih naložb ob prehodu na finančno perspektivo 2014-2020.
Kaj bo poganjalo slovensko rast v prihodnjem letu
Po napovedi EK se bo okrepila vloga domače zasebne porabe. Neto izvoz (razlika med izvozom in uvozom) bok rasti BDP prispeval 0,7 odstotne točke, kar je pol manj od majske napovedi (in manj kot leta 2014, ko je neto izvoz k rasti BDP prispeval 1,6 odstotne točke). Izvoz bo sicer vletu 2016 po oceni EK zrasel za 4,7 odstotka (v majski napovedi je EK še napovedovala 5,3-odstotno rast izvoza).
Bo pa prispevek domače zasebne porabe leta 2016 dosegel 1,1 odstotne točke. (Še opaznejša razlika se bo po mnenju EK zgodila vletu 2017, ko naj bi neto izvoz k rasti BDP prispeval le 0,1 odstotne točke, domača zasebna poraba pa 2,4 odstotne točke.)
BS: Pričakuje se vec naložb v opremo in stroje
Pri Banki Slovenije (BS) opozarjajo na izboljšanje strukture rasti, ki se ob siceršnji rasti izvoza kaže prek rasti porabe gospodinjstev. »Finančni presežki gospodinjstev in podjetij (na ravni 6,5 odstotka BDP) pogojujejo rast zasebne porabe, potencial rasti porabe trajnih dobrin ter naložbe v opremo in stroje,« pravi viceguvernerka Mejra Festič.
Dodaja, daje ob znižanju državnih naložb v infrastrukturo pričakovati rast naložb zasebnega sektorja v opremo in stroje. »Naložbe v tehnološko obnovo so nujne za ohranjanje konkurenčnosti gospodarstva in povečevanje potenciala rasti,« poudarja Festičeva.
Bruselj poslabšal napoved za Nemčijo
Potem ko je že včeraj dopoldne iz Nemčije prišla vest, da so septembra nemška podjetja že tretji mesec (glede na prejšnjega) dobila manj naročil, tako domačih kot izvoznih, je tudi objava jesenskih napovedi EK prinesla slabšo napoved za Nemčijo. Njen BDP bo prihodnje leto zrasel za 1,9 odstotka.
Kot predvideva EK, bosta nemški izvoz in uvoz prihodnje leto zrasla precej manj kot letos. Uvoz, na primer, naj bi se povečal za 5,3 odstotka (letos za 6,4 odstotka), medtem ko naj bi se nemški izvoz v letu 2016 okrepil le za 4,3 odstotka (letos za 5,8 odstotka). Prispevek neto izvoza k rasti nemškega BDP bo po oceni EK prihodnje leto celo negativen.
Bo pa tudi v Nemčiji rast temeljila na domači porabi: a se bo v letu 2016 bolj kot zasebna poraba (ta bo zrasla za 1,9 odstotka) povečala državna poraba (ta bo po napovedi EK večja za dva odstotka).

 

 

Medij: Finance
Rubrika: Ostalo
Avtorji: Albina Kenda
Teme: mali delničarji
Datum: Pet, 06. nov.. 2015