Delo,Gospodarstvo, Marjeta Šoštarič, 07. 11. 2015

Jeklarji do večine v Perutnini Ptuj
Prevzem Slovenska industrija jekla objavila prevzemno namero še za Holding PMP v večinski lasti skupine menedžerjev ptujske družbe
Ljubljana - Slovenska industrija jekla (Sij) je objavila prevzemno namero za odkup vseh 76.870 delnic Holdinga PMP, družbe v večinski lasti vodilnih menedžerjev Perutnine Ptuj, ki obvladuje deset odstotkov ptujske skupine.
MARJETA ŠOŠTARIČ
Sij bi tako svoje lastništvo v Perutnini, ki jo je prejšnji teden dokapitaliziral s 40 milijoni evrov, povečal na več kot polovico. Jeklarska družba je z omenjeno dokapitalizacijo postala skoraj 46-odstotna lastnica največjega slovenskega mesnopredelovalnega sistema. S prevzemom holdinga bi ta delež povečala na 51,34 odstotka, nato pa bo morala uresničiti tudi svojo napoved in objaviti še prevzemno ponudbo za preostale delnice Perutnine Ptuj, po osem evrov za delnico.
Na skupščini zadnji dan avgusta, kjer je bila potrjena dokapitalizacija, je predvsem male delničarje zanimalo, ali so si vodilni v Perutnini s sklenitvijo opcijske pogodbe (ki je vodilni takrat niso zanikali) zagotovili boljšo ceno delnic
družbe od preostalih delničarjev, potem ko je bilo neuradno slišati,
da bo prevzemna cena za delnico holdinga znašala sto evrov. Če bi bilo to res, bi moral Sij za vse delnice, ki so v lasti 31 delničarjev, odšteti 7,69 milijona evrov.
Koliko bo ponudil za delnico
Člani uprave so skupaj lastniki 43.197 delnic Holdinga PMP, to je 56,19 odstotka osnovnega kapitala Holdinga PMP, od tega ima Roman Glaser v lasti 12.925 delnic (16,81 odstotka), Nada Krajnc 10.982 (14,29 odstotka), Tone Čeh 10.825 (14,08 odstotka) in Milan Čuš 8465 delnic (11,01 odstotka).
Ti štirje člani uprave Perutnine Ptuj bi kot skupaj 56-odstotni lastniki holdinga prejeli 4,32 milijona evrov. Največji posamični lastnik holdinga (22,41 odstotka) pa se skriva za fiduciarnim računom pri odvetniku Roku Soncu. Kot so objavili po skupščini v društvu malih delničarjev (MDS), Roman
Glaser ni zanikal, da je ponujena cena po opcijski pogodbi sto evrov za posamezno delnico, pri čemer ne gre pozabiti, da so bile delnice Holdinga PMP junija letos na javni dražbi NLB prodane za vsega 15 evrov na delnico.
Sij je o prevzemni nameri obvestil Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Javno agencijo Republike
Slovenije za varstvo konkurence, poslovodstvo ciljne družbe in predstavnike delavcev oziroma delavce ciljne družbe ter predstavnike delavcev oziroma delavce prevzemne družbe. Prevzemno namero je skladno s pravili objavil tudi na spletnih straneh Ljubljanske borze.
V najpozneje tridesetih dneh in ne prej kot v desetih in dneh po objavi namere bo Sij objavil tudi prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic. V včeraj objavljeni nameri za prevzem pa ni informacije o tem, koliko bo ponudil za delnico.
Roman Glaser, predsednik uprave Perutnine Ptuj Foto Tadej Regent
 

Medij:Delo

Rubrika:Gospodarstvo

Avtorji:Marjeta Šoštarič

Teme:mali delničarji

Datum:Sob, 07. nov.. 2015