• Medij: Novi tednik
  • Datum objave: četrtek, 05.05.2022

NOVI TEDNIK SIP 5 5 2022

Lani rekordni prihodki šempetrskega proizvajalca kmetijskih strojev 

Med prvimi podjetji s Celjskega, kjer so se lastniki že odločili, koliko dobička si bodo razdelili, je tudi letos šempetrski proizvajalec kmetijskih strojev. Podjetje je v letu 2021 poslovalo zelo dobro. Zabeležilo je rekordne rezultate, čeprav se je celo leto spopadalo z velikimi težavami v dobavnih verigah. Izdelalo je 5. 246 kosilnic, zgrabljalnikov in obračalnikov, kar je za petino več kot v letu 2020. Bilančni dobiček Sipa je ob koncu lanskega leta znašal 13, 8 milijona evrov, a so delničarji za dividende namenili manj kot desetino tega zneska. Družba bo namreč tudi v prihodnjih letih veliko vlagala v razvoj novih strojev in v posodobitev opreme.

Na seji skupščine, ki je bila konec aprila, se je pravzaprav ponovil lanski scenarij, le z drugačnimi številkami. Upravni odbor, ki ga vodi Uroš Korže, sicer največji lastnik podjetja, je predlagal, naj podjetje letos za dividende nameni malo več kot milijon evrov. To pomeni, da bi bruto dividenda na delnico znašala 2, 5 evra, kar je 10 centov več kot lani. Vseslovensko združenje malih delničarjev je temu nasprotovalo in predlagalo šestkrat višje dividende. Bilančni dobiček Sipa je ob koncu lanskega leta znašal 13, 8 milijona evrov in če bi drugi delničarji na seji podprli predlog združenja, bi podjetje svojim lastnikom razdelilo kar 6, 2 milijona evrov. V združenju so prepričani, da izplačilo tako visokih dividend ne bi negativno vplivalo na načrte podjetja, bilo bi pa pozitivno za male delničarje, ki morajo borznoposredniškim družbam in bankam za hrambo delnic plačevati vedno višje stroške.

Na koncu je tako kot lani obveljal nasprotni predlog družbe Lafin, ki je lastnica malo manj kot 8 odstotkov Sipa in je v lasti prokurista Ladislava Ajdnika. Ta je predlagal, naj podjetje za dividende nameni malo več kot 1, 2 milijona evrov oziroma tri evre bruto dividende na delnico. Delničarji so takšen predlog soglasno podprli.

Izjemna rast v zadnjih petih letih

Lastniki Sipa so na seji skupščine potrdili tudi poročilo o lanskem poslovanju, ki je bilo spet zelo dobro. Po koronskem letu 2020, ko se je večletna rast nekoliko ustavila, je podjetje v letu 2021 zabeležilo rekordne rezultate, čeprav se je celo leto spopadalo z vedno hujšimi motnjami v dobavnih verigah. Ustvarilo je 42, 1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 30 odstotkov več kot leto prej, in 4, 2 milijona evrov čistega dobička. Za primerjavo- leta 2016 je šempetrska tovarna imela 17 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in malo manj kot milijon evrov čistega dobička. Predsednik upravnega odbora Uroš Korže poudarja, da je tolikšen poslovni izid predvsem posledica nenehnega izboljševanja produktivnosti, digitalizacije poslovnih procesov ter uspešnega obvladovanja stroškov.

Sip, ki se je v zadnjih letih usmeril predvsem v izdelovanje strojev za košnjo in spravilo travinje za velike kmetijske proizvajalce in profesionalne kmete, je lani prodal 5. 246 različnih kmetijskih strojev, kar je za petino več kot v letu 2020. Podjetje veliko vlaga v razvoj novih izdelkov, poleg tega ves čas posodablja svojo proizvodnjo. Lani je za naložbe v osnovna sredstva namenilo 6, 8 milijona evrov.

Aprila so v Sipu začeli graditi novo poslovno stavbo. Namenjena bo različnim dejavnostim, od šolanja prodajnega osebja do predstavitve novih strojev.

Prodaja zrasla doma in v tujini

Šempetrska tovarna je lani prodajo povečala tako na domačem kot tujem trgu. Doma je ustvarila 8, 2 milijona evrov prihodkov, kar je 2 milijona evrov več kot v letu 2020. Še nekoliko višjo rast prodaje kot v Sloveniji je zabeležila na tujih trgih. Sip svoje stroje prodaja po vsem svetu, prisoten je v več kot tridesetih državah. Njegovi največji izvozni trgi so Avstrija, Francija, Nemčija, Švica in Italija. 

  • Medij: Novi tednik
  • Avtor: JANJA INTIHAR
  • Datum objave: četrtek, 05.05.2022
  • Stran: 5