• Medij: Finance
  • Datum objave: četrtek, 09.11.2023

TELEKOM 9 11 2023

V prihodnjem letu načrtujejo 717,4 milijona evrov poslovnih prihodkov in 43,2 milijona evrov čistega dobička

Skupina Telekom Slovenije je v letošnjem devetmesečju ustvarila 518,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 33,4 milijona evrov ali sedem odstotkov več kot v istem času lani. Dobiček iz poslovanja (EBID je znašal 59,51 milijona evrov, kar je 16 odstotkov več, kosmati denarni tok (EBITDA) pa 181,79 milijona evrov oziroma štiri odstotke več kot do konca lanskega septembra. Čisti dobiček je dosegel 39,923 milijona evrov, kar je dva odstotka več kot v devetih mesecih lani. Neto finančni dolg se je zmanjšal za 11 odstotkov, na 357,62 milijona evrov.

Hkrati v Telekomu, ki ga vodi Boštjan Košak, dodajajo, da bodo letos presegli prvotno načrtovane poslovne prihodke, dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo (EB1TDA) in čisti dobiček. Na podlagi trenutno znanih informacij je ocena, da bodo poslovni prihodki znašali 699 milijonov evrov, dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) 226 milijonov evrov ter čisti dobiček 38 milijonov evrov. To je precej več od dosedanjih ciljev, ki so predvidevali 680, 8 milijona evrov poslovnih prihodkov (nov načrt je višji za slabe tri odstotke), 206,2 milijona evrov EBITDA (nov načrt je višji za skoraj 10 odstotkov) ter 20,1 milijona evrov čistega dobička (nov načrt je skoraj podvojen).

Delnica Telekoma je kljub izboljšanemu poslovanju v borznem trgovanju po objavi zrasla le za 0, 9 odstotka in dosegla vrednost 57 evrov za lot. To je bila najvišja vrednost tudi v nenavadni rasti delnice med koncem septembra in oktobra, ko je- brez javno znanega povoda, smo opozorili- pridobila 15,4 odstotka.

Spomnimo, da je Telekom Slovenije 1. maja podražil svoje storitve - in učinek je bil v bilanci viden že ob polletju. Telekom je že pred podražitvijo svoje stranke obvestil tudi, da bo lahko kadarkoli svoje storitve dražil oziroma »usklajeval« z inflacijo, kar je zapisal tudi v splošne pogoje, a hkrati miril, da tega ne bo storil letos. Doslej še ni, v družbi pravijo, da tega letos ne bodo storili.

A, še enkrat, Telekom je storitve- od paketov do opominov- podražil mimo inflacijske klavzule. Podražitve v skladu z inflacijo pa lahko naročnike še čakajo v prihodnje, in to na višje osnovne cene, ki bodo po najnovejših podražitvah veljale po 1. maju.

Od kod več prihodkov in zakaj višji stroški

»Na mobilnem segmentu končni trg so prihodki večji zaradi rasti števila naročnikov tako v Sloveniji kot na Kosovu, kjer raste tudi število predplačnikov, ter večjih prihodkov mobilnega trgovskega blaga in prihodkov na veleprodajnem trgu. Telekom Slovenije ob tem dosega rast na področju finančnih storitev, eZdravja, zavarovanj in IT-storitev ter blaga. Večje prihodke na trgu so dosegle tudi vse odvisne družbe, pojasnjujejo v družbi.

Precej večji, za skoraj dva milijona evrov, so prihodki iz najemnin: skupina je lani v takem času imela dobrih osem milijonov evrov prihodkov, letos 9,895 milijona evrov, matična družba pa je lani ustvarila 8,6 milijona evrov prihodkov iz najemnin in letos 10,724 milijona evrov.

Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih stroške iz storitev zvišala za 7,7 milijona evrov, največ, za dobrih 4,5 milijona evrov, so višji stroški podizvajalcev, za slabe tri milijone evrov so se zvišali stroški telekomunikacijskih storitev zaradi večjih veleprodajnih prihodkov.

Škoda po poplavah in državna pomoč

Skupina Telekom Slovenije je do konca septembra dobila 2,3 milijona evrov državne pomoči zaradi dragih energentov. »Če bi bila cena energentov na ravni leta 2022, z upoštevano državno pomočjo za energente ter prilagoditvijo za neto učinek poplav, bi bil dobiček iz poslovanja večji za 37 odstotkov glede na primerljivo obdobje leta 2022, so zapisali.

Skupina Telekom Slovenije in družba Telekom Slovenije sta po avgustovskih poplavah imeli za 14,2 milijona evrov škode (v matični družbi 9,8 milijona evrov, v GVO preostanek), toliko soje prijavili na zavarovalnice, občine in ministrstva. »Skupina Telekom Slovenije si bo prizadevala, da ji bo škoda povrnjena. Obsega morebitnih povračil ni mogoče oceniti, zato iz tega naslova niso evidentirani učinki na računovodske izkaze, so dodali. So pa v izkazih upoštevali pripoznan skupni neto učinek vpliva na dobiček iz poslovanja v skupini vrednosti 5,3 milijona evrov, od tega v družbi Telekom Slovenije 2,7 milijona evrov. »Ocenjene slabitve sedanje vrednosti opredmetenih osnovnih sredstev v skupini znašajo 8,1 milijona evrov, od tega v družbi Telekom Slovenije 3,7 milijona evrov in so v izkazu poslovnega izida pripoznane med drugimi odhodki poslovanja. Učinke slabitev je treba obravnavati skupaj z ocenjenimi drugimi prihodki iz poslovanja (prihodki od zavarovalnin in prihodki od odprave rezervacij za prejete subvencije), ki v skupini Telekom Slovenije znašajo 2, 8 milijona evrov, od tega v družbi Telekom Slovenije milijon evrov, dodajajo.

Tožba za 123 milijonov evrov

Spomnimo tudi, daje Telekom 23. marca prejel kolektivno odškodninsko tožbo, ki jo je zoper družbo vložilo Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD), in sicer »zaradi vračila prikrajšanja« v ocenjeni višini 122,7 milijona evrov. V VZMD, kjer tožijo tudi Telemach, Al in T-2, je bilo v zadnjih petih letih zaradi enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov na mobilno in fiksno telefonijo, televizijo in internet, brez vnaprej predvidenih razlogov in metode zvišanja cene, oškodovanih najmanj 450 tisoč Telekomovih naročnikov, pri preostalih operaterjih pa še približno 800 tisoč naročnikov, so dodali.

Kakšni so načrti za prihodnje leto in do leta 2028?

Nadzorni svet je včeraj sprejel tudi strateški poslovni načrt skupine Telekom Slovenije za obdobje 20242028. Iz povzetka načrta ni mogoče še razbrati podrobnosti, navajajo pa, da bodo osredotočeni na tri strateške stebre:

na telekomunikacijskih trgih v Sloveniji in tujini želijo povečevati prihodke in tržne deleže, poseben poudarek bodo »namenili večji izkoriščenosti že zgrajene infrastrukture«;

največjo rast načrtujejo na segmentu IKT in digitalnih storitev, vrednost storitev nameravajo poviševati z vključevanjem rešitev kibernetske varnosti;

učinkovitost poslovanja pa nameravajo izboljšati z nadaljnjo digitalizacijo poslovanja, znižanjem stroškov in večjo učinkovitostjo investiranja.

Načrt Telekoma za prihodnje leto:

poslovni prihodki: 717,4 milijona evrov,

EBITDA: 233,6 milijona evrov,

čisti dobiček: 43,2 milijona evrov,

naložbe: 235,7 milijona evrov.

Strateški cilji skupine Telekom Slovenije za obdobje 20242028:

EBITDA v letu 2028: 280 milijonov evrov,

čisti dobiček v letu 2028: 83 milijonov evrov,

naložbe v obdobju 20242028: 951 milijonov evrov, dividenda politika: izplačilo dividend v višini od 30 do 50 odstotkov čistega dobička skupine Telekom Slovenije, upoštevaje vsakokratni finančni položaj in investicijske potrebe skupine.