• Medij: Gorenjski glas
  • Datum objave: petek, 16.06.2023

GORENJSKI GLAS 16 6 2023

Novomeška Krka je imela ob koncu lanskega leta 408,2 milijona evrov bilančnega dobička, od tega naj bi ga polovico namenili za dividende, četrtino za rezerve, četrtino pa naj bi ga prenesli v naslednje poslovno leto. Če bodo delničarji na skupščini 6. julija soglašali s tem predlogom, bodo imetniki delnic prejeli 6,6 evra bruto dividende na delnico. Dividende naj bi jim začeli izplačevati 20. julija.

Delničarji Telekoma Slovenije se bodo zbrali na skupščini danes, 16. junija. U prava in nadzorni svet predlagata, da bi bilančni dobiček za lani v višini 40,3 milijona evrov ostal nerazporejen in da bi vsega prenesli v naslednje poslovno leto. Razlog za takšen predlog je koriščenje približno 3,8 milijona evrov državne pomoči za blažitev visokih cen električne energije; po zakonu pa družbe, ki si izplačujejo dobiček, niso upravičene do pomoči. Vseslovensko združenje malih delničarjev predlaga nasprotni predlog, po katerem bi za dividende namenili 29,4 milijona evrov oziroma 4,5 evra bruto na delnico in delničarjem izplačali dividende 30. junija. V združenju so prepričani, da je družba sposobna izplačati tako dividende kot vrniti državno pomoč.

Družba NLB namerava letos izplačati delničarjem 110 milijonov evrov dividend, in sicer v skladu s prakso zadnjih let v dveh delih. O prvi polovici zneska- o 55 milijonih evrov in dividendi 2,75 evra bruto na delnico bodo delničarji odločali na skupščini 19. junija, o drugi polovici pa predvidoma proti koncu leta. Prvi del dividende bodo delničarji prejeli 27. junija.

Družba Luka Koper jeimela na zadnji lanski dan 50,2 milijona evrov bilančnega dobička. Po predlogu uprave in nadzornega sveta naj bi 35 milijonov evrov namenili za izplačilo dividend v višini 2,5 evra bruto na navadno delnico, preostanek pa naj bi ostal nerazporejen. Delničarji bodo o tem odločali na skupščini 28. junija, dividendo pa naj bi prejeli 31. avgusta.

  • Medij: Gorenjski glas
  • Avtor: Cveto Zaplotnik
  • Datum objave: petek, 16.06.2023
  • Stran: 9