• Medij: MEGAFON.SI
  • Datum objave: petek, 19.04.2024

MEGAFON TELEKOM

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) bo na skupščini Telekoma Slovenije podalo nasprotni predlog, po katerem bi družba izplačala dividende za lani skupaj z avgustovskim izplačilom dela dividende, ki ga delničarjem po njihovih navedbah dolguje še za leto 2022. Ob tem so v združenju znova kritizirali drobljenje dividend na več obrokov.

Kot so danes sporočili iz VZMD, ob 47,1 milijona evrov Telekomovega čistega dobička v letu 2023 in 66,5 milijona evrov bilančnega dobička konec leta 2023 zavračajo argument, da se dividend ne izplača, ker bi morala družba vrniti državno pomoč v višini 3,57 milijona evrov. “Združenje bo zato ob sklicu skupščine podalo nasprotni predlog, ki bo predvideval izplačilo dividende za leto 2023 skupaj z avgustovskim izplačilom dela dividende, ki ga družba delničarjem dolguje še za leto 2022,” so zapisali.

Telekom Slovenije je namreč marca izplačal polovično dividendo za leto 2022, drugi del pa bo izplačal avgusta. V VZMD so izpostavili, da gre za zapoznele dividende, ki bi jih morali delničarji prejeti že lani. “Hkrati je skrajno problematično tudi drobljenje izplačil dividend na več obrokov, na kar je VZMD opozarjal že na letošnji februarski skupščini in pred njo,” so navedli.

Družba bi po njihovih besedah namreč lahko izplačala dividende v enkratnem znesku ter se tako izognila “popolnoma nepotrebnim” stroškom večkratnih izplačil, ki poleg družbe še posebej in nesorazmerno bremenijo manjše vlagatelje. “Ob vse višjih stroških in nadomestilih, ki jih obračunavajo borznoposredniške družbe oziroma finančni posredniki, lahko v primerih številnih malih delničarjev stroški izplačil dividend predstavljajo pretežni del, pogosto pa kar celoto ‘prejete’ dividende,” so zapisali.

Uprava in nadzorni svet Telekoma sta namreč nedavno predlagala, da se čisti dobiček poslovnega leta 2023 ne izplača delničarjem v obliki dividend, pač pa se razporedi v rezerve. Iz enakega razloga telekomunikacijski operater že lani ni delil predlanskega dobička, ki ga je nato sklenil izplačati letos.

Bilančni dobiček Telekoma Slovenije na dan 31. december 2023 znaša 66,5 milijona evrov. Od tega so Telekomovi delničarji že na skupščini februarja letos sklenili 40,3 milijona evrov nameniti za izplačilo dividend. Prvi del dividende v višini 3,10 evra bruto na delnico je družba izplačala 22. marca, drugi del v enaki višini bo izplačala 23. avgusta.