• Medij: STA

Ljubljana, 1. avgusta - Delničarji družbe Mladinska knjiga Založba so danes na skupščini potrdili nasprotni predlog, da družba od okoli 328.500 evrov bilančnega dobička za dividende nameni okoli 321.700 evrov oz. 0,27 evra bruto na delnico, so sporočili iz družbe.

Vodstvo družbe je predlagalo, da se bilančni dobiček ne deli in se prenese v naslednje leto. Na skupščini pa so bili, kot so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), vloženi trije nasprotni predlogi, med njimi predloga VZMD in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima okoli 51-odstotni delež, za izplačilo 0,27 evra dividende na delnico.

Sprejet je bil predlog DUTB, ki je predvidel izplačilo dividend konec novembra letos. V VZMD so želeli čimprejšnje izplačilo dividend tudi zaradi ukinjanja registrskih računov, da bi delničarji dividendo dobili pred prenosi z registrskih računov, so sporočili.

Delničarji so podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za leto 2016 in za revizorja letošnjega poslovanja potrdili družbo Deloitte revizija.

DUTB je večinski lastnik družbe postala lani, ko je terjatve, ki so bile nanjo prenesene z NLB in Abanke, pretvorila v lastniški delež. NLB in Abanka sta sicer leta 2014 51,2-odstotni delež Mladinske knjige prodajali na dražbah, ponudbo v višini 5,36 milijona evrov je podala tržiška založba Učila International, ki pa nato kupnine do roka ni poravnala.

Večinsko lastništvo družbe je na bankah pristalo po stečaju mariborskega cerkvenega holdinga Zvon Dva, po katerem so 69-odstotni delež založbe dobile banke upnice. V začetku leta 2013 je družba Kompas MTS dala nezavezujočo ponudbo za nakup delnic, a se za to na koncu ni odločila. Prodajni konzorcij bank je nato junija 2013 razpisal prvo licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče.

Konec septembra je sledil drugi poskus prodaje, prav tako neuspešen, izklicna cena je bila dobrih 11 milijonov evrov. Kot možni kupec se je omenjala založba Učila International, ki k dražbi ni pristopila. Zatem se je o morebitnem nakupu z bankami upnicami začela pogovarjati tudi iniciativa Skupaj za knjigo, ki je k sodelovanju pri nakupu povabila še zaposlene na založbi. Po ustanovitvi istoimenske družbe je oddala nezavezujočo ponudbo, a je bila zavrnjena z utemeljitvijo, da še nima kapitala.