• Medij: Novi tednik
  • Datum objave: četrtek, 11.01.2024

CINKARNA CELJE DIVIDENDE 2022

Uprava in nadzorni svet Cinkarna Celje sta za 13. februar sklicala izredno sejo skupščine delničarjev. Edina točka dnevnega reda je delitev bilančnega dobička, ki ga je družba imela v letu 2022. Dividende naj bi znašale 2,77 evra bruto na delnico, delničarji naj bi jih dobili deset dni po seji. Cinkarna lani ni razdelila bilančnega dobička niti ni o tem na redni seji skupščine sprejela nobenega sklepa.

Cinkarna Celje je leta 2022 ustvarila 43,3 milijona evrov čistega dobička, kar je največ v njeni zgodovini, vendar so kljub temu njeni lastniki lani ostali brez dividend. Razlog je bila državna pomoč, ki jo je podjetje dobilo za omilitev posledic energetske krize. Če bi v letu 2023 ali za leto 2023 izplačalo dobiček, bi državna sredstva moralo vrniti. Izguba pomoči, ki naj bi lani znašala od pet do sedem milijonov evrov, bi za cinkarno pomenila večjo premoženjsko škodo, so opozorili v družbi. Na lanski redni seji skupščine je zato uprava delničarjem predlagala, naj se v letu 2023 odpovedo dividendam in naj bilančni dobiček v višini 25 milijonov evrov ostane nerazporejen. S takšnim predlogom se niso strinjali v Društvu Mali delničarji Slovenije. Želeli so, da cinkarna za dividende nameni 21,7 milijona evrov bilančnega dobička ali 2,8 evra bruto na delnico. Uprava njihovega predloga ni upoštevala, zato je društvo vložilo nasprotni predlog, v katerem je poleg izplačila dividend še predlagalo, naj cinkarna 3 milijone evrov bilančnega dobička porabi za takojšnje vračilo polovice državne pomoči. Nasprotni predlog o delitvi bilančnega dobička je pripravilo tudi Vseslovensko združenje malih deležnikov. Predlagalo je, naj cinkarna za dividende, ki naj jih izplača prvi teden v januarju 2024 in se tako izogne vračilu državnega denarja, nameni 23,4 milijona evrov ali tri evre bruto za delnico. Preostanek bilančnega dobička naj ostane nerazporejen. Takšen sklep, a z drugačnimi številkami, zdaj predlagata tudi uprava in nadzorni svet.

Za dividende polovica predlanskega dobička

Na lanski seji skupščine delničarji niso podprli nobenega od predlaganih sklepov, sprejeli niso niti sklepa, da bilančnega dobička ne bodo razdelili.» Razplet glasovanja je sicer neobičajen, a smo z njim vseeno zadovoljni. Za podjetje pomeni, da mu zaradi neizplačila dividend ne bo treba vračati pomoči za omilitev posledic energetske krize. To mu bo omogočilo večjo konkurenčnost,« je po seji povedal predsednik uprave Aleš Skok. Cinkarna Celje je namreč pred trajnostno prenovo, za katero bo zaradi načrtovane spremembe tehnologij in za vlaganja v večjo energetsko samooskrbo potrebovala veliko denarja. Če bi lani izplačala dividende, bi državi morala vrniti od 5 do 7 milijonov evrov.

Ker torej cinkarna ni mogla izplačati dobička iz leta 2022 v letu 2023, lahko pa ga izplača v kasnejših letih, sta se uprava in nadzorni svet, tako kot sta napovedala po lanski seji skupščine, odločila za sklic izredne seje. V skladu z dividendno politiko družbe delničarjem predlagata, naj za dividende namenijo polovico predlanskega čistega dobička oziroma 21,6 milijona evrov bilančnega dobička. Preostanek bilančnega dobička v višini 3,3 milijona evrov pa naj ostane nerazporejen. Bruto dividenda na delnico bi znašala 2,77 evra. Delničarji bodo dividende dobili 23. februarja.

Po objavi informacije o delitvi dividend se je na borzi vrednost delnice Cinkarne Celje povečala za malo več kot 10 odstotkov. Med lastnike cinkarne se je isti dan, ko je bil objavljen sklic izredne seje skupščine, vpisal tudi predsednik uprave Aleš Skok. Kot je družba sporočila na spletnih straneh Ljubljanske borze, je kupil 800 delnic in zanje plačal 16.800 evrov oziroma 21 evrov za eno delnico.

  • Medij: Novi tednik
  • Avtor: JI
  • Datum objave: četrtek, 11.01.2024
  • Stran: 4