SI21.com, 14.12.2013

Beloruska gospodarska zbornica in Gospodarska zbornica Slovenije sta v sodelovanju z Javno agencijo Spirit in Ministrstvom za zunanje zadeve RS v Minsku pripravili Belorusko - slovensko poslovno konferenco, ki se je je 12. decembra 2013 udeležilo več kot 60 predstavnikov slovenskih in beloruskih podjetij.

Na poslovni konferenci sta uvodoma zbrane nagovorila namestnica ministra za zunanje zadeve Belorusije Elena Kupchina in generalni direktor Direktorata za gospodarsko diplomacijo na MZZ dr. Stanislav Raščan, sicer sopredsedujoča Slovensko-beloruske medvladne komisije, ki prav v teh dneh zaseda v Minsku.

Priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama sta predstavila namestnik predsednika beloruske Gospodarske zbornice Vladimir Ulakhovich in Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS. Te se kažejo predvsem na področju energetike, inženiringa in gradbeništva, kmetijstva, transporta in logistike, telekomunikacij, avtomobilske industrije in turizma. Gospodarsko sodelovanje med državama je sicer že tradicionalno dobro, blagovna menjava, ki je lani znašala nekaj manj kot 60 milijonov evrov pa se v zadnjih letih povečuje.

V sklopu poslovne konference so potekali tudi dvostranski pogovori (B2B) med predstavniki slovenskih in beloruskih podjetij. Opravljenih je bilo več kot sto razgovorov in sklenjenih nekaj konkretnih dogovorov o prihodnjem sodelovanju.

Ob tem so se v okviru zasedanja meddržavne mešane komisije nekateri slovenski gospodarstveniki sestali tudi s predstavniki različnih beloruskih ministrstev. Beloruski poslovneži naj bi Slovenijo obiskali prihodnje leto.

Gospodarske delegacije v Minsk so se udeležili predstavniki naslednjih podjetij: Riko, Albin Promotion, ACS - Avtomobilski grozd Slovenije, Duol, Gonzaga Pro, Helios Group, VZMD, Inštitut za turizem in šport Radenci, Iskratel, Klima Petek, Kovintrade, Predilnica Litija in Stubelj.

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items