RA SLOVENIJA 1, 27.06.2007, DOGODKI IN ODMEVI, 15.30
Pred poldrugo uro se je končala trinajsta redna letna skupščina Poslovnega sistema Mercator. Udeležilo se je je prek sedemdeset odstotkov kapitala, med pomembnejšimi potrjenimi sklepi pa so dvajsetodstotna dokapitalizacija družbe in višina dividende, ki bo štiri evre na delnico, tako kot je to predlagala uprava Žige Debeljaka. Za izpraznjeni stol v nadzornem svetu trgovske družbe sta se spopadla dva večja lastnika, Istrabenz in Infond Holding, vendar delničarji niso potrdili nobenega od predlaganih predstavnikov.

Poroča Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ: Predlagana dvajsetodstotna dokapitalizacija Mercatorja je tokrat dobila skoraj stoodstotno podporo prisotnih delničarjev, svež kapital bo, kot je po skupščini povedal predsednik Mercatorjeve uprave Žiga Debeljak omogočil nadaljnji razvoj družbe.
ŽIGA DEBELJAK: In sicer ima v skladu s skupščinskim pooblastilom uprava v predhodnem soglasju nadzornega sveta možnost izdati do dvajset odstotkov novega kapitala z izključitvijo prednostne pravice za namen strateških povezav, ki bi jih Mercator izvedel v prihodnosti.
ROGELJ: Spopad med Mercatorjevimi lastniki pa se je vnel za izpraznjen stol v nadzornem svetu družbe, potem ko je iz njega lani odstopil Gorazd Čuk. Istrabenz je na ta položaj vnovič predlagal Srečka Kendo, na sami skupščini pa je Infond Holding podal nasprotni predlog in za članico nadzornega sveta predlagal Vido Lorber iz Infonda, vendar delničarji niso podprli nobenega od predlaganih predstavnikov. Debeljak razpleta dogodkov ni želel komentirati.
DEBELJAK: Ga ne komentiram in nadaljnjih vprašanj o tem ne bi želel komentirati, bi prosil, da se obrnete na naše lastnike, če menite, da bi vam karkoli v zvezi s tem lahko komentirali.
ROGELJ: Na vprašanje, ali morda že čuti domnevna nesoglasja med največjimi lastniki, pa je odgovoril:
DEBELJAK: Naloga uprave je voditi družbo v dobro vseh delničarjev in v skladu z začrtano strategijo in seveda nadzorni svet takšno delovanje uprave podpira, in to je edino, kar nas zanima.
ROGELJ: Skupščina je sicer podprla tudi vse ostale predlagane sklepe, razen paketa statutarnih sprememb, v katerem je uprava predlagala zmanjšanje števila članov nadzornega sveta iz sedanjih dvanajst na devet članov. Z nasprotnim predlogom za višjo dividendo pa so pogoreli tudi mali delničarji, tako bo dividenda za lani štiri evre na delnico, tako kot je to predlagala uprava.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 27. 06. 2007
Termin: 15:30
Trajanje:2