Mag.Verbič se je opoldne sestal s finančnim ministrom dr.Bajukom.Pogovor je zadeval spremembe zakonodaje,ki jih predlaga VZMD,javne prodaje državnih deležev,vključno s primerom NKBM,bližnjo Generalno skupščino Euroshareholders v Ljubljani,s predstavitvijo.

Pogovor je potekal v smeri prizadevanj VZMD za spremembe in dopolnitve področne zakonodaje - posebej Zakona o gospodarskih družbah, Zakona o prevzemih, Zakona o družbah pooblaščenkah (finančnih holdingih) in Zakona o dohodnini - z namenom zagotovitve bolj uravnoteženega odločanja in nadzora v delniških družbah, kar bi prispevalo k izboljšanju razmer na kapitalskem trgu ter ugodnejšemu ekonomskemu položaju posameznika in družbe. V zvezi z Zakonom o dohodnini je mag. Verbič posebej izpostavil problem retroaktivnost Zakona in posledično sporno obdavčitev vseh vrednostnih papirjev pridobljenih do leta 2003 in sicer celo po najvišji stopnji obdavčitve kapitalskih dobičkov (20 %), ne glede na čas lastništva delnic do leta 2006.

Tako je predsednik VZMD na sestanku predstavil celovit predlog sprememb in dopolnitev zakonodaje, ki so ga skozi daljše obdobje ter na podlagi  neposredne prakse in izkušenj pripravile strokovne skupine VZMD, ob sodelovanju številnih uglednih zunanjih sodelavcev in pravnih pisarn. Minister dr. Bajuk je pokazal veliko zanimanje za predloge VZMD, še posebej pa v smeri zaščite pravic in dodatnih vzpodbud za malo delničarstvo, dolgoročnejše investiranje državljanov in tovrstne oblike varčevanja v Republiki Sloveniji. S tem v zvezi sta se sogovornika dogovorila, da VZMD pripravi in posreduje še nekatere dodatne predloge in rešitve.

Seveda je beseda tekla tudi o procesu umika države iz gospodarstva oz. alternativah umika Republike Slovenije iz neposrednega lastništva številnih delniških družb, vlogi »paradržavnih« skladov Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD), načrtovanih javnih prodajah državnih deležev državljanom ter izkušnjah iz primera Nove kreditne banke Maribor (NKBM) ipd. Ob izmenjavi stališč po zaključeni 1. fazi javne prodaje lastniškega deleža Republike Slovenije v NKBM je mag. Verbič pozdravil načelo javne prodaje ali javne dokapitalizacije prioritetno s strani državljanov, za katerega se je VZMD vselej zavzemalo in ga močno podpira tudi v bodoče in v drugih primerih. Naklonjenost takšnemu pristopu pa je izrazil tudi minister dr. Bajuk.

Glede na izpričan in razveseljiv interes državljanov za sodelovanje v javni prodaji državnih deležev je mag. Verbič ministra seznanil tudi z nekaterimi drugimi pomembnimi vidiki tudi na primeru NKBM. Spričo vstopa prek sto tisoč malih delničarjev v NKBM ter posledično bistveno spremenjene lastniške strukture so namreč več kot upravičene pobude, pričakovanja in zahteve VZMD ter Civilne iniciative NKBM-NE-DAMO, ki se je obrnila na VZMD in se z njim dogovorila za sodelovanje. Pri tem gre v prvi vrsti za zahtevo po spremembi sestave Nadzornega sveta NKBM, ki naj bi ustrezno odražal bistveno spremenjeno lastniško strukturo ter omogočil novim delničarjem ustrezno zastopanost tudi v organu nadzora družbe. Posebej pomembno vprašanje za nove delničarje in njihovo naložbo v NKBM je tudi predvidena 2. faza odprodaje lastniškega deleža Republike Slovenije - predvsem z vidika tokratne določitve načina in postopkov ter njihovega izvajanja. Tudi zato je toliko bolj aktualna in pomembna pobuda za čimprejšnji sklic skupščine NKBM ter pripravljenost VZMD in Civilne iniciative NKBM-NE-DAMO, da izpeljeta postopke za sklic skupščine na zahtevo malih delničarjev. Minister dr. Bajuk je predstavljena prizadevanja in stališča VZMD sprejel z razumevanjem in naklonjenostjo ter izrazil upanje, da bo tudi spričo tega bančna skupina NKBM, vključujoč Poštno banko Slovenije, hitreje pričela izkazovati jasno vizijo, razvojno strategijo ter postala bolj prodorna in uspešna.

Predsednik VZMD je Ministra za finance seznanil tudi s potekom priprav na Generalno skupščino Evropskega združenja delničarjev (Euroshareholders), ki jo bo junija letos gostilo VZMD v Sloveniji. Omenjene skupščine se bodo udeležili tudi najvidnejši predstavniki Svetovne federacije investitorjev (WFIC - World Federation of Investors Corporations), kar predstavlja izjemno priložnost za predstavitev slovenskega gospodarstva, naložbenih možnosti v Sloveniji in regiji ter navezavo pomembnih stikov. Obe združenji (WFIC in Euroshareholders) sta namreč ugledni mednarodni instituciji, ki združujeta vplivne investitorje, ekonomiste in mnenjske voditelje na lokalnih, nacionalnih in transnacionalnih ravneh. V okviru Generalne skupščine in njihovega tridnevnega bivanja v Sloveniji bo VZMD skušalo zagotoviti ustrezne predstavitve, obiske in srečanja, ki bi pomenile kar najboljši izkoristek te enkratne priložnosti. To je po mnenju mag. Verbiča tudi v neposrednem interesu Republike Slovenije in njene ekonomije, zato je bil po sestanku vidno zadovoljen spričo izrazitega zanimanja ministra dr. Bajuka ter njegove pripravljenosti za sodelovanje pri programu in izvedbi spremljajočih dogodkov.

Značke: dz rs