Na današnji skupščini Petrol, Slovenska energetska družba, d.d., sta predstavnika VZMD, dr. Miran Mejak ter mag. Kristjan Verbič, zastopala 1.806 malih delničarjev, preostalih deset pooblaščencev največjih delničarjev Petrola pa 1.350 malih delničarjev (v okviru organiziranega zbiranja pooblastil je na Petrol prispelo skupno 3.156 pooblastil), vendar s predlogom za izvolitev neodvisnega predstavnika malih delničarjev v Nadzorni svet družbe - nesporne strokovne avtoritete dr. Mirana Mejaka - žal ponovno nista uspela. Prav tako VZMD ni prejel nikakršnega odgovora ali pojasnila največjih lastnikov Petrola, paradržavnih skladov KAD in SOD, ki se očitno na interese, pravice in prizadevanja malih delničarjev gladko požvižgata.

 

S tem so se za prazne izkazale številne blagozvočne besede in zagotovila novih predstavnikov paradržavnih skladov ter predstavnikov Vlade Republike Slovenije, da bodo postopki oblikovanja predlogov ter izvolitev novih članov nadzornih svetov transparentni, uravnoteženi in argumentirani ter da bo uveljavljena drugačna praksa upravljanja družb. Mali delničarji tako - po včerajšnji skupščini Zavarovalnice Triglav in današnji Petrolovi skupščini - ostajajo še vedno brez možnosti sodelovanja pri nadzoru in upravljanju družb oz. brez možnosti, da bi ustrezno vplivali na usodo svojih naložb. Sodelavci in člani VZMD se z ogorčenjem in veliko mero zaskrbljenosti sprašujejo, kakšni pretresi in krize se bodo še morale dogoditi, da bo vendarle prišlo do uveljavitve vsaj minimalnih standardov in kulture upravljanja družb, kakršna je samoumevna v urejenih ekonomijah.

 
Sledi slikovito poročilo VZMD TV o dogajanju na današnji skupščini Petrola, kjer sta KAD in SOD, kot največja lastnika, ponovno na sami skupščini presenetila z nasprotnim predlogom na lasten nasprotni predlog sestave novega Nadzornega sveta, ki je skladno z dosedanjo arogantno prakso 40.000 malim delničarjem s preko 25 % lastniškim deležem znova onemogočil sodelovanje pri nadzoru in upravljanju družbe, katere solastniki so.

 

Značke: skupščina