Zapis z gostovanja predsednika VZMD mag. Kristjana Verbiča v Spletni klepetalnici RTV Slovenija - objavljamo nerevidirano besedilo

Klepet s Kristjanom Verbičem (7. april 2006 ob 17:00)

V petek, 7. aprila, ob 17.00. bo gost spletne klepetalnice MMC-ja Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev.

Gosta smo v klepetalnico povabili predvsem v luči zadnjega dogajanja okoli Mercatorja, saj imajo mali delničarji v Mercatorju okoli 26 odstotkov delnic, prav prodaja njihovih delnic pa je ključna za speh ponudbe za odkup četrtine delnic londonskega sklada Altima.

Kaj Vseslovensko združenje malih deležnikov priporoča svojim članom, kakšni sta sploh njihova organiziranost in vloga, vam bo lahko odgovoril naš gost.

Pozdravljeni v spletni klepetalnici Multimedijskega centra. Od 17. uri se nam bo pridružil Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Imate vprašanje zanj? Pošljite ga, gost pa bo odgovoril nanj.

 

 

Kaj svetujete malim delničarjem, ki imajo v lasti delnice Mercatorja?

Da se organizirajo v okviru našega združeja, kot skupina, ki ji lahko nudimo vso razpoložljivo infrastrukturo, kot tudi strokovno podporo. Le tako lahko dosežejo optimalen iztržek (ceno) za svojo naložbo.

Naj se odlocimo za obdrzitev ali prodajo delnic?

Svetujemo domišljen, organiziran in usklajen odziv malih delničarjev. V tem primeru ne kaže hiteti, saj prekoslej lahko pričakujemo nadljno rast.

Kakšna cena bi bila po vašem mnjenu primerna za prodajo delnic Mercatorja? Kdaj bi se jih splačalo prodati?

Naj še enkrat poudarim, da je to odvisno od organiziranosti in usklajenosti malih delničarjev. VZMD bi v primeru ustreznega odziva in interesa poskrbel za formiranje pogajalske skupine, ki bi dosegla maksimalno ceno.

Kaj menite, do kam lahko na borzi prilezejo delnice Mercatorja?

Pri VZMD se - kakor doslej - izogibamo špekulacijam. Cena bo torej v veliki meri odvisna od prej navedenih okoliščin.

Kakšen je sploh interes malih delničarjev Mercatorja, da nastopijo enotno?

Doslej se je na VZMD obrnilo relativno malo delničarjev Mercatorja - cca. 100. Upamo, da bo naš javni poziv botroval večjemu odzivu.

Ali lahko poveste Kkkšne relevantne informacije je danes o Mercatorju, to ste napovedali v izjavi za javnost, pridobila delničarska organizacija?

Izjavo za javnost in javni poziv smo posredovali včeraj pozno zvečer, saj smo želeli počakati na informacije, ki so jih včeraj sporočili klučni akterji aktualnega dogajanja.

Kako ocenjujete Jankovičevo prodajo delnic Mercatorja?

To njegovo avtonomno odločitev težko javno komentiram, sem pa prepričan, da je skrbno pretehtana - tudi z vidika nadaljnjih učinkov te poteze. Sicer pa je njegov odgovor znan.

Ali nameravate ustanoviti pogajalsko skupino za Mercator?

To smo najavili, vendar v primeru, da se zadostno število neposredno zainteresiranih malih delničarjev Mercatorja odzove na našo pobudo in sprejme takšno odločitev. Pogajanja so namreč mogoča le v njihovem imenu.

Kakšen je bil razlog za ustanovitev Vseslovenskega združenja malih delničarjev?

Predlagam, da si obširne podatke in genealogijo ustanovitve VZMD ogledate na naši spletni strani: www.mali-delnicarji.si

Se vam ne zdi, da ste se mali delničarji pozno organizirali? V preteklosti je bilo marsikaj narobe in ste bili oškodovani.

Se strinjam, vendar bolje pozno kot nikoli - seveda pa v naših vrstah še vedno pogrešamo številne, ki bi se organizirali že prej, če ...

Odgovorili ste, naj se mali delničarji organizirajo v okviru našega združenja. Na kakšen način naj se mali delničarji organiziramo, na kateri naslov?

Vsi potrebni podatki, vključno z prijavnico so dostopni na naši prej omenjeni spletni strani.

Kaj svetujete malim delničarjem v velikih slovenskih podjetjih? Kako naj se organizirajo?

Vabimo vas, da se vklučite v delovanje VZMD, se kot skupina posameznega podjetja organizirate ter tako ustrezno zaščitite svoje pravice ter dosežete optimalno uresničevanje vaši interesov. Le skupen nastop to omogoča in pravi naslov je VZMD.

Ali zakonodaja predvideva kakšne posebne mehanizme, ki jih nasproti velikim lastnikom lahko uporabijo mali delničarji?

Da, seveda. Posebej pa si prizadevamo, da bi bi bilo takšnih mehanizmov v prihodnje več, predvsem pa, da bi bili bolj učinkoviti.

Ali lahko naštejete podjetja, v katerih so mali delničarji še ogroženi. In za kakšne nepravilnosti gre?

Interesi malih delničarjev so ne le ogroženi, temveč najpogosteje popolnoma prezrti povsod, kjer mali delničarji niso organizirani.

Ali sami kupujete tudi kakšne tuje delnice? Na katerih trgih?

Žal trenutno - tudi zaradi neobhodnega so-financiranja delovanja VZMD - nisem v položaju, ki bi omogočal tovrstne nakupe.

kaj bi lahko dosegli mali delničarji pri primeru merkatorja, če bi se organizirali po vaše?

Tisto, za kar bi se skupno odločili, da predstavlja njihov cilj - v konkretnem primeru je prejkoslej to čim višja prodajna cena delnic.

čas za klepet se počasi izteka, gostu bomo postavili še tri vprašanja.

Kaj pa delnice Aktive - naj delničarji sprejmemo tisto izplačilo ali naj čakamo in čakamo na vračilo delnic in potencialno boljšo ponudbo same Aktive?

"Tisto izplačilo", ki ga imate verjetno v mislih, sploh ni več aktualno oz. možno. Po naših informacijah lahko v kratkem pričakujete novo ponudbo. Vsekakor pa velja isto, kot v primeru Mercatorja in to se je pri Aktivi doslej že nazorno potrdilo. Torej organiziran in skupen nastop malih delničarjev je pogajalska pozicija oz. vstopnica k pogajanjem in posledično precej višji odkupni ceni ali odškodnini za "iztisnitev".

Ali veste kaj se dogaja z malimi delničarji v Kemofarmaciji?

Ne dovolj, da bi lahko kvalificirano komentiral. Hkrati pa me skrbi, da se na VZMD doslej ni obrnil, niti včlanil nihče iz Kemofarmacije.

lep pozdrav bivši profesor .... A menite, da je problem majhnosti Slovenskega tržišča, da obračajo kapital le eni in isti ljudje, ki se dogovorijo za posle ... pri tem pa izigrajo male delničarje?

Hvala, lep pozdrav tudi tebi ... Problem je vsekakor kompleksen in večplasten, a za VZMD predstavlja bistven problem predvsem precejšnja apatija in nezainteresiranost malih delničarjev, da bi dejansko zaščitili svoje pravice in premoženje. VZMD se v tej smeri trudi, to omogoča, a le skupaj nam lahko zares uspe.

S tem smo zaključili današnji klepet. Kristjanu Vrebiču se zahvaljujemo za obisk in mu želimo še naprej uspešno zastopanje malih delničarjev.

Hvala za vzpodbudne želje in vaše povabilo ter lep pozdrav vsem bralcem, ki jih za dodatne informacije še enkrat vabim k obisku spletne strani VZMD: www.mali-delnicarji.si

 

© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | 1999 -2006 | Vse pravice pridržane