Danes popoldne je predsednik VZMD na podlagi ugotovitev strokovne skupine pri VZMD odposlal odprto pismo predsedniku uprave Petrola.

Spoštovani predsednik uprave družbe Petrol Marko Kryžanowski,


številni mali delničarji se zanimajo, kaj pomeni podpis pisma o nameri oz. sklenitev okvirnega sporazuma o ustanovitvi skupnega podjetja za prodajo naftnih derivatov na območju srednje in jugovzhodne Evrope, o čemer so bili skopo obveščeni le preko javnih občil. Zaskrbljeni za svoj položaj so se mnogi obrnili na Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) s prošnjo, da se zadeva preuči in jih informira ter tudi zaščiti njihove interese.


V tej zvezi je VZMD dne 6. 9. 2006 prosilo za pojasnila pri vodstvu Petrola, vendar doslej nismo prejeli nikakršnega odgovora. Zato vodstvu Petrola - na podlagi načela enakega obravnavanja delničarjev po 221. členu ZGD-1 ter pravice delničarja do obveščenosti po 305. členu ZGD-1 - v imenu številnih malih delničarjev Petrola javno zastavljamo naslednja vprašanja:


- kakšno pravno naravo ima okvirni sporazum in kako zavezujoč je za Petrol kot partnerja;


- kakšna je natančna vsebina okvirnega sporazuma in kakšni so njegovi cilji;


- s kakšnimi statusnimi spremembami naj bi dosegli v okvirnem sporazumu zastavljene cilje;


- s kakšnimi metodami in načini se bo izvedlo morebitno vrednotenje kapitalskih vložkov;


- kako se bodo uresničevali cilji rasti kapitala;


- ali ste v zvezi z načrtovanimi statusnimi spremembami pridobili kakšna ekspertna mnenja, kakšna so bila v tem primeru vaša zastavljena vprašanja in kakšni so bili morebitni odgovori.


V pričakovanju ustreznih odgovorov in pojasnil vas lepo pozdravljamo,


mag. Kristjan Verbič


predsednik VZMD